icon

Odráža svalový tonus u detí aj ich povahu?

tinka_1807
22. apr 2025

Ahojte. Toto je možno taká oddychovejsia otázka, ale ide mi pár dní v hlave.
Chcem sa opýtať predovšetkým mamičiek detí, ktoré mali zvýšený svalový tonus, tzv. Hypertonus, či pozorovali na svojom dieťati aj prudšiu povahu/osobnosť.
Náš syn (3roky) mal po narodení diagnostikovaný hypertonus. Cvičili sme, vďaka tomu vývoj šiel + - štandardne a dnes je z neho vďaka Bohu šikovný zdravy chlapček, ale mám pocit, že taký "hypertonus" v povahe mu zostal. Je proste akčný, energický, prudký, výbušný, má veľa energie, do dnes ťažko a dlho zaspáva.
Keď bol malý fyzioterapeutka mi povedala, že hypertonus môže byť aj z povahy dieťaťa, že hypertonicke deti zvyknú byť povahou akčné, cholericke, energické a pod. A dnes vidím, že možno mala pravdu. Tak len sa chcem opýtať, či možno máte podobnú skúsenosť. Že svalový tonus je vlastne prepojený aj s osobnosťou dieťaťa/človeka.
Možno naopak hypotonicke deti sú kludnejsie a "lenivejsie" povahy. Neviem, len sa nad tým zamýšľam, či naozaj tonus môže už vlastne po narodení poukazovať aj na osobnosť a povahu dieťaťa.

jarnajar
22. apr 2025

Moje dcéry sú obidve hypotonické. Staršia má dosť nervóznu, uhundranú povahu, čo sa týka pohyblivosti je neustále v pohybe, už od bábätka sa stále vrtila, hýbala... Mladšia nemá také nutkanie stále sa hýbať, ale je zase dosť výbušná, cholerická.

tana85
22. apr 2025

@tinka_1807 moje deti nemaju diagnozu, ale dcera je tak ako jej slachy - uzkostna, opatrna, svaly - pevne, ale tuhe. Syn je zase taky svalovo maksi, ohybny, ale jemne nekoordinovany a jejo povaha je taka ista - pohoda klidek, na vsetko je cas. Tato teoria u nas plati 🙂

lentilka
22. apr 2025

Nie. 🙂

30majka71
22. apr 2025

@tinka_1807 áno, podľa mňa platí

luciazahornadska
22. apr 2025

Z mojej skúsenosti to neplatí. 🙂 Syn mal odmala ťažký hypertonus. Má pokojnú povahu, veľmi veľa spáva (má necelé 3 roky a spáva cca 3 hodiny na obed + v noci 12 hodín spánku). Dcéra hypotonička je viac energická ako on. 🙂

negymama
23. apr 2025

podla mna je to velmi slaba koleracia, medzi temperamentom a tonusom.
Prva dcera bola cela hypotonicka, cvicili sme vojtovku . Ale od mala bola akcna, vsade liezla, nesedela, neskor vyskusala kopec sportov, v skolke o nej hovorili ze bezi aj ked sedi. Doteraz a to ma 20 rokov je aktivna, rada cestuje, hybe sa, bezala min. rok polmaraton, sama sa prihlasila.
Este jedno dieta mam akcnejsie a to malo normalny tonus, dve take zasedene, ale tiez s normlanym tonusom.