Môže ísť dieťa s ovčími kiahňami von?
Dobrý deň, dcérka má rok a má ovčie kiahne, už týždeň robia sa jej chrasty, moja otázka znie mohla by ísť na pol hodinku von na dvor keď je u nás 15 stupňov?ublizi jej to nejako? V izbe jej už je dlho a sa nudí😢
@barbora268 ja by som pustila von keď nie je zima. Hovoria, že kiahne nepatria na slnko, no môj malý dostal kiahne na dovolenke pri mori a aj sa kupal, aj na slnku bol.
@barbora268 ak má už chrasty kľudne chod von. Daj tričko s dlhým rukávom, nakrcnik a siltovku
Moze, mimo slnka a mimo deti.
Moji boli, bolo vonku 20stupnov (to je aj teraz u nás) boli len u nás na dvore čiže mimo ľudí.. boli poobliekani a v tieni, boli ok.. ale doma sa to už nedalo vydržať..
Ja len pridam, ze kiahne su vysoko infekcne, prenesu sa aj na niekolko metrov. clovek je infekcny, kym nezaschne posledna chrata - po tyzdni este urcite ano. (Preto ked citam, ze dieta sa s kiahnami von hralo, kupalo atd, tak len dufam ze metre a metre daleko od ostatnych.)
@ukulela tie metre šírenia vo vonkajšom prostredí je 5m čo zase nie je taká veľmi veľká vzdialenosť.. keď je dieťa na záhrade, bežne veľkej, obklopenej plotom, za ktorým napríklad nikto nie je, nikoho neohrozi..
@jana_eyre_2 ja mam nacitane, ze 10 m, ale to je v zasade jedno, ano, pokial je to dvor, uzavrety, ziadne ine deti pri plote a ani teta suseda na pplotem tak OK. ale casto tu pisu mamy, ci mozu s dietatom letiet na DV, ked ma dieta po tyzdni "uz len" chrasty, a to ma vytaca ...
@ukulela tak to určite nie a vytáča to aj mňa.. (najmladší si +-dva týždne pred našou vytúženou dovolenkou pred pár rokmi sadol vedľa kamoša čo stretol cestou zo škôlky.. a ten mu vraví, že má kiahne.. mňa skoro porazilo, ale našťastie som ho dala včas zaočkovať, jediný z mojich kiahne nemal..) ale že 10m je to v interiéri, v exteriéri je to viac rozptýlené a tak je tá vzdialenosť kratšia..
Ďakujem dievčatá ide o to že my sme už doma zavretý 3 týždne najprv mala starsia kiahne a teraz mladšia a už to je na mozog doma a chcela som sa len uistit či vlastne môže ísť von keď už má chrasty. Samozrejme nemôžeme nikoho nakaziť mame 1nych susedov a ty majú dom asi 200 metrov od nás 😀 jedine koho by sme mohli nakaziť sú srnky 🙄
@jana_eyre_2 pri ockovani treba mysliet na to, ze to chrani len na max.10-15r, niekedy ani to. Citala som studiu k ockovani ,lebo som zvazovala dceru dat, ale zatial cakam... ak nedostane do 15, pom ju dam..a potom sa musu davat preockovavat,aby to nedostala nedajboze raz od svojich deti,alebo tehotna
@katrin21 to samozrejme viem, očkovanie je moja obľúbená téma.. 😉 doktorka odporúčala očkovať ak neprekoná kiahne do školského veku.. tak aj bolo, dala som ho očkovať keď bol predskolak.. ja som mala kiahne ako 14r a bolo to dosť náročné, takže ja by som do takého veku určite necakala.. (navyše poznám viac detí s naozajstnými vážnymi komplikáciami z kiahní)
Inak benefit očkovania je aj v Tom že je človek chránený voči pásovému oparu.. to človek čo ich prirodzene prekonal nie je..
Mal ho napríklad môj muž keď bol chlapec a nosil úlohy spolužiakovi s kiahnami.. lebo všetci si mysleli že už je ok keď ich už mal..
@katrin21 veď vravím, že kiahne môžu mať vážne komplikácie, ale tie určite nevznikajú "zachladenim" ani pobytom vonku, nedokazuje žiadna relevantná štúdia. Neexistuje nič ako kiahne sa "skryli". V komplikovaných prípadoch môže výsev zasiahnuť aj vnútorné orgány, čo je veľmi nebezpečné, ale to súvisí s oslabenou imunitou, vekom a poprípade aj veľkou virusuvou náložou.
Dievčatá takze tie kiahne sa môžu dostať aj do vnútra tela aj keby sme cely čas sedeli doma a ,,nezachladili” kiahne ? A dá sa to nejako zistiť či sú vnútri v tele? Prepáčte že sa tak blbo pytam ale ja som v tomto laik
@barbora268 to by si videla,ze v aktivnej faze pred vytvorenim chrasticiek zmiznu... a dietatu by bolo velmi zle.
@jana_eyre_2 ano, medicina je moj konicek a studuje ju dcera a buduci zat, takze rada o nej hovorim a mam vela info z roznych zdrojov. Ano, cim je clovek starsi, tym su tie " detske" choroby narocnejsie. To vedeli uz nase stare mamy a je to tak. Vsak uvidime.
@barbora268 kiahne je celotelove ochorenie. Infekcia. Ten vysyp je len symptóm. Vírus je v celom organizme
@barbora268 ale k veci i. Mali by ste byť doma. Ale keďže som matka, takže chápem, že je to na prášky doma s dieťaťom tak dlho. Takže ak by bolo dieťa v pohode slabý som s nim niekde, kde nie sú ľudia.
@jana_eyre_2 moj sa nenakazil v skolke a zatial ani v skole. Tiez uvazujem o ockovani, za par dni ma 7 rokov tak som dufala ze to uz bude mat za sebou 😐

Za mna,kym je co len 1 vyrazka mokra, nesla by som... chladom sa kiahne mozu schovat, vyhodia da na vnutornych organoch a to je zivot ohrozujuci stav. Mojej mame kolegyni tak asi pred 40rokmi zomrelo dieta. To nechcem strasit,ale je to fakt. Kedysi sa deti preto pocas kiahni ani nekupali.