icon

Odoslali nás od škôlky k psychológovi: Môže to byť autizmus?

becyn97
Dnes o 16:33

Ahojte, som dost zlaknuta.Pani ucitelky mi odporucili aby som zobrala syna k psychologovi kvoli jeho spravani.Mam pocit ze si myslia ze ma autizmus, hoci to priamo takto nepovedali.Ma 4,5 r, plynule rozprava od 1,5roka, ukazuje prstom, reaguje na meno atd.
V poslednej dobe som si vsimla, ze robi cudne vecy napriklad s prstami, ako keby stale pocital…alebo nerad chodi do skolky a nechce sa hrat s ostatnymi (ma iba jedneho kamarata v skolke)
Ked mali besiedku tak tam iba stal, nechcel sa na to pripravovat.
Kazde rano place ked musi ist do skolky
Vsetko ovoniava, napr ked sklada puzzle,ovoniava kazdy jeden dielik.
Neznasa ked ma spinave ruky,ked sa pri jedle zamaze, dokaze plakat kym mu ruky neutriem
Je mozne ze doteraz nemal ziadne priznaky PAS ale az teraz v 4.rokoch? Dakujem

anonym_281e25
Dnes o 16:40

Otázka je skôr, je možné, že príznaky mal ale nijak zvlášť si to nevnímala? Lebo to je pravdepodobnejšie a deti na auti spektre sú rôzne.
Kamarátka má PAS syna, reaguje, interaguje ale má kopec zvláštnych črtov, ktoré kamoška nevidela. Ja som jej raz načrtla, že mi nepríde úplne zdravý, a síce sa somnou 2 mesiace nebavila ale aspoň to začala potom riešiť. Dovtedy im však syn prišiel ako normálne, zdravé dieťa, avšak po vyšetreniach zistili, že je na spektre.

anonym_2ca69e
Dnes o 16:44

@becyn97 Nič sa neboj a choď. Dieťa nezmeníš a je lepšie, aby si čím skôr poznala pravdu a podľa toho ho vychovávala. Niekedy naozaj nezaujatí ľudia vidia viac ako matka a psychológ vám neublíži.

kacena4
Dnes o 16:45

ahojko, mam 2 deti s pas, vies ono tie priznaky dieta ma, len ako sa vyvija dozrieva rastie meni sa, prave v tom skolkarskom obdobi sa to prejavi najviac lebo prislo do kolektivu a zacina vycnievat jeho správanie. neboj sa diagnostiky. pomoze ti odpovedat na mnozstvo otazok ktore ti viria v hlave. ci sa to uz potvrdi alebo nie. odporucam odbornika na pas napr. adept, lazikovu, janosikovu (na vychode nepoznam). pomozu ti najma v tom, ze budes vediet lepsie pracovat s dietatom. drzim pakceky. cokolvek ta zaujima pytaj sa kludne aj ip

anonym_c544a7
Dnes o 16:55

Určite choď k psychologičke, nemáš tým čo pokaziť a ak to PAS nie je aspoň budeš mať istotu a ak by aj áno tak budeš vedieť ako postupovať ďalej a aj malý by sa bez diagnostiky viac trápil. Podľa toho čo ale popisuje by som v tom možno videla aj asperger, ale záleží no, nenájdeš snáď dvoch autostop rovnakých, na to presné predpisy nie sú.

anonym_d8c987
Dnes o 16:58
@anonym_c544a7

Určite choď k psychologičke, nemáš tým čo pokaziť a ak to PAS nie je aspoň budeš mať istotu a ak by aj áno tak budeš vedieť ako postupovať ďalej a aj malý by sa bez diagnostiky viac trápil. Podľa toho čo ale popisuje by som v tom možno videla aj asperger, ale záleží no, nenájdeš snáď dvoch autostop rovnakých, na to presné predpisy nie sú.

@anonym_c544a7 Asperger je autizmus.

anonym_462e03
Dnes o 17:05

@becyn97 nie, nie je to možné. Ak má PAS tak príznaky tam boli aj predtým len si si ich nevšimla. Buď si nevedela, že su to znaky autizmu alebo boli veľmi mierne. Podľa toho čo opisujes, počítam ze Asperger.

anonym_b2d268
Dnes o 17:39
@anonym_462e03

@becyn97 nie, nie je to možné. Ak má PAS tak príznaky tam boli aj predtým len si si ich nevšimla. Buď si nevedela, že su to znaky autizmu alebo boli veľmi mierne. Podľa toho čo opisujes, počítam ze Asperger.

@anonym_462e03 atypickú autizmus sa prejavuje až neskôr, po 3. roku a nie sú naplnené všetky znaky.

anonym_e34751
Dnes o 18:07

mojej dcére diagn. PAS v 8 r. Veľa deťom diagn. aj v neskoršom veku.

anonym_ef4225
Dnes o 18:10

Podľa mňa určite veci mal už predtým, len ty si si to nevšimla, pokiaľ ťa neupozornili. Ak funguje v škôlke, tak to nebude aj také zlé. Že tam nechce chodiť, je druhá vec, ale to asi každé druhé dieťa aj s pas, aj bez. Mám dve deti s pas, jedného diagnostikovane, druhého nie, už je dospelý a študuje na VŠ. Ale sú ako dvojičky s 15r rozdielom😬. Ja som išla s mladším psychologicke sama, lebo som mala podozrenie od 2r, už má 5. A hlavne, pre mňa to nie je tragédia, len proste chcem vedieť, čo nás čaká a neminie, ak by bol v škole problém.

anonym_a0913a
Dnes o 18:29
@anonym_462e03

@becyn97 môže to byť pokojne aj PAS. Vysokofunkčné typy majú skryté prejavy veľmi dlho, niektoré až do dospievania, alebo dospelosti. Odporúčam kvalitnú diagnostiku.
@anonym_462e03 príznaky, hlavne vo vysokofunkčných formách PAS, môžu vznikať a zanikať, meniť sa, meniť intenzitu ... je to nestabilný proces, kedy je všetko závislé od mnohých faktorov a tie sa celoživotne menia.