Neodôvodnené nahliadanie do zdravotnej dokumentácie
Ahojte,
zatiaľ veľmi stručne lebo ešte rozmýšľame ako budeme postupovať ďalej. Chcel by som sa spýtať, či nemáte niekto skúsenosť s tým, že bolo Vám resp. vášmu maloletému dieťaťu nahliadané(cez PC) do zdravotnej dokumentácie pracovníkmi nemocnice, ktoré s prípadom a vyšetrovaním nemajú ani minimálnu spojitosť(sestrička z úplne iného oddelenia dokonca časti nemocnice), len sú proste zvedavý a myslia si, že môžu všetko.
Asi sa to deje na pravidelnej báze a zdravie je vec, ktorú si strážime. Chcel by som sa spýtať, či máte niekto skúsenosť a ako ste to riešili. Čítal som článok, že to je hrubé porušenie práva a súd v Štrasburgu už o niečom takom rozhodoval, neviem však viac. Riešili ste to dáko ďalej priamo s právnikom, alebo samostatne?
Vďaka
Podala by som trestne oznamenie, vie sa dohladat v systeme, kto si kedy pozeral dokumentaciu...+ Napisala by som staznost riaditelovi nemocnice
ale lepsie to bude samozrejme riesit s pravnikom
Ona povie normálne na drzo, že ten a ten z dediny nie je v poriadku a že videla že naše bolo na takom a takom vyšetrení....je to niekto z rodiny, avšak opakujem ja zdravotné problémy riešim iba s manželkou....Ten dôkaz, podľa článku čo som čítal už všetky nemocnice majú systém kde sa zaznamenávajú logy, kto každý nahliadol do záznamov pacienta a dajú sa vyžiadať.
@zara0201 tak aspoň dáke obmedzenie, to by som ešte prehltol, ale tu si môžu pozrieť úplne všetko z ich nemocnice. Je to veľká nemocnica kde pracuješ?(nemusíš odpovedať) Lebo snažil som sa na tie logy zamerať a písali, že to už aspoň v obmedzenej forme má skoro každá nemocnica, že to nevedia ani mazať, tie logy vie "vytiahnuť" zriaďovateľ toho e-systému.
@baobab90 ja pracujem v IT v zdravotníctve, ak by aj mali zaznamenané, kto si čo pozrel v systéme, nemusí to pomôcť pretože ona sa nemusela na to pozerať pod svojim kontom. To je bežné že PC v nemocnici je zapnuté 24/7 a pozerá tam hocikto, kto ide okolo. Oveľa vážnejšie je, že ona o tom takto rozpráva verejne. Obrátila by som sa na právnika a s jeho radou na vedenie nemocnice.
@alazala to naozaj funguje tak ze niekto robi pod niekoho inym kontom ? U nas to funguje tak ze mna system ani nepusti nic spravit pokial sa neprihlasim sama na seba, jedine ze by ostal niekto iny prihlaseny ale aj to ked ideme od PC odhlasujeme sa… preto sa aj u nas da pekne dohladat ze kto co ledy robil na danom PC keby sa nieco take riesi
och joj, no vidím že to bude ešte ťažké dokázať jej to ak by to bol prípad, že majú jedno konto...skúsim asi zistiť cez dáky iný personál, či majú jedno konto či viac, lebo ak by som začal a nič nezmohol, tak tá krava by si to ešte o to viac užila...
@alazala len to rozprávanie nemám zrovna ako dokázať a ľudia na dedine, kým sa ich to netýka nebudú "svedčiť" a niektorí si dokonca povedia, no a čo...
Nebude to podľa mňa úplne ťažké to dokázať, nemocnica to bude popierať a budú tak povediac držať spolu. No napísala by som oficiálnu sťažnosť, nech aspoň vedia, že to nemieniš nechať len tak. Ak by sa to eriešilo, alebo by to nedajbože pokračovalo ďalej, tak by som to až potom asi riešila s právnikom
Ak sud v Strasburgu o takom pripade rozhodoval, tak o vasom uz nebude a slovenske sudy vam za pravdu zrejme nedaju, ak v sucasnej dobe do zdravotnej dokumentacie NEOPRAVNENE nahliada hoc aj policajt, obycajny casnik, esbeskar alebo dokonca aj predavacka (co je hrube porusovanie prava a sudom to nepride nenormalne)🤷♀️
Myslim, ze aj keby nejaka zdravotna sestra/ lekar neopravnene nahliadali do cudzej dokumentacie, tak ich ani len nenapomenu, aby im zdravotnici nedali vypoved.
V dnesnej nenormalnej dobe su ludske prava porusovane, kde len (ne)mozu.
Vedel si, ze navrat obcana sr zo zahranicia na slovensko je podmieneny suhlasom, ze jeho vzorka biologickeho materialu moze byt aj dalej skumana A TO AJ v ramci vyskumu a vyvoja v suvislosti s covidom?
Ale samozrejme mas pravo sa stazovat, len pride mi to, ako keby sa niekto pocas druhej svetovej vojny stazoval, ze mu vojaci poslapali kvety v zahradke...🤷♀️
@oliolijanka ak vám nevadí, že si prezerajú aké choroby má vaše diéta ja to rešpektujem, ale mne to vadí. Viac vám na váš názor nepoviem, lebo porovnávať vojnu a nahliadnutie či je človek testovaný je mimo záber...
@baobab90 Praveze to nie je mimo zaber. Ide o porusenie lekarskeho tajomstva, ak je vstup do obchodu podmieneny preukazanim sa (predavacke) negativnym testom alebo potvrdenim o ockovani... predavacku je h...o do toho, ci som mala alebo mam kovid, alebo inu chorobu.
Ja len som chcela upozornit na to, ze nie sme v americkom filme a v sucasnej dobe si na slovensku najskor vysudite zaludocne vredy.
Ale robte ako chcete, dajte potom vediet, akej napravu ste si vymohli...ospravedlnujuci list od sekretarky na personalnom, ze nie su si vedomi, ze k niecomu takemu doslo, ale ked hej, tak sa ospravedlnuju a budu sa snazit v buducnosti takymto priestupkom zabranit.
a to ani nevieš, kto všetko sa hrabe v databáze ľudí, čo sa očkujú - vrátnik, zapisovateľky, správca siete, úradníci samosprávneho kraja - cielene si vyhľadávajú podľa mien, kto čo diktoval.
@baobab90 poradila by som sa s pravnikom. Ak niekto pozeral, je to tam zaznamenane urcite... ak aj ina, nech vysvetli preco naco zaco...
Viem ze by mali byt blokovane info ked chodis napr.psychiatrovi presne pre mozne zneuzitie, pripadne u zien gynekolog.veci (potrat a pod.). Ale inak su verejne tieto pristupy.
Idealne je si od niekoho znameho zistit, ako to presne funguje... nech viete
No minimalne staznost riaditelovi nemocnice a naznacit, ze to budete riesit sudnou cestou a uvidite, co sa z toho vykluje...toto sa nema stavat

@baobab90 ako si to zistil?