Myringotómia - vaše skúsenosti
Ahojte maminky. Mám 3 ročného syna, ktorý pôjde zrejme na myringotómiu. Máte niektorá s týmto chirurgickým zákrokom skúsenosti? Ako to znášali Vaše detičky? Čítala som, že dieťa je potom náchylnejšie na chroby. Ako ste to zvládali?
Ďakujem
Maminky blíži sa čas operácie mojho synčeka ... naozaj tu nie je nikto, kto by niečo podobné prežil a podelil sa soo mnou o svoje zážitky a postrehy? ďakujem
@lenusiatko Ahoj ... presne to isté máme aj my ... zo začiatku to boli časté zápaly uší a teraz je to už zlý výsledok na Typmano ... krivky máme B-čkové čiže rovné a pritom by tam mala byť krivka a nie je .... má aj nosnú mandľu zväčšenú takže ideme vyberať mandľu a k tomu mu vytiahnu vodičku z učka a ak bude sekrét - vodička zahnisavená tak mu do uška vložia rúrky aby spirechodnili trubicu medzi uškom a nosom a aby sa nevytvárali v trubici jazvy, ktoré by viedli k hluchote .... takže máme presne ten istý problém ... my máme volať 27. mája do nemocnice či nám poisťovňa schválila operáciu , keď ju schvália tak ideme na predoperačné vyšetrenia a o týždeň t. j. 4. 6. nastupujeme do nemocnice, 5. 6. bude operácia a 6. 6. ideme domov ... mohli by sme to vybaviť za jeden den ale bývame viac ako 30 km od nemocnice takže musíme ostať 3 dni ... no dúfam, že to zvládneme ... vy tiež idete do DFN v KE?
@lenusiatko Ahoj .. tak my sme sa vrátili z nemocnice vo štvrtok ... píšem až teraz pretože konečne som sa dostala ako tak z nemocky do pohody .... v DFN v KE je super personál a asi by som nemenila nemocnicu ... cítila som sa ako doma ... my sme sa trochu aj vyplakali ... keďže syn neznáša ihly a pohľad na krv .... museli mu ešte vziať vzorku keď sme v utorok nastúpili do nemocnice pretože nám zle urobili testy v laboratóriu ke´d sme boli na predoperačných vyšetreniach ... v stredu ráno mu zaviedli kanilku do rúčky a dali vypiť taký sirupček, ktorý bol vlastne oblbovák pred operáciou ... nás viezli asi cez pol nemocnice na detskej postielke na operačku ... išla som s ním priamo pred operačnú sálu kde som ho ešte vyzliekla z pyžamka .... už cestou na operačku mi bolo poriadne do revu ale držala som sa ako tak ... na operačke som ho vyzliekla a keď som videla ako prišiel anesteziológ a vzal mi ho tak som sa neudržala a poriadne som sa rozplakala 😢 😢 😢 drobec to nevnímal lebo bol pod lienkmi a to je myslím si aj dobre ... potom som sa len modlila aby všetko dobre dopadlo ... o hodinu a pol ma zavolali, že je už hore aby som prišla k nemu ... samozrejme plakal, keďže oblbovák vyprchal a prebral sa úplne u cudzích ľudí ... potom som ho nejako utíšila a na izbe sme dostali na hrdlo studený zábal ... do rána mu dali ešte lieky na tlmenie bolesti a na spanie aby neplakal, keďže je trocha viac plačlivý .... nejako sme to prežili a ráno nás pustili domov ... teraz sa trápime s hrdielkom ... museli mu pri operácii viacej poškriabať hrdlo lebo ho dosť boli .... neviem ako tvojej dcérke ale mojmu synovi sa nejako viacej tvoria sliny v ústach ... je to normálne? 😕 na kontrolu ideme v utorok takže uvidíme čo nám povedia ... urobili nám výber nosnej mandle no nepoviem ti ako lebo to sama neviem .. som rada, že je vonku na spôsob som sa nepýtala 😅 a do oboch ušiek nám dali ventilačné trubičky, ktoré by tam mali byť najmenej 7 mesiacov no lekáry odporúčaju aby tam ostali až rok - rok a pol no uvidíme kedy mu vypadnu ... musíme teraz dávať pozor aby mu do uška nenatiekla voda ... neviem ako je to s prievanom tak mu radšej dávam na hlavu čiapočku všade kde ideme ... či len na dvor alebo z domu do auta tak stále má na hlave čiapočku ... a stravu máme jesť čo najviac riedku ... teda zemiaky pyré , polievky ale môžče aj cestoviny .... takže sa snažíme nejako mu vyhovieť aby sme na kontrole uspeli .... dúfam len, že teraz už budeme zdravý a konečne skončia aj tie soplavé dni a vlastné celé týždne a konečne bude zdravý ... keď sa konečne uzdravý aj rana po operácii ... určite ti napíšem aj ja čo nám povedali na kontrole 🙂
@lenusiatko no my sme mali ísť na kontrolu zajtra ale dnes začalo syna bolieť uško tak sme museli ísť ... vraj začína nejaký zápal, ktorý nie je pooperatývmy stav ... proste normálna choroba ... dostal ATB a každý deň musíme chodiť vyťahovať hnis z uška, pretože mu nevyteká akoby mal ... no ak nechceme ostať v nemocnici tak musíme chodiť kažý deň .... no uvidíme ako dopadneme zajtra a potom každý deň až do vyliečenia .... normálne už mám strach aj ísť do nemocnice 😒
@lenusiatko
Chcela by som sa spýtať aj vám dávali tie ventilačné trubičky? Nám tiež hrozí vybratie nosnej mandle a myrintgotomia, lebo má po zápale stredného ucha tekutinu. Zatiaľ máme liečbu liekmi, ale ide na kontrolu a tam sa už rozhodne, čo budú robiť, ak sa tekutina nevstrebe. Tie mandle nie sú až taký problém.
Tak po 2. mesiacoch má dcéra uška v poriadku, tekutina sa vstrebala, počuje, uši ju nebolia. Má ale tympano C, tak sa vybratiu mandle nevyhneme. Najprv som aj chcela, ale teraz po vysadení liekov je počuť, že má tú mandlu zväčšenú. Eustachova trubica pracuje oneskorene, čo je spôsobené tou mandlou. Vy ste ako dopadli s uškami?

Naozaj tu nie je žiadna mamička, ktorá by s dieťatkom prežila tento operatívny zákrok? Nemáte aspoň nejaké skúsenosti? ☹