icon

Odstránenie podjazykovej uzdičky

ada77794
20. feb 2026

Ahojte prosím vašo vašu skúsenosť. Dcérka má podstúpiť operáciu nosnej mandle. Lekár ORL mi povedal aby som sa rozhodla či majú malej odstrihnúť aj uzdicku pod jazykom. Je krátka a tuhšia. Dcérka má 4 roky, vysloviť vie všetko okrem R a od minulého roka trošku len šušle. Všetky logopedicky majú termíny až o pár mesiacov. Keď jazyk vyplazi,spraví sa jej srdiečko. Neviem sa rozhodnúť či jej to dať už keď bude v Markíze spraviť alebo nie. Lekár povedal že sa ona aj časom natiahne. Ďakujem za každú radu s podobnou skúsenosťou.

ljmmm
20. feb 2026

mne to zubar strihol ked som mala tak 10 rokov. Bola to dvojsekundova zalezitost. Nespominam si, ci ma to vobec bolelo. Tym chcem povedat, ze ak je dovod ju nastrihnut, tak neni dovod nad tym vobec spekulovat

ada77794
autor
20. feb 2026
@ljmmm

mne to zubar strihol ked som mala tak 10 rokov. Bola to dvojsekundova zalezitost. Nespominam si, ci ma to vobec bolelo. Tym chcem povedat, ze ak je dovod ju nastrihnut, tak neni dovod nad tym vobec spekulovat

@ljmmm keď ono bojím sa to spraviť aj popri operácii lebo dýcha stále ústami, obávam sa či jej potom nebude jazyk viac zapadať hlavne v spánku...no a ešte hojenie býva také zložité lebo teraz to už môžu aj zašiť pretože pri nástrihu a necviceni by mohla opäť zrast..:/

anonym_4d0274
20. feb 2026

Neviem či to má súvis, asi nie ale ja som mal uzdičku nad jazykom a kvôli tomu som mal vždy aj medzeru medzi prednými zubami a horšie sa mi rozprávalo. Keby som sa mohol vrátiť v čase, tak by som si to dal odstrániť už v detstve. Takže na tvojom mieste by som jej to dala urobiť, aj keď tam asi nebude takýto problém, ale aspoňs a vyhnete komplikáciam do budúcna😊

ivanka444
20. feb 2026

@ada77794 určite jej to treba dať, keď už bude uspatá, lebo práve to dýchanie môže byť nesprávne aj kvôli tej uzdičke keďže jazyk nemá v prirodzenej správnej pokojovej polohe. A taktiež kvôli reči, keďže na sykavky Č,Š,Ž a L,R bude potrebné mať jazyk pohyblivý a vedieť ho dvihnúť hore.

pr85
22. feb 2026

@ada77794 synovi to stihli pred vyše mesiacom, keď mal pár dní a všetko bolo OK.