icon

Môže byť časté dvíhanie ruky prejavom DMO?

5. jan 2025

Dobrý večer mamky. Mala je predčasné o dva mesiace skôr ,teraz má 9 mesiacov. Jednou rúčkou stále tak ako keby bije do vzduchu, aj keď je v stoličke a ideme jesť tak tu jednu ľavú rucku stále dvíha hore dole ako keby sa chcela aj capnut,proste dáva ju hore dole hore dole. Len ľavú. Môže to byť po čase obrna? Nemáte skúsenosť? Alebo ešte skoro diagnostikovať?

pe_mi
5. jan 2025

Ahoj,nám diagnostikovali v 11.mesiacoch .
Dcéra má spasticku formu, takú kŕčovú.
Nezapájala ruku od narodenia
Keď si si není istá ,pýtaj si výmenný lístok od pediatra a nedaj sa odbiť
Nebudeš mať pochybnosti

autor
5. jan 2025

@pe_mi áno presne toto mám na mysli. Takú krcovitu. Môžem sa opýtať ty si to sama odpozorovala na nej ? Alebo ti to povedal lekár ?

autor
5. jan 2025

S tou ruckou ani nechytala hračky ?

pe_mi
5. jan 2025

Ja sama.
Pediatrička dala výmenný lístok,spočiatku bola na sledovaní, nasadili vojtovku, že rozcviči.to bolo v 5.mesiacoch a v 11.mesiacoch , že DMO.ani vo sne by ma to nenapadlo
Taká jednoduchá skúška je, keď chytiš dieťa pod pazuchy a ideš s ním dole tvárou a dole bruškom ku podlahe.automaticky dieťa natiahne končatiny ruku nohu,aby sa pridrzalo podložky,podlahy.ak tak neurobí, padne na hlavu,nos (akoby).volá sa to myslím pivotovanie.je to taká skúška.ked má chorú končatinu, končatiny tento reflex mu chýba.
Je to prvotny jav, že je poškodený mozog, hemisfera.
Čiže tam je nejaká diagnóza.
Ale to je len môj poznatok z vyšetrení
Ja som mala pochybnosti a išla som si ich vyvrátiť ,žiaľ teda u nás to diagnóza bola.

Ale DMO nevznikne len tak, mala si ťažký pôrod alebo veľmi rýchly pôrod?

pe_mi
5. jan 2025

Nič nechytala s rukou.akoby bola handerna, keď chytila do zdravej , chorá sa stiahne do krča (to je tá spasticita)

autor
5. jan 2025

@pe_mi mala som cisársky rez v 32 týždni, a malá má hypertonus aj hypotoniu

autor
5. jan 2025

@pe_mi ďakujem ti veľmi pekne za takú odpoveď, dosť mi to pomohlo si zlatá 🙂 zajtra skúsim teda ten úkon

pe_mi
5. jan 2025

Aj cvičíte vojtovku?

autor
5. jan 2025

@pe_mi áno áno pravidelné síce nie lebo bola teraz dosť chorá ale snažíme sa poctivo

pe_mi
5. jan 2025

Vytrvajte, DMO sa definitívne dá diagnostikovať okolo jedného roka, prv ti to lekár nepotvrdí, ale môžeš sa na to spýtať, či su tam nejaké náznaky, že by to mohlo smerovať k tejto diagnóze, myslím,že lekár by vedel povedať.
Tieto hypertonusy a hypotonie sa dajú pekne rozcvičiť.
Veľa šťastia ,len cvičte poctivo, má to význam

autor
5. jan 2025

@pe_mi neuro nám stále hovorí že má stuhnuté nôžky tak preto sa aj obávam. Ano musíme ďakujem ti fakt ešte raz 🙂 a veľa zdravia 🙂

pe_mi
5. jan 2025

Vôbec nemáš za čo, podobne aj vám zdravíčko prajem

marhulka13
5. jan 2025

Ja ti síce neporadím, no ja som sa narodila predcasne a mam DMO na ľavú stranu tela. Síce dúfam, ze tvoje babatko bude v poriadku, ale ja som sa s tým naučila normálne fungovať až na par výnimiek

autor
5. jan 2025

@marhulka13 môžem sa spýtať kedy ti nato prišli? Kedy ti ju diagnostikovali?

pe_mi
5. jan 2025

@marhulka13 ahoj,môžeš aj šoférovať?aj dcérka má ľavú hornú ,dolnú končatinu. Hemiparezu ako ty, myslím,že sme spolu aj písali.
Ale informácií nikdy nie je dosť 😃

marhulka13
5. jan 2025

To úplne ja presne neviem, ja som sa narodila v roku 85 , takže vtedy to trvalo dlhšie , než sa na to prišlo, ale okolo roku už to bolo jasné , lebo som nevedela do ruky nič chytiť. Viem, že som roky chodila na rôzne rehabilitácie, no stále je vidieť, že nie je v poriadku ruka, noha už v pohode, iba neurológ vie, že mám problém.

pe_mi
5. jan 2025

@marhulka13 aj máš skrátené končatiny?

marhulka13
5. jan 2025

@pe_mi jasne, normálne mam vodičský, nikdy som nezazila ako je to normálne fungovať oboma rukami, takže som sa naučila s tým normálne fungovať, len pri smerovkach musím byť viac opatrná nech nepreblikavam ako stromček

pe_mi
5. jan 2025

@marhulka13 super.to sa tak dobre číta,lebo ako matka mám toľko otázok, čo bude,ako bude..
Máš aj detičky?na pôrod to asi vplyv nemá,či?

marhulka13
5. jan 2025

@pe_mi a ano, postupne ako som rástla, tak ľavá ruka nestíhala tak rast, aj ju mam chudsiu ako pravú, nevyrovnám zapastie a ak áno, tak zase prsty mi stoci dovnútra

marhulka13
5. jan 2025

@pe_mi mam detičky, rodila som normalne , prinprvom jedine manzel pomahal s kupanim, pracujem normálne, manželovi to nikdy nevadilo, na všetko som so nasla svoj systém.

pe_mi
5. jan 2025

@marhulka13 aj dcérka tak ma s rukou,aj nohou, kratšie ich má.kedze rozsahy nie sú v plnej miere robené,ako pri zdravých končatinách , upravuješ si oblečenie, či si ovinieš?

marhulka13
5. jan 2025

@pe_mi úprimne, ja som radšej keď mam dlhšie rukávy, nech ľudia toľko necumia, tak sa ju snažím skryť, no čím som staršia, tým viac mi je to jedno. Dokonca normálne lyžujem, korculujem, už som s tým úplne zmierena

pe_mi
5. jan 2025

@marhulka13 fakt, aj lyzujes, korčuľuješ.to je super počuť.planujeme bicykel ,uvidíme ,ako to pôjde.predsa na nohu špičkuje dcéra, nestúpa na pätu ,špičku ale iba na špičku.
Tak verím,že aj my za roky budeme písať takéto dobré skúsenosti ako ty ,ďakujem za informácie 😚

marhulka13
5. jan 2025

@pe_mi ano, bicykel som mala dlhšie zakázaný kvôli slacham na nohách, ale potom som sa naučila aj to. Proste všetko, len čašníčku by som robiť nemohla

autor
5. jan 2025

@marhulka13 úžasné, obdivujem ťa neskutočne 🙂

123profil321
6. jan 2025

@marhulka13 tiež poznám niekoho s DMO, ale musím povedať, že to na ňom vôbec nevidieť, len keď je unavený