icon

Mikrocytová anémia

biibiana
15. mar 2023

Ahojte, riesili ste niekto tento druh anemie? Moje dve deti to maju od narodenia. Fe vela nad normu , b6 b12 v norme . Skratka sa to Fe nechce zabudovat. Ako sa vam to podarilo vyriesit? Dakujem 🍀

biibiana
autor
15. mar 2023

@biibiana Na gastre vysledky relativne ok, akurat zle vstrebavaju tuky a sacharidy. Inak ok. Ziadne intolerancie ani alergie sme nepostrehli. Brucha ich nebolievaju. Stolica ok 1x denne. Ja uz neviem akeho odbornika navstivit aby sme to dali dokopy, je to tak uz 7 rokov ☹ Hematolog predpise zelezo b6 b12 a tam to konci. A umele zelezo ani nedavam kedze ho maju vela a nie je to pre organizmus dobre ☹ Davame len doplnky so zelezom a vitamínmi. Gastroenterológ urobi odbery, sono a vsetko ok. Kde hladat problem? Stravu maju dievcata topkovu, venujem sa vyzive a poradenstvu. Som z toho nestastna, ze to neviem vyriesit ☹

biibiana
autor
16. mar 2023

Skusim este raz.. ci nebude vediet niekto o nejakom zazraku ako to riesit .. 😧

pataja
19. sep 2025

Potrebovala by som riez viac info k liecbe deti. Ma niekto skusenost s tymto druhom anemie?

pataja
19. sep 2025
@biibiana

Skusim este raz.. ci nebude vediet niekto o nejakom zazraku ako to riesit .. 😧

@biibiana prosim ako ste postupili s liecbou?

biibiana
autor
19. sep 2025
@pataja

@biibiana prosim ako ste postupili s liecbou?

@pataja Bez liečby, nevieme nič nové. Už nie je čo vyšetrovať. Ideme opakovane na punkciu kostnej drene v januári.

pataja
20. sep 2025
@biibiana

@pataja Bez liečby, nevieme nič nové. Už nie je čo vyšetrovať. Ideme opakovane na punkciu kostnej drene v januári.

@biibiana ste sledovani na hematologii? To je nejake komplikovane zistiť z coho vznika ta anemia a preto robia punkciu ako kontrolu?

biibiana
autor
20. sep 2025
@pataja

@biibiana ste sledovani na hematologii? To je nejake komplikovane zistiť z coho vznika ta anemia a preto robia punkciu ako kontrolu?

@pataja samozrejme, mame výbornú pani Dr. hematologie, chodíme pravidelne. Áno, mojim deťom nevedia zistiť presnú príčinu anémie. Že už len v zahranici, u nas na SK vsetky diagnosticke postupy mame za sebou a bez riesenia.. Mohlo by ísť o sideroblastovu anemiu, ale naposledy sa v kostnej dreni sideroblasty nenašli preto ideme opakovať. Je to taka hematologicka anomália..

pataja
18. okt 2025
@biibiana

@biibiana Na gastre vysledky relativne ok, akurat zle vstrebavaju tuky a sacharidy. Inak ok. Ziadne intolerancie ani alergie sme nepostrehli. Brucha ich nebolievaju. Stolica ok 1x denne. Ja uz neviem akeho odbornika navstivit aby sme to dali dokopy, je to tak uz 7 rokov ☹ Hematolog predpise zelezo b6 b12 a tam to konci. A umele zelezo ani nedavam kedze ho maju vela a nie je to pre organizmus dobre ☹ Davame len doplnky so zelezom a vitamínmi. Gastroenterológ urobi odbery, sono a vsetko ok. Kde hladat problem? Stravu maju dievcata topkovu, venujem sa vyzive a poradenstvu. Som z toho nestastna, ze to neviem vyriesit ☹

@biibiana ahoj, riešim práve podobnú "diagnozu" mikrocytova normochromna anémia, moja 3 a pol ročná dcéra. A neviem ako ďalej, pediater nic nerieši, ale ja cítim ze by sme mali zistit z čoho to ma. Chcem ísť na henatologiu, neprispieva, je unavená...zelezo ma ok. Ako ste postúpili s liečbou? Ďakujem

biibiana
autor
19. okt 2025
@pataja

@biibiana ahoj, riešim práve podobnú "diagnozu" mikrocytova normochromna anémia, moja 3 a pol ročná dcéra. A neviem ako ďalej, pediater nic nerieši, ale ja cítim ze by sme mali zistit z čoho to ma. Chcem ísť na henatologiu, neprispieva, je unavená...zelezo ma ok. Ako ste postúpili s liečbou? Ďakujem

@pataja my mame hypochromnu. Fe ma ok ? Nejaké Fe aj užívate? Ak máte upravenú stravu, B6, B6, vitC dostatok Fe v strave a nezlepšuje sa to tak určite sa pýtaj na hematologiu.