icon

Obsedantno-kompulzívna porucha u 13-ročného chlapca

eva2455
10. feb 2026

Chcela by som poprosiť o radu, ako riešiť 13 ročného chlapca, ktorý si veľmi často a veľmi dlho umýva ruky a rieši skoro všetko okolo seba, že je to kontaminované, nesmieme sa ničoho dotýkať, čoho sa potom dotýka on. Je pri tom veľmi zlostný. Som jeho babka a veľmi ma to trápi. Jeho rodičia sa rozviedli v minulom roku, bol síce aj predtým trošku iný, ale dalo sa s ním vychádzať úplne v pohode, je veľmi šikovný v škole, dobre sa učí, ale od toho rozvodu, ako keby sa mu spustila táto choroba a je s ním niekedy na nevydržanie. Budem vďačná za každú dobrú radu. Či ste to riešili so psychológmi, alebo sa vám to podarilo vyriešiť v domácom prostredí. Ďakujem

anonym_4e3d9e
10. feb 2026

To treba rieisit u psychiatra

smarta700
10. feb 2026

@eva2455 my sme to riešili najprv u psychológa a ten nás potom poslal k psychiatrovi, treba ísť čím skôr,lebo sa to bude len zhoršovať

eva2455
autor
10. feb 2026
@anonym_4e3d9e

To treba rieisit u psychiatra

@anonym_4e3d9e Ďakujem za odpoveď

eva2455
autor
10. feb 2026
@smarta700

@eva2455 my sme to riešili najprv u psychológa a ten nás potom poslal k psychiatrovi, treba ísť čím skôr,lebo sa to bude len zhoršovať

@smarta700 Ďakujem za odpoveď, tiež si myslím, že to bude nutné riešiť so psychológom. Ešte raz ďakujem

eva2455
autor
10. feb 2026
@smarta700

@smarta700 Ešte poprosím, pomohol psychiater to vyriešiť?

euka210
10. feb 2026

@eva2455 urcite treba psychologa a asi aj psychiatra.

kacena4
10. feb 2026

za mna sa treba objednat k psychiatrovi aj psychologovi, sam cez psychologa to neda, tam treb pomoc medikamentozne aspon na cas kym sa stabilizuje po psychickej stranke tu riesit s psychologom a ked bude lepsie mozu sa vysadit lieky. drzim palceky (cim skor tym lepsie, inaksa to bude dlhsie liecit)

anonym_0c7ce1
10. feb 2026

@eva2455 prešla som sy tym s dcérou. Mala 12,5 roka. Bolo to hrozné. Bola liečená u psychiatra a pravidelne sme navštevovali psychológa. Dostala vysokú dávku AD. A potom postupne sa znižovala. Určite navštívte psychiatra a aj psychológa nech vás naučí s tým pracovať. My sme celá rodina boli u psychologičky. Aby nám povedala čo sa s dcérou deje a ako s ňou pracovať. Držím palce, dobre to dopadne😉

anonym_0c7ce1
10. feb 2026

@eva2455 a ešte jedna vec. Predpokladám, že aj v škole ma nejaký problém. Ja som bola v škole informovať a musím pochváliť našich učiteľov, lebo špeciálny pedagóg oboznámil učiteľov o chorobe a pripravil ich na to, ako s ňou pracovať. Málo vedia o tejto chorobe.

smarta700
11. feb 2026
@eva2455

@smarta700 Ešte poprosím, pomohol psychiater to vyriešiť?

@eva2455 nám v tom čase veľmi nepomohol. Bojujeme už viac ako desať rokov, bol už aj na liečení, momentálne už poberá aj čiastočný ID.

eva2455
autor
12. feb 2026
@euka210

@eva2455 urcite treba psychologa a asi aj psychiatra.

@euka210 Ďakujem vám veľmi pekne

eva2455
autor
12. feb 2026
@smarta700

@eva2455 nám v tom čase veľmi nepomohol. Bojujeme už viac ako desať rokov, bol už aj na liečení, momentálne už poberá aj čiastočný ID.

@smarta700 Oh to mi je ľúto, držím vám silno palce, a nám tiež držím palce

eva2455
autor
12. feb 2026
@kacena4

za mna sa treba objednat k psychiatrovi aj psychologovi, sam cez psychologa to neda, tam treb pomoc medikamentozne aspon na cas kym sa stabilizuje po psychickej stranke tu riesit s psychologom a ked bude lepsie mozu sa vysadit lieky. drzim palceky (cim skor tym lepsie, inaksa to bude dlhsie liecit)

@kacena4 Ďakujem vám, už sme to začali riešiť, objednali sme sa u detského psychiatra, objednali nás za 1 rok, hrôza. Už sme sa objednali aj u psychológa, tak uvidíme.

eva2455
autor
12. feb 2026
@anonym_0c7ce1

@eva2455 a ešte jedna vec. Predpokladám, že aj v škole ma nejaký problém. Ja som bola v škole informovať a musím pochváliť našich učiteľov, lebo špeciálny pedagóg oboznámil učiteľov o chorobe a pripravil ich na to, ako s ňou pracovať. Málo vedia o tejto chorobe.

@anonym_0c7ce1 Ďakujem vám, v škole nie je problém, pani učiteľka vie, že je trochu iný, ale povedala, že keby boli všetci chlapci ako on bolo by v pohode. O umývaní rúk ešte nevie, ale asi ju budeme musieť oboznámiť aj s týmto problémom. Držím vám aj nám silno palce.

eva2455
autor
12. feb 2026
@anonym_0c7ce1

@eva2455 prešla som sy tym s dcérou. Mala 12,5 roka. Bolo to hrozné. Bola liečená u psychiatra a pravidelne sme navštevovali psychológa. Dostala vysokú dávku AD. A potom postupne sa znižovala. Určite navštívte psychiatra a aj psychológa nech vás naučí s tým pracovať. My sme celá rodina boli u psychologičky. Aby nám povedala čo sa s dcérou deje a ako s ňou pracovať. Držím palce, dobre to dopadne😉

@anonym_0c7ce1 Vďaka srdečná, pevne verím, že to dobre dopadne. Držkajte sa

akvi
Autor odpoveď zmazal
akvi
12. feb 2026

@eva2455 @eva2455 kedze pises, ze aj predtym bol "trochu iny", moze byt kludne aj Asperger, alebo na auti spektre. Aspergeri toto mavaju casto, hlavne, ked su v strese. A kedze zazil traumu - kedze rozvod rodicov hoc by bol akokolvek dobre zvladnuty dospelymi, tak pre dieta je to vzdy traumatizujuce, tak sa mu mohla spustit takato reakcia. Jednoznacne cim skor najdite dobreho odbornika. Toto sami len tazko zvladnete. A precitaj si nieco o aspergerovom syndrome, mozno najdes nejake crty a ak ano, treba hladat odbornika, ktory ma skusenost s AS, lebo bohuzial, klasicki psychologovia su casto uplne strateni v problematike..

anonym_0c7ce1
12. feb 2026
@eva2455

@kacena4 Ďakujem vám, už sme to začali riešiť, objednali sme sa u detského psychiatra, objednali nás za 1 rok, hrôza. Už sme sa objednali aj u psychológa, tak uvidíme.

@eva2455 nedá sa skorší termín vybaviť? V inom meste? Toto treba riešiť hneď. Mojej dcére už lieky vysadili a aj ku psychologičke budeme chodiť menej. Trvalo to dva roky a pár mesiacov

eva2455
autor
13. feb 2026
@akvi

@eva2455 @eva2455 kedze pises, ze aj predtym bol "trochu iny", moze byt kludne aj Asperger, alebo na auti spektre. Aspergeri toto mavaju casto, hlavne, ked su v strese. A kedze zazil traumu - kedze rozvod rodicov hoc by bol akokolvek dobre zvladnuty dospelymi, tak pre dieta je to vzdy traumatizujuce, tak sa mu mohla spustit takato reakcia. Jednoznacne cim skor najdite dobreho odbornika. Toto sami len tazko zvladnete. A precitaj si nieco o aspergerovom syndrome, mozno najdes nejake crty a ak ano, treba hladat odbornika, ktory ma skusenost s AS, lebo bohuzial, klasicki psychologovia su casto uplne strateni v problematike..

@akvi To nás nenapadlo, ďakujem veľmi pekne

eva2455
autor
13. feb 2026
@anonym_0c7ce1

@eva2455 nedá sa skorší termín vybaviť? V inom meste? Toto treba riešiť hneď. Mojej dcére už lieky vysadili a aj ku psychologičke budeme chodiť menej. Trvalo to dva roky a pár mesiacov

@anonym_0c7ce1 Ďakujem, ideme hľadať