Novorodencovi nenamerali sluch? Ako postupovať ďalej?
Dobrý deň, čítala som tu veľa príspevkov a diskusii, o tom ako vám nenamerali na kontrolách uško,alebo obidve uška u novorodencov. Nám nenamerali jedno, pravé. Ľavé je v poriadku ale v pôrodnici pravé nenamerali, boli sme na kontrole zase sa nepodarilo pravé uško vyšetriť. Spýtala som sa lekárky, že čo sa deje teraz, že či to vyzerá tak ,že bude hluchý na jedno uško, tak povedala ,že je ešte malý...(Má mesiac). A že takýmto malým detičkám niekedy na 2 -3 razy vedia vyšetriť.Sme objednaný o 6 týždňov, už som smutná z toho a bojím sa. Doma si všímame ze reaguje, počuje nás, vníma naše hlasy, aj partnerov keď dôjde domov . Aj všelijaké iné zvuky a podobne .😑😑
Pojdete este raz alebo sa objednate na specializovanejsie vysetrenie, lebo skrining OAE je skor taky orientacny. Nemusi to znamenat, ze ma problem si sluchom a aj moze (a moze aj keby boli oae vybavne), este nezufaj.
https://www.nepocujucedieta.sk/porucha-sluchu-c...
Sluch nie je čierny a biely,
Citujem ,, že keď reaguje, je to OK "
Blbosť.
Vďaka tomu sme prišli o mesiace u mojej dcéry.
Jej rovnako nevybavili uška, ani na kontrole.
A šak keď lekárka vyšetrovala a báchala, dcéra sa mykla.
Tak povedala ,že ma len úzke zvukovody.
Tympanometria bola krivka A, že všetko ok.
Aj fyziologicky ucho vyzeralo byť v poriadku.
Nedala žiadnu kontrolu, ešte mi vlastne povedali, že som úzkostliva.
Ale ako šli mesiace, nedalo mi to.
Šli sme do Bratislavy na Antolsku.
Na ORL jej v prirodzenom spánku spravili BERA vyšetrenie..
Čiže jej nalepili také lepacky na čelo. Ja som ju uspala v nosiči ..a potom sa sledovala činnosť mozgu pri tom, ako púšťali do uška zvuk.
Ľavé ucho 100% hluché
Práve uško bolo hluché na 60%
Čiže 40% počula ( to je tak širšie zhrnuté - ono vám to ukáže krivku - frekvencie a decibely, čo počuje ..
Dcéra mala najprv nacuvacie prístroje, no neskôr prišla o sluch úplne a už ma kochlearne implantáty.
Nikto v rodine nie je nepočujúci.
Nebola som ani nejako chorá v tehotenstve.
Je to prekrásne decko.
Špeciálne testy, ktoré sme mali podstúpiť, kvpli tomu, že ma oneskorenú reč ukázali, že v 4 rokoch ma inteligenciu 7 ročnej.
Čiže v hlavičke to ma v poriadku 🙏❤️
Len tá reč zaostáva.
Presťahovala som sa do Bratislavy. Už chodí na Drotársku. Kde sa jej každý deň venujú . Ma tam logopediu.
Ide jej to pomalšie, ale rozpráva ( ale sú tam aj deti, ktoré dobehli rovesníkov a nepovedali by ste, že mali poruchu sluchu ).
My sme veľa zameskali diagnostikou a neskôr korona nám skomplikovala nastavenia a starostlivosť...
Btw. Neskôr sme prešli do NUDCH Kramáre audiometria. Tam ju operovali.
Tam tiež bábätkám robia tieto vyšetrenia.
Odporúčam naozaj cestovať. My sme chodili z Martina..
Nebolo to ľahké - ani časovo, ani finančne.
Ale pre dieťa spravíte vsetko
Samozrejme. Kiež by vám uška vyšli. To by bol lepší prípad.
Ale radšej píšem, ako to bolo u nás.
Na internete je málo informácií..
Ďakujem za vaše skúsenosti a rady, tak dúfam že bude všetko v poriadku, lebo na nič iné myslieť ani neviem. Čakať na tu kontrolu utrpenie. A neviem čo bude o 6 týždňov keď znova neprejde testom....existujú nejaké zákroky operácie, na obnovu,alebo zlepšenie sluchu?na internete je toho ozaj málo ... lekári vám vedeli dať nejaké riešenie?
Viem ako sa bojis. Ja som sa tiez bála.
Ale ako sme začali chodiť do národného ústavu, tak cestou okolo radiologie ma riadne prefackalo...
Dcéra je zdravá, šťastná,.
Toto je naozaj nič ..
Síce nerozpráva na 6 rokov. Ale skôr tak na 3-4.. ( ma oneskorenie).
Ale farby, zvieratá, pokyny, všetko vie povedať.
Vie povedať mama daj mi prosím vodu.
Povie chcem ísť von.
Proste bežné veci absolútne rozumie.
Len sluchovu pamäť má zlu.
Čiže každé nové slovo sa uči dlho
Ako keby vám povie niekto niečo v čínštine. Hovorí vám to týždeň a potom dva mesiace vám ho nepovie. Tak ho zabudnete.
Čiže ak som jej niekdy povedala, že strom ma ihlicie, tak dnes si to už nepamätá.
Ma oneskorenie, nakoľko v dvoch rokoch bola operovana a akurát v tom roku korony, kedy nás nepúšťali do nemocnice..
Ale čo poznám iné deti, tak naozaj sú na tom lepšie.
Normálne rozprávajú..
Nemajte obavy. Aj keby zle bolo, dobre bude ..
Hlavne nech sú zdraví
@oktober3 ❤️
Ahoj, synovi tiez nenamerali sluch v porodnici. Isli sme o tyzden a tiez ziadna odozva, cakali sme lebo stale tam mohol mat zostatkovu plodovu vodu a ta mohla ovplyvnovat sluch. V skratke chodili sme potom na kliniku kde mu dali sluchatka do usi a merali ci mozog zachytil zvuk. Po pol roku bolo jasne ze maly je hluchy tak dostal bahu (taka celenka s mikrofonom a sluch sa siri cez kost na hlave). Maly to neznasal a nechcel to ako babatko nosit. Ked mal rok a pol tak mal operaciu a na jedno usko uz pocuje normalne ale zial jedno nevedeli opravil, vyzera to ako problem a nervami. Chvilku nosil nacuvatko, ale teraz ho uz nepotrebuje.
Tiez nemame v rodine nikoho s problemom so sluchom, tehotenstvo bolo bezproblemove.
Teraz je skvela doba a uz vedia opravit vela veci, nestracaj nadej ked este nemate nic potvrdene. A keby sa to nahodou potvrdilo, stale jej vedia pomoct. Drzim place, neboj bude dobre 💪🏼
Syn ma teraz 6 rokov a v skole mu to ide, na konci roka bol vyznamenany. Rec nie je bezchybma ale stale sa zlepsuje 🩵
Len sa bojím o jeho budúcnosť, keď sa potvrdí že bude mať poruchu sluchu, čo v škôlke,v škole, bude vyčlenení, ...za čo ya6 vyuči ,čo bude robiť keď už dnes chcú všade 100 percent zdravého človeka....
@claudika222 ale prosim ta nezijeme v 15 storoci, preco by mal byt vycleneny? To je ako Ked niekto nosi okuliare Lebo nema perfektny zrak. Ja som sa tiez bala ze sa mu budu decka smiat ked nosil nacuvatko, a vobec sa tak nestalo. Btw syn je velmi oblubeny v triede a na kazdom ihrisku si najde kamosa. Nikdy by si nepovedala ze ma problem so sluchom.
@jablkovastrudla ,👍 každý deň dúfam že bude ok😑
@jablkovastrudla 👍❤️
Dcere tiez nenamerali uska v porodnici. Merali snad 10x a ani jedno nenamerali. Sestricky okolo mna chodili, ze im je to luto a tak. Ja som videla uz v porodnici, ze mala reaguje na zvuk, takze som nejak ratala s tym, ze jej na kontrole nameraju. Ale povedala som si, ze aj keby nenamerali a bol by to jediny problem, ktory by dcerku trapil, tak aj tak dobre. Synov spoluziak tiez nepocul a zije normalny zivot. Ma implantaty, nosil aj nacuvatka a nikto sa mu nikdy nesmial, ani nebol vycleneny z kolektivu. Rovnako manzelova kolegyna, zije normalny zivot, ma pracu, super plat a kvoli tomu, ze ma problem so sluchom, ma aj rozne ulavy. A na druhej strane poznam ludi, ktori maju naozaj chore deti, od babatka. Susede sa narodilo dietatko so srdcovou vadou, nevedia, ci sa vobec dozije aspon 5 narodenin. Prvykrat ju operovali ako dvojdnovu... dalsia znama ma chlapceka, ktory je postihnuty, leziak, dalsia ma chlapceka tazkeho autistu, nemoze ho nechat ani chvilu sameho, je agresivny voci okoliu, aj voci sebe. Preto som si hovorila, ze hluche uska su oproti tomuto uplne banalny problem, s ktorym sa da zit, dnes je tolko moznosti, ze sa da zit takmer plnohodnotny zivot. Dcerke nakoniec uska namerali, ale az po 6tich tyzdnoch. Drzim palce.
@diewcatqoo mate pravdu ❤️ 👌 ďakujem
Ďakujem že ste sa zapojili do diskusie, a že ste tu boli ,za vaše názory a zároveň povzbudenie.❤️🥰
@claudika222 s mladším synom sme to riešili minulý rok, tiež mu v pôrodnici nenamerali pravé uško. Potom sme boli ešte dvakrát v nemocnici na kontrole ale nepodarilo sa im ho namerať. Následne sme boli na vyšetrení na audiometrii na Antolskej, kde mu diagnostikovali iba ľahkú poruchu sluchu na pravom ušku.
Viem presne ako sa cítiš lebo toto isté som prežívala pred pár mesiacmi, stále som bola nervózna a nevedela som sa dočkať vyšetrenia a z vyšetrenia som chodila s plačom ale vždy som si hovorila, že najdôležitejšie je, že aspoň jedno uško je v poriadku a vďaka nemu počuje.
Čo som sa dočítala, pri tom novorodeneckom skríningu pracujú so zvukom asi 30dB, čo je asi ako šepot. Čiže to nemusí znamenať, že na to uško vôbec nepočuje, iba bude trošku horšie. Synovi na vyšetrení zistili poruchu 25 - 35dB, čo je takmer zanedbateľné.
Takže hlavne kľud, nestresuj a užívaj si bábo. Nenechaj si týmto pokaziť prvé mesiace. Vždy to môže byť lepšie ako sa na prvý pohľad zdá.
@ayaya ďakujem za povzbudenie 🥰👌
Takže na druhý krát sa chvalabohu podarilo zmerať aj to pravé uško, je v poriadku chvalabohu. 🙂 Ďakujem za každé povzbudenie..❤️❤️

ak reaguje tak to je v poriadku....
merania sú dosť nepresné.. dcére namerali v nemocnici jedno uško a druhé nie... na podrobnom vyšetrení zistili že aj to namerané uško nie je Ok