Opakovaný zápal stredného ucha u detí

veronikat9
22. dec 2023

Ahojte.
Synček má skoro 3 roky, v strede októbra sme mali zápal stredného ucha, dostali sme antibiotiká, týždeň bol dobre a potom zase sme skončili na ORL kde museli prepichnuté ušné bubienko. 😢
Pekne sa nám to zahojilo, všetko bolo dobré.
Ale pred týždňom zase sme skončili na pohotovosti, zase malému bolelo to isté uško, zase sme dostali antibiotiká ( Augmentin). Strašne sa bojím že zase nebudu pomáhať antibiotika. ☹️
Naozaj nechápem že čo robím zle že stále táto choroba mu ide na ucho ( A teraz nebol ani chorý ani nič ). Ako viem zabrániť tomu aby nádcha mu išla na uško? Pekne vie fúkať nos, nemá s tým problém. Normálne už mám strach z toho keď už vidím že mali bude chorý 😢😢
Niekto už mal niečo podobné? Že viac krát po sebe? Ďakujem za všetky odpovede

svetlonos
22. dec 2023

@veronikat9
tu sa pripnem. Mne dr povedala, ze to vraj sposobuju polipy na mandliach.

66simonka66
22. dec 2023

Podobne aj my, pri každej chorobe sople a zápal ucha, od septembra 3x antibiotiká, 1x 3tyzde, 2x 10dní. Už nás strašia vybratím mandle a ventilačnou trubičkou. Teraz zasa ochoreli, zatiaľ nedostali zápal ucha, tak uvidíme, od septembra by to bola prvá choroba bez zápalu ucha, modlím sa aby nedostali. Mne doktor povedal, že on to volá sople v uchu, že deti to majú často.

ivanalik
22. dec 2023

@veronikat9 skus pozrieť Bactoral...Nam to pomáha...držím palce

babulkomale
22. dec 2023

@veronikat9 ano, mavala som aj 8x rocne zapal stredneho ucha, ale ako dospela, prepichovali mi bubienok aj na dovolenke dokonca. Kazdopadne, mozu pomoct ventilacne trubicky do bubienka ( je to bubienok, nie bubienko, ked sa budes bavit s doktorom).
Mam zuzenu Eustachovu trubicu, ventilacne trubicky ( volaju sa tiez stipulky) mi velmi pomohli, aj teraz mam.
Jedna vydrzi zhruba rok, potom zvykne vypadnut.
Ked je v jednom bubienku, pomaha aj na druhe ucho, lepsie sa to ventiluje.

babulkomale
22. dec 2023

@66simonka66 ano presne, sople v uchu 😃 ventilacna trubicka je velka pomoc, nie strasiak.
Pisem vyssie.

ivuska027
22. dec 2023

Nosné mandle von. Aj sa divim, ze vam to ešte nepovedali.

babulkomale
22. dec 2023

@ivuska027 nemusi mat vobec zvacsene mandle, predpokladam ze na ORL mu mandle pozreli. Oni vacsinou chcu hned operovat aj nepatologicky nalez na mandliach, u deti to beru hopom velmi radi, aj ked netreba.

ivuska027
22. dec 2023

@babulkomale nám povedali, že keď je to uz v uchu, tak celé zle. Mandle mu vybrali a predtým furtchoré decko bolo zrazu zdravé. Aj alergia sa o 70% zlepsila. Každý nech robí, čo vie. Ja verím lekárom. Nemám medicinske vzdelanie.

majulino
22. dec 2023

A robili mi aj výter z toho uška? Dcéra mala akútny hnisovy zápal stredného ucha a urobili jej výter, nasadili ATB a bolo dobré. Z vyterov jej vyšiel streptokok. Žiadne mandle nemá ťahané a nemá ani polypy. Takýto zápal mala viackrát, naposledy v lete.

kacena4
22. dec 2023

male deti maju kratku eustachovu strubuci, prepoj medzi ucho a nosom (neviem ci to spravne nazyvam) a ked ma dieta nadchu vraza to aj do usi. treba poriadne odsavat, davat na nadchu lokalne atb ak je treba tj treba vyteri mozno je tam nejaky bacil drzim palceky

sono2
22. dec 2023

@svetlonos presne.
Aktuálne riešime tiež. Zahraničie, super doktori. Proste 5te atb v roku dovtedy nič dcéra v lete 5 rokov
Dostala sprej do nosa kortikoidy, má z toho vyrast. Nechrape, nic, ale evidentne má vždy zadnú nádchu a dokopy nič nejde von.
Staršia také nikdy nemala. 5 rokom sa majú mandle opäť zmenšovať, tak dúfam

sono2
22. dec 2023

@babulkomale ja píšem, že mne Dr vyložene povedal že nie operácia. Aj teda že 5 krát do roka je už dôvod, ale že počkáme, lebo tak, začalo to tento rok. Ja verím, že to prejde.

ajajaj00
22. dec 2023

ja riesim toto iste so synom uz bude mat 7 rokov..na orl dr povedala vybrat nosnu mandlu po sviatkoch ideme na Kramare ORL ze co povedia oni tam ci vybrat alebo nie

guiseppinka
22. dec 2023

Joj, muz ma zapal ucha pomaly kazdy druhy mesiac. Minuly rok nemal mesiac, co by bol bez pn... Jemu dutiny rovno udieraju na ucho a to je dospely. Nasa mladsia mala zapal ucha v priebehu mesiaca 2 alebo 3x na striedacku s laryngitidou a prieduskami... Chodila som k dr 2x tyzdenne... Teraz ma 6 a uz je v pohode. Kamoskina mala ma tiez casto usi, jej povedali, ze ma pouzivat kvapky a kvapkat ich bokom tak, aby to cez nos stieklo do ucha... A vzdy fukat nos... A hlavne nehysterci, lebo si to privolas😉 drzim palce

babulkomale
22. dec 2023

@ivuska027 ved samozrejme, ak je mandla problem, nech ide von. Ja to mam napriklad z alergie, ako dieta som nemavala zapaly str.ucha vobec. A vtedy je ta nosna mandla aktivna cca do 5 rokov. U kazdeho moze byt pricina ina.

veronikat9
autor
22. dec 2023

@ivuska027 nie, zatial nepovedali. Zatial tolko hovorili ze mam pozorovat ze ci chrape v noci alebo nie a vobec nechrape.

@babulkomale o tom som uz pocula aj ja ze “s radostou” vyberaju mandle u deti aj ked neni treba.

veronikat9
autor
22. dec 2023

@babulkomale pfuu toto mi znie dost strasidelne 😬 ale hlavne to je aby to pomohlo.