Narazený malíček u 4-ročného dieťaťa
Dieťa sa mi pol dňa sťažuje, nie stále, ale sťažuje ze ju bolí malíček, nevie ho úplne zavrieť, ale nechce mi ho ani poriadne ukázať, drží ho teochu ďalej od ostatných prštekov. Môže to byť narazene? Alebo ako to riešiť?
@drake122 práveže som chcela najprv nejakú domácu cestu. Má isté zdravotné problémi a máme s ňou problém čo robiť doma nie to ešte u lekára 😩
Bez rtg sa ďalej nepohneš.
Ak je opuchnuty modry a nevie s nim hybat, resp je to velmi bolestive, pravdepodobne bude zlomeny. Ak s nim hybe (hoc aj nie uplne), nie je viditelne vykriveny ci velmi opuchnuty, moze byt len narazeny. Bolo by dobre zistit ci ho len drzi dalej od ostatnych alebo jej tak zostal… Aj so zlomenym sa da hybat pravdaze, ale tam je to skor o tom ako velmi to boli. Takze bud sa spolahnes na to ze to dokazes rozlisit alebo budes musiet ist s nou na rtg. Pomohlo by aj ak poznas mechanizmus urazu, ako kam narazila, mala ho vystrety alebo zohnuty pritom atd..
Je to najpravdepodobnejšie zlomené choď na rtg, nevymýšlaj hlúposti s domácimi radami.
@drake122 ja nevymýšľam hluposti, len poznám miestneho chirurga, ktorý by to uz davno nemal robiť pre jeho ,, ľudskosť " a poznám svoje dieťa, ktoré je choré..
Chirurg naozaj nemusí byť majster sveta v ľudskosti, aby vyriešil zlomený malíček. Naopak, aká ľudskosť je nechať dieťa trápiť kvôli tomu, že miestny chirurg je nesympatický?
Tak teda ak je zlomený nechaj jej to tak a nech sa jej zle zrastie a bude ho mať krivý. Vybavené.
Je to malíček na ruke alebo nohe? Ak na ruke tak určite k lekárovi. Ak nechceš ísť k miestnemu, tak choď ďalej, do inej nemocnice. Ale nenechavaj to len tak....
Ale ved hadam na pohotovosti vam nesluzi kazdy den ten isty chirurg.

Rtg snímkom to riešiť.