icon

Nutkavé správanie u štvorročného dieťatka

ellca123
25. mar 2014

Má niekto skusenost s takzvaným nutkavým správaním u dietatka
mam dieta v pestunskej starostlivosti s kopou problemov,ale s tymto si neviem rady
čitala som ze by mohlo ist o obscedantno - kompulzivnu poruchu

boli sme u psychologa ale p.doktorka čaka
a že mame prist o rok na kontrolu

prejavuje sa to tým, že malá ma strasnu radost ked moze zipsovat zips inym, alebo gombokuje stale dokola,alebo ked sa mi hojdaju väčšie naušnice tak ma nutkanie do nich stuchmut aby sa hojdali
jednoducho si nevie pomoct , musi to robit

yukki
25. mar 2014

@ellca123 áno, mám v pestu a do dve dcéry, a toto správanie-nedá sa inak nazvať ako nutkavým, poznám. Musím teraz pre ne do školy, škôlky, večer potom viac. My sme museli staršej vybrať náušničky, lebo sa nevedela ovládnuť-hoci ich strašne chcela-a celé dni si ich vyberala a dávala, odopínala a zapínala, často nám ich dala družinárka, učka...atď. Svojho času mala nutkanie strčiť prsty do polievky-veľmi dlho. Vyliať tekutinu z pohára.....zipsy má zničené, všetky....máloktorý ešte je za čo chytiť, lebo ich spravidla rozkuše. Hryzie si nechty, nikto a nič nedokáže ani na moment dosiahnuť, aby tomu bolo ináč....no, ta teraz tak narýchlo si už nespomeniem, ale večer tu budem. Hej, odhrýzala aj gombíky....jedla nejediteľné veci a nedokázali sme tomu zabrániť....vyzliekala a trhala posteľné.....atď. Hodím link na túto tému aj do adopčnej zamknutej, myslím, že viac žien má skúsenosti...

ellca123
autor
25. mar 2014

@yukki
dakujem za reakciu,v tomto sa trochu trapime aj ked sa snažim lietat za lekarmi ,su v tomto dost opatrny a vlastne cakaju co bude

čitala som ze na nutkave spravanie su antidepresiva a učinkuju po 2-3 mesiacoch / no u dospelých
netušim ako je to s detmi

yukki
25. mar 2014

@ellca123 ahoj ...no...je pravda, že Kika keď brala Tiapridal, tak to správanie ustúpilo, ale brala len tri mesiace v 6 rokoch-aj to som k tomu riešeniu siahla kôli ťažkému životnému obdobiu. Ináč to proste nejak neriešim, už som to vzdala...opakujem, opakujem, vysvetľujem, trápim sa....beriem to už tak, ako to je.

yukki
25. mar 2014

@ellca123 Kika v 4 rokoch trhala...ničila knihy. Dodnes to robí, ale teda v menšej miere...proste nezniesla celú knihu...ak má v ruke nožnice-všetko ostatné je "papier"-pred mesiacom postrihala peračník, oblečenie, vlasy keď bola menšia, linoleum, obrusy.......a tak

cairka
26. mar 2014

@ellca123 , aj ja mám pocit, že u mojej 4 a pol ročnej sa občas prejavuje takéto správanie, nie ale v takých intenzitách, ako píše yukki. Ona už má na papieri okrem iného aj ADHD, takže to pripisujem tomu...že proste musí stále čosi robiť s paprčkami a treba mať paprčky furt na očiach, aby bola istota, že nepríde nič k ujme... Teda v domácom prostredí, keď je v skupine ľudí väčšej ako 5, tak nahodí úsmev číslo 6 a tvári sa, že nie je prítomná 😝 Asi začnem chcieť, aby u lekárov boli vždy aspoň 3 sestričky, nech nemusím každú návštevu počúvať, aká je hyper 😅
Ináč píšeš, že máte viac problémov, aj u nás ich je viac, skús sa viac rozpísať. A chodí malá do škôlky?

ellca123
autor
26. mar 2014

Chodíme do školky,už si zo sebou nesiem ihlu,nitku - často odtrehneme inemu dievčatku z čiapky kvet,alebo našitu ružičku

Žienky ako to máte z nočným spánkom?
naša aby bola pokojná spi na postielke ktoru som pritiahla k našej,teraz odučam od plienok tak ze v noci davam malu na nočník ked počujem ze je hore,alebo kričí zo sna

tie lieky mali vedlajsie ucinky?ospalost?

yukki
26. mar 2014

@ellca123 Tiapridal nemal vôbec ospalosť...akurát také akoby uvoľnenie z napätia, nervov...
presne, jak taký pštros-aj kika trhá všetko čo vyčnieva z nejakej látky....voľakedy všetky gombíky z posteľného a presne takéto veci našité na odeve-všetko preč.