icon

Podávanie liekov proti horúčke pri ovčích kiahňach u detí

milka1988
20. mar 2025

Ahojte, síce ešte malý nedostal kiahne ale už chodí do škôlky takže očakávam že to je len otázka času a rada by som bola na to pripravená. Čítala som že sa nesmie pri prípadných horúčkach podávať nurofen.
Ale čo ak dieťatu zaberá na horúčky najlepšie práve nurofen? Keď boli menší mal febrilne kŕče takže podávam lieky už pri 38 stupňoch. Niekedy sa stalo že mu horúčky vybehovali hore aj po 3-4 hodinách...
Ako to potom riešiť? Ďakujem

zuzkaa1991
21. mar 2025

@milka1988 je to ine myslím teploty a vôbec nemusí mat moja to schytala az na 6r v predskolskej vyhadzana od hlavy po päty ale cele3.telo silna reakcia a ziadne teploty nemaalla
Staci kupat(mačat par sekúnd)v hypermanganovom kupeli a natierať s tantum verde (poprípade betadine, niecoo n dezinfekciu v lekarni odporučia aby sa nezapalili) nicc inne netreba

barka1
21. mar 2025

@milka1988 budeš podávat Paralen.

1mina
21. mar 2025

Prípadne sa vopred informujte u svojej dr medzi rečou keď tam budete. Áno nurofen sa nedáva, ale napríklad moja dcéra čo má horúčky zo všetkého tak zrovna x kiahní nemala absolútne, a syn mal dva dni ale úplne len také že vybehlo kúsok cez 38 dala som panadol a zabral na aj 10 hodín. Čo je super priebeh choroby. Aj keď samozrjeme kazdy reaguje inak, prípadne by som volala dr keby je teplota vysoká po panadole že čo mám robiť ďalej

martinka13
21. mar 2025

Poraď sa s lekárom. Naše deti, ani žiadne v rodine pri kiahňach horúčky ani zvýšenú teplotu nemali.

milka1988
autor
21. mar 2025

@zuzkaa1991 ďakujem hypermangan mam lebo ja ho používam na kúpeľ keďže mam ekzémy, oststne by som potom kúpila. Čiže on to nemusí dostať vôbec v škôlke? Sim to tak brala že to viac menej všetky deti schytaju v škôlke v kolektíve

milka1988
autor
21. mar 2025

@martinka13 ďakujem 🙏🏻

milka1988
autor
21. mar 2025

@1mina veď práve môj chytá také smakociny tak dúfam že nebude mať ani on horúčky

milka1988
autor
21. mar 2025

@barka1 áno len Paralen a nurofen mu pri horúčkach zaberajú krátko , a keďže paralen sa môže dávať každých 6-8 hodín tak neviem čo iné podať po 3-4 hodinách ked by mu išla teplota zase hore.

duranky
21. mar 2025

@milka1988 Ahoj, nasa mala dostala kiahne v skolke minuly rok v maji ked mala 3 roky a 3 mesiace, takisto u nej od babatka slabo zabera paracetamol, frcali sme vyhradne na nurofene, az kvoli kiahnam som kupovala paralen cipky a sirup. Kiahne ju ale chytili zrovna tak, ze jeden den par prvych vyrazok a od druheho dna pribudali v desiatkach po celom tele a zacali vysoke horucky. Davala som teda paralen podla potreby, tri dni sme takto vydrzali na kombinacii paraleny a zabaly vacsinou hlavne v noci vtedy jej absolutne nezaberala ani najsilnejsia davka. Piaty den vyrazok/stvrty den horucok som to riesila s doktorkou, kedze sa neustale vysypala nanovo a uz bolo vidno ze aj dovnutra, nasadila jej herpesin na 10 dni a ja som zacala na striedacku podavat aj nurofen po vlastnom rozhodnuti, pretoze uz bola vysilena z tych vsetkych dni a noci v horuckach. Zhorsenie prejavov som nebadala, tam uz velmi nebolo co zhorsit.
Cize tiez sme prve dni vydrzali na paralene a keby mala normalnejsi priebeh asi by sme to na nom aj ustali, ale kedze isla do takehoto extremu, museli sme siahnut aj po nurofene. Pisem ale len ako osobnu skusenost, nie odporucanie, podavala som ho uz zo zufalstva aby sme sa vyhli infuzkam. Drzim palce pre dobry priebeh 💪🏻

letfenixa
21. mar 2025

Môžeš ho dať zaočkovať.

barka1
21. mar 2025

@milka1988 myslím, že zbytocne teoretizujes. Chápem, že máš strach, ale ten je teraz úplne zbytocny. Ked / ak ta situacia nastane, zavoláš na detsku pohotovost a tam ti poradia.
Pridam sa k vacsine - moje deti mali kiahne vo veku 2,5 a 3,5r a horucky nemali.

milka1988
autor
23. mar 2025

@duranky no tie horúčky už som zažila u malého, keď mal 3 týždne vkuse. Dr to neriešila takmer vôbec, až keď nám už malý tak plakal že sme sa ho nemohli nikto dotknúť, sedel len v plienke na posteli, sme volali sanitku. Ani ani ho nemohli chytiť. Keď už sme sa ako tak dostali na urgent dostal ATB aj keď nevykazoval žiadne príznaky choroby, len horúčky, všetky výsledky negatívne, ešte aj chirurg ho pozrel a nič, konečne horúčky ustúpili. Ale tri týždne každé 4 hodiny striedačka nurofen paralen... Deň noc... A keď bude mať náhodou kiahne a horúčkami, chcem byť pripravená

milka1988
autor
23. mar 2025

@barka1 ak to nastane nechcem to riešiť v tej chvíli. Pretože takto som bola pripravená aj na prípadné febrilne kŕče, a predsa ich dostal a ja hneď v ten chvíli som vedela čo to je, ako to vyzerá a čo treba robiť v takej situácii. Ja budem radšej dopredu pripravená, ako potom volať kade tade a čítať fóra a neviem co ;) je to aj pre môj pokoj duše