icon

Mononukleóza u dieťaťa

hama007
21. aug 2022

Ahojte mamičky

Mám pochybnosti. Chcem sa s Vami poradiť. Dcére bola nedávno diagnostikovana angína. Liečila sa antibiot. Megamox DUO. Pri kontrole u pediatričky som si vyžiadala krvné testy lebo to boli už 3. antibiotika počas prázdnin. Z výsledkov zistené protilátky na mononukleozu. Výsledky mi boli oznámené s tým, že ďalšia liečba nie je potrebná.
Musela som si prečítať čo je to za diagnózu. Príde mi to ako vážne ochorenie a dosť dlhá doba liečenia.
Mamičky, ktoré s týmto máte skúsenosť,čo ďalej môžem urobiť pre dcéru, aby som jej posilnila imunitu?
Aké odporúčanie ste dostali od pediatrov vašich detí?
Keď si čítam, že deti by najmenej 2 týždne nemali byť v kontakte s chorým človekom alebo nemalo by nastúpiť do škôlky, že je tam namahana pečeň, oslabená imunita, tak mi je až zle, že nám to dcérina pediatrička nepovedala. Ach 😒
Samozrejme, že jej budem zajtra volať.
Ďakujem za každú odpoveď.

ms_green
21. aug 2022

Ahoj, to, že tvojej dcére vyšli protilátky na mononukleózu znamená čisto len to, že toto ochorenie prekonala, nehovorí to nič o tom kedy. Mononukleóza je niečo ako ovčie kiahne v zmysle ak raz dostaneš máš protilátky celý život. Tak isto, platí vo väčšine prípadov, že čím je pacient mladší tým zvykne mať ľahšie príznaky. To končí až tak, že niektoré deti prekonajú a rodičia o tom ani nevedia. Buď sú úplne bezpríznakové alebo to považujú za chrípku alebo bežnú virózu (príznaky majú podobné). Vzhľadom na to, že nepíšeš nič o tom, kedy tvoja dcérka prekonala, tak ste o tom ani nevedeli a to je úplne v poriadku.
Ak sa obávaš, že to, čo brala antibiotiká bola mononukleóza tak ti poviem, že nebola. Z vlastnej skúsenosti (ležala som ako 15 ročná 2 týždne v nemocnici s akútnou mononukleózou), antibiotiká na angínu na mononukleózu nezaberajú. To je jedna z prvých vecí ako určiť že má pacient mononukleózu. Dajú sa antibiotiká a keď do 3 dní nepríde k zlepšeniu, už zvyknú byť vysoké pečeňové testy a vedia povedať, že je to mononukleóza.
K tvojej otázke ale "ako ti to pediatrička nemohla povedať", jednoducho.. Lebo hľadáš problém tam kde nie je. Áno tvoja dcéra prekonala mononukleózu niekedy v živote. Ak by mala taká závažnú mononukleózu aby jej to poškodilo imunitu a napadlo pečeň, vedeli by ste že ju má. Ak jej vyšli testy na protilátky, je to asi to isté ako keby jej vyšli protilátky na ovčie kiahne. Nehovorí to nič iné ako to, že ich prekonala, nie je infekčná, nevedia ani povedať, že kedy ich prekonala. S imunitou tvojej dcérky a nástupom do škôlky to má rovnaký súvis ako prekonané ovčie kiahne.

roja01
21. aug 2022

Mononukleoza sa prejavuje bud silnou anginou, zapalom klbov alebo zapalom mozgovych blan. To mi povedali lekari, ked prijali mojho 3.5r syna s anginou (na kt.nezaberali bezne ATB) na 16 dni do nemocnice. V kazdom pripade po prekonani treba dodrziavat nemastnu pecenovu dietu a sledovat ASLO.
Ja som presvedcena, ze prave to, ze dcera vybrala v kratkej dobe az troje ATB svedci o tom, ze mala mononukleozu prave vtedy.

ms_green
21. aug 2022

@roja01 Záleží. Ak to bolo, že dcéra bola chorá, dostala ATB, stav sa zlepšil vyzdravela a takto znova, tak to určite nebola mononukleóza. Ako som už spoemnula antibiotiká na angínu majú nulový efekt na monomukleózu a väčšinou je človeku len horšie.
Ak je to tak, že malej je zle, a sú to už tretie ATB tak to je potom naozaj možné.

dzejsik
21. aug 2022

@hama007 deti často mononukleózu prekonajú aj bez povšimnutia a ostanú im protilátky, takže ju už zvyčajne nikdy nedostanú, horší priebeh máva skôr u dospelých … ja som ju mala pred 3 rokmi, atb nezaberali, každý deň bolo horšie … dopĺňať som musela hlavne klasiku vitamíny B, C, D …pri mononukleóze by z krvi nevyšli len protilátky (to by sa práve tvorili), ale by mala zlé pečeňové testy, bilirubín a pod. …každopádne pri nástupe do škôlky aj odhliadnuc od tohto je fajn Imunoglukan

nikaeli
21. aug 2022

@hama007 prešli sme si tým začiatkom leta, aj som sa tu na to pýtala. Syn (4) prišiel v pondelok z MŠ so zapálenými a hnisavými očkami, šli sme na pohotovosť, dostali masť. Dr. ho skontroloval, okrem očí nič. V stredu v noci nejak zvláštne dýchal, mal upchatý nos, ale žiadne hlieny. Vo štvrtok mu naša dr. dala pri kontrole očí Pamycon do nosa, že môže mať prepojený zápal.Ok. Cez víkend trochu soplil, stále ťažko dýchal, nepomohol ani Mometasone od alergológa. V nedeľu ho už bolelo hrdlo a na mandliach mal biele čapy. Celý týždeň mal takú 'smiešnu" teplotu do 38° a vždy iba večer. V utorok mu dr. vzala krv, crp nízke (pod 5), o pár dní potvrdená mononukleóza a cytomegalovírus. Dostal Isoprinosine. Ak by mal crp vyššie, dala by mu ATB na angínu (ktorú ale nemal - čo mohlo byť aj u vás, keďže jej tie ATB nezaberali). O pár dní sa mu neskutočne polepšilo. Týždeň na to sme skúsili ísť na výlet, aj na kupko (3hod), tuším to bolo vo štvrtok a následne celý víkend teplotoval. Nič viac, iba teplota. Prešli dva týždne, javil sa v pohode. Odišli sme na dovolenku do HR, 10 dní zvládol úplne v pohode, včera sme sa vrátili domov. Vyzerá úplne ok 🙂

hama007
autor
21. aug 2022

@ms_green Aha. Ok. Nevedela som, že ju môžem prirovnať k ovčím kiahnam. Z výsledkov krvy bolo zistené, že má veľmi oslabenú imunitu. Lebo aj to som chcela vedieť. Antibiotika boli na angínu. Jej sa stav zlepšoval zo dňa na deň.
Nesnažím sa hľadať problém, zvyknem byť v pohode, len hľadám súvislosti aj v iných dcérinych zdravotných komplikáciach.
Tie predošlé antibiotika súviseli so zápalom horných dýchacích ciest.
S určitosťou viem povedať, že ju chytila v škôlke lebo kolobeh antibiotík začal zrejme hneď po nástupe. Ale kedy to sa už nedozviem,vlastne je to aj jedno. 🙂
Vďaka za odpoveď 🤗

ms_green
21. aug 2022

@hama007 Ak jej zabrali antibiotiká, tak to nebola mononukleóza.
Ak má malá problémy s inumitou našej veľmi pomohol Imunoglukan + extra Dčko hlavne v zimných mesiacoch.

hama007
autor
21. aug 2022

@roja01 pravdepodobne. Ona má stále problém s horným dýchacími cestami. Samozrejme má absolvované potrebné vyšetrenia. Mandle v poriadku. Akurát pri angine mala zväčšené s pluzgierikmi. Na to super zabrali ATB.

hama007
autor
21. aug 2022

@dzejsik imunoglukan berie vo zvýšených dávkach už hodnú chvíľu. Ale je mi jasné, že to nie je zázrak čo zaberie hneď. 🙂 Okrem toho berie klasika vitamíny B, C, D.

nikaeli
21. aug 2022

@hama007 ešte doplním - dala som echo v našej škôlkarskej skupine, ozvali sa dve mamičky s rovnakým priebehom ochorenia u ich detí s rozdielom 2-3 dní. Jedna mi písala, že im dr. vyslovene zakázala ísť do kolektívu 2 mesiace, kvôli imunite. Naša dr. nespomínala nič. Pečeňové testy mal ok, pár dní po uzdravení sa javil ešte taký unavený, potom už nie. Aj teraz sa celé dni jašil v mori, cez deň nespal. V stredu nastupuje do škôlky, dúfam, že už bude ok 🙃

zonjushe
21. aug 2022

Moj syn mal mononukleozu presne pred rokom ako 3 rocny..dost tazky priebeh, nie casty u malych deti..zacalo to opuchnutymi vieckami..vyzeral ako cinan..zlakla som sa, ze ma nieco s oblickami, ale bol bez teploty..ta vystupila az po 2 dnoch - nad 38,5, pridalo sa slinenie, zapach z ust, odmietanie jedla, mandle mal v prisernom stave..skoncili sme v nemocnici, po tyzdni sa objavil typicky vysev, bolo to nieco strasne, vyzeral akoby mal lepru..este niekolko mesiacov sme chodili na infekcne, trvalo 3 mesiace kym sa dal dohromady..kamoskin syn tiez 3 rocny prekonal mono, ale on nemal takmer ziadne priznaky..u nas to bola fakt katastrofa..

hama007
autor
21. aug 2022

1. antibiotika Klacid (7 dní) brala na zápal hornych dýchacích ciest, bola veľmi zahlienena. Lenže keď sa jej stav zlepšil do dvoch dni sa opäť príznaky objavili a dostala pamykon do nosa a Trifet. Ťažkosti po týždni neustupili, tak dostala 2. ATB (10 dní) , kedy sa stav zlepšoval. Hneď na druhý deň po dobrati antibiotík nastúpili teploty do 40°C, zväčšené mandle + pľuzgiere na nich. V ten deň dostala 3. ATB Megamox DUO a brala ich 7 dní. (angína)
A to som si myslela, že jej urobím nezabudnuteľné leto.
Koniec koncov je určite nezabudnuteľné 🤦‍♀️.
Vďaka za všetke komentáre. 🤗

hama007
autor
21. aug 2022

@zonjushe och. To ma mrzí 😰. Muselo to byť strašné ako sa chúďatko trápilo 😰 je to zvláštne, že každý má inú reakciu organizmu na chorobu 🤯

elizita
21. aug 2022

@ms_green mojim deťom v Šrobárovom zistili že ju prekonali, doktorka mi povedala,že protilátky vyprchajú a je možné,že ju môžu ešte dostať.. ja som ju mala ako 17rocna 🤦

elizita
21. aug 2022

@zonjushe aký má mononukleóza typický vysev?? Ešte som o Tom nepocula že by sa mononukleóza spájala s vysevom.

sella38
22. aug 2022

@elizita aj moj syn mal pri mononukleoze vysyp. A nie, nebolo to v spojeni s atb, lebo ich nebral.

jana_eyre_2
22. aug 2022

Keď mal môj prvý syn mononukleózou, tak to začalo tak, že sa v škôlke povracal a začal teplotovat.. bol piatok a až večer som si všimla že má obrovské, biele mandle.. boli sme na pohotovosti, dali mu ATB, že angína.. do pondelka teplotoval, vôbec mu neprešli teploty, celý víkend spal.. keď sme šli už k našej dr ta hneď vedela, že to nie je angína.. ATb sme vysadili, synovi choroba prešla myslím do 10dni (či mi na to niečo dala si nepamätám, lebo to už bolo dávno) chytila to aj druhá dcéra.. dodrzovali netukovu diétu asi mesiac, z krvi potom zistili že mononukleózu naozaj prekonali.. vôbec ich pri chorobe nebolelo hrdlo, len mali obrovské mandle.. pri angine ktorú mala dcéra tento rok uz dva krát až plakala od bolesti hrdla.. to vnímam ako výrazný rozdiel medzi angínou a mononukleózou..

U nás je toto leto tiež zakliate.. deti mali aj koronu, dcéra 3tix, synovia 2hyx a ona zase potom angínu s horúčkami.. skoro celý august zabitý chorobami.. a keď je konečne všetkým ok tak vonku leje ako z krhly 🤣

hama007
autor
22. aug 2022

@jana_eyre_2 úf. No veď to, že jedno je choré a nakazí sa aj druhé. Mám ešte 7 mesačné bábätko.
Po prečítaní komentárov je jednoznačne, že dcéra prekonala mononukl. s ľahkým priebehom, že by sme vlastne na to ani neprišli keby nie toho, že tlačím na pediatričku, aby jej spravila odbery.
U nás posledná choroba bola vyslovene angína, keď si porovnám s priebehom u vašich detí.
U všetkých čo kmentovali a mali s týmto skúsenosť boli približne rovnaké príznaky, čo sa u dcéry neprejavilo.

sella38
22. aug 2022

@hama007 a boli dieťaťu robené pečeňové testy? Min. na tomto by som trvala. Syn mal mononukleózu dvakrát. Druhýkrát s ťažkým priebehom a pečeň sa mu spamätávala pol roka a rok bol chorý pri každom jemnom prelete vírusu okolo jeho hlavy.... Prvýkrát mal takmer bezpríznakový priebeh, napriek tomu mal zhoršené pečeňové testy.

ms_green
22. aug 2022

@elizita To počujem prvý krát. Respektíve, asi sa to môže stať, že ak má niekto fakt, že bezpríznakovú, tak protilátok nemá dosť.
Aj keď som ležala v nemocnici tak som sa pýtala prečo niektoré sestry majú rúško a rukavice a niektoré nie a bolo mi povedané, že tí čo prekonali už nedostanú.

elizita
22. aug 2022

@ms_green tak aj mna to prekvapilo, ale tak povedala..

hama007
autor
22. aug 2022

@sella38 no tak to vôbec netuším. Pediatrička poňala celú situáciu tak laxne, že mi to prišlo ako bežné ochorenie a už vôbec nie tak závažné. Doteraz som sa s tým nestretla, nevyhľadávala, tak som jej verila. Veď medicínu študovala ona, nie ja, snáď vie o čom rozpráva a akú dôležitosť tomu má pripisovať.
Mne len prišlo divné, že je dieťa non stop choré, preto som si už vyžiadala (asi videla moje zanietenie) krvné testy.
Doktorka mi v telefóne povedala, že prvé výsledky sú v norme (tie boli poslané skôr, ale či to boli pečeňové testy, fu, neviem) a z druhých sa zisťovali protilátky (za nimi som čakala 2 dni, boli zistené vytvorené protilátky).

janulkaa82
9. mar 2025

Ahojte. Viem, ze sa tu píše o mononukleóze kadečo..no mam i ja jednu otazku. Pred 2 dnami sme boli u kamarátky na navsteve a jej dcéra 2rocna bola práve vysypana, mysleli že z jedla. No dnes som s nou volala a ze sa jej z krv.testov potvrdili mononukleózu.
Bola som u nich s mojimi 2 dcerami 11a13r. Hrali sa s nou, s hrackami, chytali ju za ruku.
Prosim, Myslite, ze to chytíme aj my?

Prosim take, ze nemali sme chodiť keď mala vysyp a pod.odpovede nepotrebujem, ideme za 4 dni do zahranicia na 2.týždne. prip.ake vitamíny, lieky by ste nam preventívne odporucili užívať?

Vopred vam velmi ďakujem 🙏❤️

hama007
autor
10. mar 2025

@janulkaa82 ahoj. Ťažko povedať či to dievčatá chytia. Ja som v tom čase mala ešte 7 mesačnú dcéru a tá bola úplne vpohode. Jasné, že neboli v priamom kontakte, ale predsa som chodila okolo staršej 🙂 mohla sa v kľude nakaziť, dokonca aj ja, ale nič sa nestalo 🙂
Asi veľa závisí od imunity. Keď im dáš trochu zvýšenú dávku D, C vitamínu nemalo by to uškodiť. 🙂 Volala by som pediatričke, aby ti poradila. Ona určite vie ako postupovať keby náhodou mali už z tých prvých príznakov, aby neprepukla choroba. Alebo aspoň už o dievčatách bude vedieť keby niečo 🙂