Obrátený podkus u 12 ročnej dcéry
Ahojte baby mám otázku má niektorá skúsenosti s obráteným podkusom? Už dlhší čas chodíme s na ortodonciu ale nejako sa výsledky nezlepšujú. Na poslednej kontrole my povedala doktorka že sa to dá operovať. No neviem lebo dcéra má len 12, či to robia deťom. Máte skúsenosti? Budem rada za všetky odpovede 🙏 ( názorna ukážka)

@gitusmezeiova operovat sa to da,celust sa zadrotuje,mne povedal zubar v dospelosti,ze takato vec sa mala riesit v detskom veku,casom sa to vraj zhorsuje..
@mondolina áno chodíme ale už dlhší čas a nič sa nezmenilo. Teraz sa budem o Tom viac informovať lebo nechcem ju tak nechať 😔
@simona92101 aha lebo na jednej klinike kde je robili rengen tak my povedali že sa to v dospelosti operuje. Však uvidím čo my povedia. Ďakujem 👍
@gitusmezeiova ahoj, riešime aktuálne toto isté u 14-ročného syna. V liečbe sme necelý rok, predtým asi rok pani doktorka zisťovala, čo vôbec s tým budeme robiť. Tiež sa to javilo také, že pôjde na operáciu, no tá sa robí až v dospelosti. A určite by som operáciu neriešila tu na Slovensku, ale v Prahe alebo v Brne, kde s tým majú oveľa viac skúseností.
Takže to skúsila zatial korigovať strojčekom ... takže syn minulý rok v lete bol na operácii, kde mu do horného podnebia implantovali skrutky a do dolnej sánky také háčiky. Tiež mu rovno vybrali osmičky hore aj dolu, keďže tie by len komplikovali situáciu. Na tie horné skrutky má primontovaný tzv. HYRAX (rozťahovák hornej sánky), ktorý bol robený na mieru v Nemecku, u nás sa také ani nerobia. A vlastne tým mu rozťahuje a ťahá dopredu hornú čeľusť, pričom medzi tým hyraxom a dolu tými háčikmi má gumky, ktoé mu to cele ťahajú dopredu. Tým sa za cca pol roka podarilo to, že ked zakusne, má dolné a horné zuby v 1 úrovni a už mu vidno aj istý posun hore. Lebo on mal takú úzku čeľusť, že mu nemali kam vyrásť očné zuby a to miesto tam už pomaličky je.
Dcera chodila tiež 3 roky, ale ona mala ten klasický strojček, čo sa lepí na zuby, nie toto.
Ako toto je beh na dlhé trate, rovno nam povedala, že možno aj 4-5-6 rokov bude mať rôzne typy strojčekov a výsledok 100% nezaručuje, lebo chlapec ešte rastie a nevieme, ako sa to bude správať. Ale vyzerá to celkom pozitívne, že sa možno tej operácii aj vyhne.
Neviem, skús napísať, aký strojček ma tvoja dcerka.
Ak chceš, pošlem ti aj foto, ale do správy.
A ešte, takých detí je na Slovensku asi nie veľa, ja mam taku paranoju, že už každému na zuby pozerám ... a videla som pár detí (učím v škole), ktoré majú tento problém, ale napr inak majú zuby rovné a neriešia to. Dokonca jeden redaktor v TA3 to má.
Len tam ide ruka v ruke aj problém s artikuláciou, logopedické problémy, syna sme museli učiť, aby poriadne artikuloval, lebo by mu nikto nerozumel. Ale našťastie, hlásky vyslovuje všetky a aj s tým železom v ústach sa naučil rozprávať, jesť. Lebo prvé 2 týždne boli hrozné, šušlal, slintal, sŕkal ... ale to už všetko prešlo a som rada, že to riešime teraz cez pandemiu, ked nechodí do školy prezenčne.
A tým pádom ani lekári s tým moc skúseností nemajú, naša lekárka ma zatial len druhý prípad, ale ona je velký pedant a všetko si konzultuje sama so zahraničnými lekármi, chodila kvoli tomu aj na rôzne konferencie, písala všelikde...
@hettinka áno má na večer takú masku ktorá má posúvať hornú časť chrupu dopredu. Posunuli sa jej zuby horné predné štyri. Aj keď sú krivé už nie sú až tak vzadu ako na začiatku. Chodíme už rok a pol. Ale stále to není ono. Áno dcéra zašušle a vôbec není vidno jej úsmev. Vtedy to dosť vidno že niečo není OK. Veľmi ma to trápi lebo je jej to trápne a hanbí sa za to. Stále sa sťažuje. Keď som jej ukázala video ako sa to operuje aj sa potešila. A to sa lekárov bojí. Ani svojej detskej nejde na odber krvi. Môžem sa spýtať koľko ťa to zatiaľ vyšlo? Ja platím za každú konzultáciu najmenej 100-150€ teraz posledné 2 vyšetrenia stáli 20€ Som sa čudovala. Vraj to ide aj od poisťovne.
@gitusmezeiova tvarovú masku navrhovali najskôr aj nám, ale toto, čo syn má je efektívnejšie, keďže to má 24/7 a nie je to take náročné, teda po zahojení tých implantátov.
Operácia šla na poisťovňu, platili sme len strojček 950€ naraz a kontroly 5-10€
@hettinka mno keď si to prepočítam späť tak takú tisícku sme tam už nechali. Teraz zase za strojček v apríli 150€. Ale už to chcem s nimi prebrať či sa nevieme pohnúť iným smerom lebo takto asi zaspime dobu. Inak ďakujem za informácie 👍
@gitusmezeiova ja som to u seba zacala riesit v dospelosti,ked mi zacalo pukat v sanke,mala som velke bolesti a akoby tlak az do hlavy a usi.po rentgene zistili,ze kvoli podkusu mam uplne zodratu sanku,nevydrzim u zubara viac ako 5 min mat otvorene usta..takze urcite by som konzultovala kde sa da,a cim skor to riesila.u mne je zial uz neskoro.drzim palce 😉
@simona92101 áno, toto som už počula, že to spôsobuje veľké problémy neskôr.
Ako si to riesila? Operáciou? Kde?
@hettinka jedine co sa dalo robit bola dlaha-silikonovy odliatok,na noc to nosim v ustach,aby som nezatinala zuby a neskripala zubami.zial,v mojom veku uz je na operaciu neskoro.nesmiem kusat tvrde jedlo,odkusovat z jablka,zut zuvacky..setrit sanku aj zuby 🤷♀️😏
@simona92101 áno dcéra sa stále sťažuje na bolesť hlavy alebo sa jej zatočí hlava a to ani nemusí urobiť prudký pohyb. Už som si to všimla a som jej navrhla že pôjdeme detskej dr na odber že asi je chudokrvna. A uší s tým má problém od mála. Vraví že jej tam niečo puká. Ja som myslela že to je z nosa. No určite keď Teraz najbližšie pôjdeme, budem trvať na inej liečbe ako je len maska. Ďakujem 👍
@gitusmezeiova prosim aj mojej 10r to zistili. Kde konkretne ste to riesili? Nam zatial navrhli len invisalgin

@gitusmezeiova
by som konzultovala s viacerými čeľusť. ortopédmi.