Na čo sa pripraviť pri extrémne skorom pôrode?
Pôrod extrémne skorý v 31tt... Na čo sa pripraviť? Či nás čaká po prepustení z nemocnice? S častými návštevami lekárov rátam, no bude nutná vojtovka automaticky alebo nejaké rehabilitačné pobyty? Je niekto kto rodil tak skoro a jeho dieťa je zdravé bez nejakých následkov? Alebo na čo sa pripraviť?
29+0 cvicili sme vojtovku do 10m bio,neurolog do 2r,ocne chodime raz za polroka,rizikovku nas drzali do 3r. Ma 5,je zdrava skolkarka. Ale prvy rok bol narocny
@kikushaa ďakujem.. a mali ste nejaké ťažkosti napr. so psychosomatickym vyvojom? Milniky ste pozerali podla skutočného alebo korigovaneho veku? So zrakom ste nemali problém? Dávali vám postupne nejaké prognozy ohladom vyvoja lekari? Ak nechces verejne pisat, mozem ti prosím napísať spravu?
Zrejme budete musieť cvičiť vojtu. Bude to náročné, ale stojí to za to. Hlavne si zožeňte dobrého fyzioterapeutka, ktorý vám to správne ukáže. Žiadnu diagnózu takto skoro a vopred väčšinou nepovedia. Totižto ten malý mozoček sa prišlo vyvíja a nikto zo začiatku nevie povedať, ako to bude. Ale keď budete cvičiť a bufet epod dohľadom, tak s vysokou pravdepodobnosťou môže všetko dobre dopadnúť ;)
31 nie je tak zle, moj sa narodil v 25 tt. 680 gr
nik vam nezaruci, ci bude ok, alebo nie, kazde dietatko je ine. Netreba sa riadit skusenostami inych. Kludne sa pytajte, ale to vsetko sa ukaze hlavne casom.
Synovec sa narodil 26+4. Dnes ma 5 rokov. Necvicili ani vojtovku. Nemal žiadne problémy, chvalabohu. Všetci sa tešíme že je zdravý.
Sesternicin syn je predcasniatko, 33tt a je to veľmi šikovný a múdry chlapec. Vojtovku necvicili, psychomotircky bol na tom veľmi dobre, veľa veci robil skôr ako jeho rovesníci.
Po doktoroch chodili prvý rok, pichali mu také injekcie, neviem presnom co, ale na imunitu tuším, chorý nebýva často, ale keď je, ma horší priebeh. Hneď mu choroba ide na pľúca, ktoré ma slabšie.
Inak je ale zdravý chlapček. Držím palce.
moja je narodena skor a nic sme nerobili. V nemocnici ju nechali mesiac po dovrseni 2kg nas pustili domov. Nic sme necvicili ani som o tom nevedela ze traba. Dnes ma mala 17 rokov a okrem nizkej vahy a cm nebol rozdiel medzi nou a donosenym babatkom
co si pametam tak v nemocnici sa chodili na nu pozerat doktory a sestricky lebo uz ako 1 dnova sa vedela sama otocit teda ked lezala na brusku tak ruckami urobilia ako pl-klik a otocila si hlvicku na druhu stranu ked sa jej zle lezalo v polohe v akej bola. Mala 1300g v tom case a 40cm
Je to veľmi individuálne...dieťa nemusí mať žiadne problémy ale môže....dokonca sa problémy môžu prejaviť až pri nástupe do školy....
skus si pozriet oz malicek.sk tam najdes vela rsd aj komunitu. zvladnete to
Čo tu čítam,nik zatiaľ nemá tak ako ja 25 TT,do roka doma na kyslíku napojený na 24 hod .1% života .
Dnes má 7 .Pýtaj sa.
Ale čo sa týka toho,či bude všetko ok,ti nezaručí ani DR
31+6. Pol roka sme cvičili Vojtovku, s tým su spojené navstevy u fyzio a neurologa. Do roka bol úplne v poriadku. Bol plne dojceny, chodit začal cca v 16m.
Teraz je tretiak, šikovný sportovec. Akurat má trochu problém so sluchovou analýzu a teda píše diktáty na 3. Ale to nemusí suvisiet. Inak je úplne v poriadku a vždy aj bol.
Syn siel podla korigo veku a nie vsetko psychomotoricke mal podla tabuliek - teda hlavne hruba motorika bola tak trosku opacne ako mala byt 🙂 z nemocnice sme isli s diagnozou retinopatia 1, kazde dva tyzdne sme chodili na kramare az teda sa oci dostali doporiadku (neskuli, nema ziadne dioptrie ani tupozrakost - ani nic z toho nikdy nemal) prognozy oni neradi davaju a uz vobec nie takto velmi dopredu. Ked sa ich opytas ci bude tvoje dieta nejako postihnute, povedia ze nevedia zarucit ze bude uplne zdrave - jasne nemaju vestecku gulu, nikto nema. Ale ver ze urobia maximum aby babatko nemalo ziadne nasledky, alebo ich v maximalnej miere minimalizovali . Kazde dieta je indi - vindi, takze urcite tu bude vela roznych pribehov s roznymi komplikaciami aj.
A detičky sa aj vyrovnali výškovo/vahovo nejako rovesníkom alebo celkovo boli nižšie? Hoci viemže to bude najmenší problém, ale toľko otázok v hlave.....
Celkovo nižšie samozrejme nebude. Výška je dana geneticky, nemá vobec nic s porodnou dlzkou.
Pripraviť sa nedá na nič. Všetko sa bude vynárať podľa toho ako bude dieťatko prosperovať a rast.
Ja som sa vojtovky bála no nakoniec sme ju nepotrebovali.
Možno jedine na čo sa príprav je že budes malé sledovať až prehnane a porovnávať s inými deťmi. Ale ono bude mat svoje vlastne tempo a musíš byt trpezlivá.
Môj sa narodil v 33 v podstate vo všetkom dobehol ostatne deti. Akurát reč ide pomalšie, teraz ide mat 22 mesiacov a zatiaľ si len blaboce ale má pár výrazov čo povie pekne. No už som neni nejak v panike lebo všetko rozumie, vie si povedať ukázať i keď po svojom. (Poznám chlapca normálne narodeného teraz mal 2 roky a ten nepovie ani slovo).
Hlavne veľa zdravicka prajem a trpezlivosti.
Vyska vaha sa dorovna a potom pojde podla krivky co zdedilo geneticky po vas

Moj ma skoro 11 a vsetko je ok, narodeny 29+4, druha je narodena 32+4 a tiez je fit. S oboma som cvicila vojtovku, ale pri precasniatkach to tiez nemusi byt pravidlo. 31tt nie je az taka rextremba nezrelost, drzim palce aby vsetko dopadlo najlepsie ako sa len bude dat