Môže mať tínedžer psychickú chorobu?
ahoj, tymto by som chcela oslovit hlavne ludi tuto co trpia nejakou psychickou poruchou. pisem z novovytvoreneho uctu, nakolko moj stary ucet pozna moj okruh znamych a nechcem aby zistili co tu rozoberam.
o par mesiacov budem mat 15, a chcem sa na vas ovratit s otazkou, ci je mozne aby som mala nejaku psychicku chorobu, a nasledne ci mam navstivit psychologa alebo psychiatra.
uz dlhsiu dobu sledujem u seba velmi vyrazne a nahle zmeny mojho charakteru, mojho pohladu na urcite veci i na samu seba. moja nalada sa dokaze zmenit v priebehu niekolkych sekund. uz asi od detstva trpim panickymi zachvatmi, ktore sa prejavuju samozrejme chvenim, placom, dychavicnostou a neschopnostou ovladat sa. tieto panicke ataky zazivam naozaj casto, aj niekolkokrat za tyzden, niekedy dokonca niekolkokrat za den, a to aj kvoli uplnym malickostiam, najma teda ak ma niekto kritizuje. dnes sa mi stalo, ze sa ma cez hodinu triedna spytala, ci este nemam 2 z chovania. nekricala ani nic, kludne sa ma to pytala samozrejme z jej hlasu som poznala ze je podrazdena, a aj keby ma to obycajne nezaujimalo (povedala by som si, ze co sak aj tak mi ju neda-podotykam nic zle som nerobila len som mala sluchatko v uchu), tak som dostala silny panicky atak a 6 hodin potom sa stale klepem. dala som si uz aj dva lieky na upokojenie (rastlinne samozrejme) ale nezabera nic-no spat k teme.
kamaratov nemam, max. 1-2 lebo vsetkych som od seba dala prec (umyselne), kedze som velky introvert a najradsej travim cas sama a to hlavne tym aby som si v hlave urovnala myslienky. kazdopadne, neznasam byt v spolocnosti a cokolvek sa spolocnosti tyka, citim sa velmi nepoholdne, nervozne a pocitujem silnu uzkost. v detstve som prezila velmi vela traumy, teraz uz menej ale urcite ma to nejako poznamenalo, medzi to patria moje hysaky ked sa nasi brutalne hadali ba dokonca i bili ked som bola naozaj este mala a kedy ma neraz ohrozili(to cele trvalo asi do mojich 11) a taktiez psychicke i fyzicke udery od mojej rodiny, ktora ma nema rada. som v podstate sama, ale urpimne mi to neprekaza. nasi su rozvedeni od mojich 9 a ja som v starostlivosti vylucne mamy, s otcom sa vydam velmi malo- prave u nho mam tu moznost ist s nim k doktorovi. moj otec ma diagnostikovanu schizofreniu, ma to na papieri, a zrejme aj moja mama ma nejaku chorobu, ale bud mi to nechce povedat/alebo ju nema este diagnostikovanu.
kazdopadne co som chcela tymto povedat, ze mam podozrenie ze mam nejaku psychicku poruchu, najma kvoli tym velmi nahlym zmenam mojej nalady, epizod smutku/hnevu (citim sa akoby som bola raz hore a raz dole), nezvycajnej precitlivenosti a uz spominanych panickych atakov. obcas sa mi stava, ze v noci doslova pocujem kroky v mojej izbe a velakrat sa na to zobudim a neviem zaspat, alebo pocujem v mojej izbe hlasy (to zacalo v detstve, casto som pocula hlas nejakeho stareho pana), a taktiez sa mi obcas deje ze sa citim nerealna. to sa mi stava hlavne v skole, bud sa mi zrak nezaostri a vidim akoby pixely, akoby som sa pohybivala v animacii, alebo citim ako sa moje ruky pohybuju mimovolne.
co sa tyka prospechu v skole, mam vyborne vysledky a ucim sa velmi dobre...
v poslednom case takmer neustale pocitujem stres a v mojej hlave sa stretavaju dve osobnosti- ticha, sebakriticka, chladna, takmer bezemocna,samotarska- a produktivna (co sa skoly tyka) a sebavedoma.
je toho ovela viac kazdopadne tento prispevok ma uz aj teraz velky rozsah, su to v podstate nepodstatne veci ktore asi netreba zahrnovat.
vdaka za vsetky rady.
@roi_x odkial si? Urcite vyhladaj odbornu pomoc psychiatra, ked ma otec diagnostikovanu schyzofreniu, tak mozes mat predispoziciu na psychicku chorobu. Z toho co popisujes vykyvy nalad, bludy, detstvo s nepeknymi spomienkami. Nemate v skole, skolskeho psychologa, poradcu? On by ti mal vediet poradit, kde vyhladat odbornu pomoc. Drzim palce🍀
@roi_x 90% priznakov som mala aj ja, ked som sa rozhodla navstivit psychiatra.
To si mala na hodine sluchatko v uchu, ci ako?
Mozes mat. Co by si nemohla. Zajsr za psychológom mozes hocikedy. Na 1x kludne aj bez tohi,aby doma vedeli. Ides vsak do puberty. Prichádzajú velke hormonalne zmeny. Budu to narocne roky, najma ak si citliva osoba a nemas dobre zazemie doma,pevny okruh priatelov a vyvazenost psych a fyz rastu..
@ivangeline vdaka