Neposednosť alebo ADH😨 Ako riešiť správanie dieťaťa?
Ahojte, už sme naozaj zúfalí aj my (rodičia) už za hlavu sa chytajú aj starí rodičia z oboch strán ..
Áno je zdravá tá detska neposednosť... ale toto čo sa deje je naozaj na nervy, nekričime na ňu zato ... ale snažíme sa pýtať na dôvody
Dnes v škôlke hádzaná Papučky po deťoch... nikdy sa takto nesprávala... a naozaj niesme zástancom toho aby robila zle detičkám (takže ma zaracha a tablet sa odložil - zvykla ho mať len doma, alebo u babky)
Dnes ráno mi p.uč. povedala že predtým udrela dievčatko lebo sa deti handrkujú o hračky..áno riešia to tam vysvetľujú... aby detičky to pochopili...
Ale čo mám robiť? Ja mám podozrenie ADHD (ano poviete že je to iba novodobosť rozmaznaných rodičov čo to chcú otočiť na niečo ) lenže ona neobsedí, má amoky hnevu za úplnú maličkosť, nepočúva (pri vysvetlovaní) nechce nič sama a nič čo ona nechce, začala sa v poslednom týždni búchať po hlave a má z toho srandu... vysvetľujem jej prečo nemá robiť to a to (väčšinou mi skočí do reči a nenechá má dohovoriť) ťažko si viem získať jej pozornosť na dlhšie...
Má veľa energie to áno... preto chodila na bojové umenie ... no bolo to príliš krátke (30min) a mali sme pocit že ju to nenapĺňa... začala chodiť na tanečnú školu (60min.) A naozaj to nieje najlacnejšie.. no ona neobsedí musia ju napomínať... nerobí čo má, pri tanci opakuje ako sa jej chce niekedy neopakuje...jednoducho má na "háku" sa mi zdá ...
Od detstva som ju učila k slušného správaniu, skôr vedela chodiť, vie aj poďakovať aj poprosiť pekne celou vetou som ju to pekne naučila všetko, vie pomôcť, vie zahodiť, vie priniesť, vie pomôcť pri varení, pečení, aj pri zametani mi pomáha, je zručná v modelovaní, skladaní, v logických hrach a rebusoch, od mala vie angkicky slovíčka, vie počítať, vie Abecedu, vie písať písmenká...
Takže nieje to o tom že som jej nevenovala pozornosť, ona má veľmi dobré základy aj nadanie, rada spieva tancuje, taktiež ako dieťa Alfa vie dosť dobré pracovať na tablete...
Taktiež vie zložité slovíčka.
V tomto to nieje. No neviem kam mám ísť snou. Lebo ako ADHD ževraj sa zistiť až vo vyššom veku (má 3 apol)
Ešte ma uchylku skladania a zaraďovanie vecí podľa farieb a do línií za sebou ... (čo som študovala, že je aj príznak autizmu, ale to si vždy vyfúknem z hlavy, lebo naozaj nemyslím si že to bude tým ale človek nikdy nevie no)
Mam šancu s týmto všetkými problémami aj v škôlke (nepozornosť, neposednosť, agresivita...) dostať k psychologičke/neurologičke alebo niekomu kto by mi vedel pomôcť trochu zvládať jej POVAHU A NÁLADY A AKO KOMUNIKOVAŤ ABY MA POCUVALA A HLAVNE TÁ NEOBSEDENIE (doma to trénujeme, 5min.sedieť bez mykania sa, bez žiadnych odbehov, podarilo sa to navela ale mala stále tie nutkania "zdúchnuť")
Prosím poraďte 🤞🙏 a maminky tie čo by ste si chceli pichnúť tak naozaj kaslite na to lebo mi je mizerne a neviem ako jej pomôcť aby to mala jednoduchšie 🙄
P.s ďakujem za prečítanie lebo naozaj je to dlhé (ešte aby som nezabudla, nechce mi v škôlke často krát jesť, a obliekanie a vyzvanie je ako za trest... nespraví to sama... vždy to dokázala spraviť)
zisti kde máte spádové CPaP a objednaj sa na diagnostiku. Tablet preč, vela fyzickej aktivity vonku. zaviesť režim, ktorý dodržiavať.
Uz by som sedela v CPPaP u psychologicky na posudenie, nemate sa predsa doma trapit, sikovna bude urcite ak pozna pismenka, anglicke slovicka a bavia ju hadanky, rebusy, moj syn v tom case skladal prve slova🙈, ale zas 3 a pol rocny cloviecik a sustredenie-na tom by som nebazirovala, drobci neobsedia, to az casom ako budu dozrievat pre skolu, sla by som na diagnostiku a hladat moznosti spokojnej vychovy pre vas ako rodicov
ja som bola so svojim dieťaťom prvý raz keď ešte nevedel chodiť. áno, diagnostikujú sa až staršie deti, ale odborník vidí neštandardné správanie a vie rodiča správne nasmerovať - ako zvládať nálady dieťaťa, ako predchádzať stavom hnevu, ako to celé zmenežovať, pracuje aj s dieťaťom… ja som riešila všetko cez nášho pediatra, on povedal kam ísť aj ktorú p. doktorku osloviť… nikto na mňa nepozeral cez prsty a brali ma vážne, to až neskôr keď bol starší som mala pocit že to niektorí zľahčujú, hlavne v škole a blízkej rodine (čo je až nepochopiteľné), tých kecov o nevychovanom dieťati čo som sa ja napočúvala …
@rozovykon prepáč ale fakt neviem čo znamená CPaP? 🙂 režim má ale naozaj nám to uberá silu aby sme to dodržali no teda aby to ona dodržala
@danieli to áno ja to beriem my sme tiež neboli inaksí to áno🙂 ... ale robí nám to problém v škôlke...uč.niesu zvyknuté na aktívnejšie deti 🙄
@biba_18 áno áno to si viem predstaviť mame problém s týmto v škôlke aj keď to priamo nepovedia
Centrum prevencie a poradenstva každá škola - škôlka má svoje spádové. majú tam psychologov a špecialnych pedagógov urobia diagnostiku, nie som si uplne ista či aj takýmto 3,5 ročným deťom ale aspoň ťa nasmerujú.
Už som si to nasla na nete 🙂
@rozovykon áno už som si pozerala a minule sme okolo aj šli a pozerali na to že čo to môže byť 😊 ... tak teda už viem
Rovno zajtra to riešim lebo naozaj som vyčerpaná, s tým ešte že máme aj mladšiu, a čochvíľa sa chcem vrátiť do práce (skôr ako mi skončí rodičovský), a bojím sa ako to zvládneme a ako to zvládne aj ona (aj keď tatino bude s mladšou doma) ale aj tak .
Skúste upraviť stravu, pozri info Strava pri ADHD.
Ja by som ju dala vyšetriť na Aspergerov syndróm ( porucha autistického spektra), má viacero znakov, ale v takomto malom veku ti to správne posúdi len odborník na autizmus. Naj odborníčky na slovensku sú klin. psychologičky Láziková a Jánošíková, obe ale pôsobia v Trnave.
@vakatko ahoj má to spojitosť? 😳 môže jej nejako "zapnúť" takéto správanie?
@lonely66 sluch má v poriadku si myslím nikdy nič nebolo so sluchom. No nieje rozmaznaná. Ale aktívna až moc a to je rozdiel. Áno je rada keď nič nemusí, ale to skôr lebo má takú povahu, a možno že je trosku lenivá 🙂 videla som rozmaznané deti všade na vôkol a to sa nedá porovnávať 🙂 aj staršie detičky... videla som aj agresívne správanie detí hádzanie o zem ak im rodič nedal alebo zakázal presne to čo oni chceli. Ona plače ale na veľa sa vždy dohodneme. Len je to narocnejsie. Vieme aj na nákup chodiť s tým že jej dovolím jednu maškrtu, koľko krát bolo tak že si vzala ovocie, vzala niečo pre sestričku ako maškrtu (ako tú povolenú jednú maškrtu) čiže ona nieje naozaj rozmaznaná🙂
@vanilkavan dobre popozerám koho máme najbližšie mi sme južne slovensko 🙂 a postupujem si aj ten syndróm 🙂
Urcite chodte... Ja napr ti poviem za seba. Mam 36. A uzivam AD. Myslim si, ze mam tiez ADHD od detstva.
Ale nezdiagnostikovane. Dost som si zazila aj v destve. Vsade som bola, hala bala... A nrpamatam wi nic, lebo duchom som urcite pritomna nebola. Toto co ziju tieto deti je pre nich velmi stresujuce. Poviem ti zebezliekov mi hlava salie... Tolko vnemov a vsetkeho ide ma porazit. Preto tieto deticky ktore citia to co ja, ked nie su riesene a diagnostikovane, musi im byt velmi tazko na svete. To nepochopi clovek, ktory to nezazil. Ked mam lieky, wom kludna, normalna, vyrovnana, lepsie vsetko zvladam.
Aj jej je tazko. Moze byt aj nesmierne unavena, a vystresovana, lebo ak jej ta hlavicka funguje na plne obratky ako mne, bez liecby tak je zivot des.
Zaracha škôlkarke 🤔, tablet ktorý má len doma a u babky (stále), milión krúžkov už teraz. 😶
@jakubrianka ano presne... Treba uplne znizit mnozstvo podnetov.
Len zaklad. Skolka a ist domov do kludu. A hlavne aj rodicia musia zistit ako funguju.... Ak su rodicia rozlietani na vsetky smery nie je tam klud.
Inak poruchy autistického spektra sú veľmi často sprevádzané či už ADHD alebo ADD.
@derdia presne mňa toto ubíja lebo mam podozrenie a naozaj mi je ťažko
@vanilkavan áno študovala som to celé 🙂
@jakubrianka a čo? Ak má "zaracha" ? 🙂 musí pochopiť že spravila niečo čo sa nesmie 🙂 a ona s tým súhlasila bez revu bez kriku lebo si uvedomila že nemala ubližovať kamarátke🙂 a krúžky potrebuje lebo inak by bola ešte viac hyperaktivna, potrebujeme aby sa venovala niečomu lebo potom vyzerá doma ako pred vybuchnutím sopky a naozaj nechcem mať doma 3r dieťa ktoré je nabité energiou a aby mi tu rozbila okno alebo sa hadzala o zem (nespravila to ) ale len vysvetľujem jej emócie keď sa nevenuje niecomu
@derdia ona doma nieje bez tanečnej v kľude, musíme riešiť jej správanie neposednost a musíme sa jej venovať a snažiť sa o to aby nás sledovala 🙂 takže to že ma dieta krúžok raz do týždňa naozaj natom nič zlé nevidím... deti vo vyspelejšich krajinách už od MŠ chodia na jazyky, hudobný nástroj, šport atď🙂 a v ZŠ detto. Ona není kvôli tanečnej takáto ale jednoducho ona taká je či s tanečnou či bez nej ... len keď ma tanecnu tak je o niečo pokojnejsie
Autorka, ako zapnúť ? prečítaj si to, tá strava jej môže pomôcť, ukľudni ju a bude sa lepšie sústrediť.
3/4 bodov, ktoré si dala na screenshote sedí aj na moju dcéru. My sme ju "diagnostikovať" nedali, zatial sa nám darí smerovat jej energiu správnym smerom, naučili sme sa, ako s ňou fungovať. Áno, je to ťažké, veľmi, sú lepšie dní, aj úplne hrozne dni, ale fungujeme 🙂 u nás pomáha veeeeela pohybu vonku, chodila na gymnastiku, športovú prípravu, teraz chodí na ľad .. a vždy, keď vybije tu prebytočnú energiu, začne sa sústrediť, sadne si a v kľude sa učí, hrá, vníma ....
Píšeš, že tvoja na krúžkoch nespolupracuje. Ale možno, keby si ju tam nechala chodiť dlhšie, a hneď to nevzdala...
@jesenzima ak pre vas znizenie poctu podnetov znamenalo zavriet dieta doma a posadit ma zadok, verim, ze ani dalsie jeho/jej specificke potreby nemozu byt spravne naplnene. Mame v rodine skolkara, ktory je pretazeny z deti. Miluje ich, ale po skolke STOP dalsim takymto podnetom, absolutne. A funguje im to. Chlapec po skolke bud sa hra doma na dvore (piesok, trampolina, vyhra sa, vyskace prebytocnu energiu) alebo idu na kolobezky - zase vydava energiu, alebo na prechadzku do lesa - to miluje, podnetov vela, ale upokoji sa tam, zase, vybeha sa, vybije energiu, ale nema kontakt s dalsimi detmi uz, ani ludmi. Nema ho co pretazovat.
Mrzi ma, ze toto aplikuju ludia, ktori nerozumeju. Len stacilo zistit, co konkretne je ten podnet pretazujuci, a nezatvarat dieta doma na zadku. Funguje to, samozrejme, a na milion percent. Nie iba v nasej rodine.

A ešte dôležitá info - nemá rada hlasné zvuky, skrýva si ušká dlaňami (ďalší znak autizmu) tak som na vazkach, taktiež ona nerozpráva ale KRIČÍ ... musíme ju vždy napomínať aby sa stíšila