Nezostúpené semenníky u 10-mesačného
Mate niektora skusenost? Boli vase deti operovane hned, Alebo sa cakalo?
@kaktusik007 je este sanca ze mu zostúpia?
@vahcaac samozrejme - bude v sledovani a uvidi sa
nestresuj hlavne ;)
Baby ale jedna sa o nezostúpené semenníky, keď ich oba cítim ? Normálne dole, tam kde majú byť? Len asi ešte nie sú zafixované a niekedy vybehnú hore.
Ahoj, moj synmal jeden semennik takto - vyskakoval mu hore. Od malicka bol sledovany na urologii. Tiez mi povedali, ze sa caka - minimalne do veku, kym nezacne sam chodit, ze gravitacia tomu moze pomoct. Maximalne sa vraj caka do 3 rokov. U nas nepomohla. Ked mal 1,5 roka, kamoskin syn, v tom case 4,5 rocny mal tento isty problem a u nich chcel lekar cakat az do 6 rokov. Zrazu skoncil na operacii, lebo ako mu to vajko skakalo hore dole, tak sa pri tom tocilo okolo svojej osi a priskrtil sa privod krvi do vajka. Kym zistili kde je problem, (chlapec sa stazoval na obrovske bolesti brucha, chudacik az vracal od bolesti, tak si najprv mysleli, ze slepak) to vajko mu odumrelo ☹ ked som toto pocula, bola som za divnu, lebo som u lekara trvala na operacii, ze nechcem cakat do 3 rokov. Syna operovali ako takmer 2 rocneho, vsetko dopadlo ok, par hodin po operacii uz behal ako srnka a nic mu nebolo. Po operacii mi lekar povedal, ze dobre, ze sme necakali, lebo ze uz mal to vajko viackrat zatocene a ze dalsi rok by to nevydrzalo a stalo by sa mu to iste co kamoskinmu synovi. Po tejto skusenosti odporucam necakat - ak sa to do 1,5 roka nespravi same, pytaj termin operacie.
@vahcaac vola sa to testes migrans, je to lepsi pripad ako pri retentio testes, kedy semenniky vobec nezistupia, no aj tento si vyzaduje riesenie, nakolko rerodukcne zdravie chlapcov moze byt ohrozene uz v takomto nizkom veku. Dolezite je, aby ho sledoval urolog, ten zhodnoti najlepsie aky vazny je stav a kedy ho treba natrvalo vyriesit.
Existuje aj tzv. kremasterovy reflex, ktory zapricini to, ze semennik “vyskoci” z mieska hore napr. pri chlade, strese, zahanbeni sa… to posudi urolog 🙂

@vahcaac caka sa, do 3 rokov bol pod dohladom, cca 3,5 rocneho ho operovali