icon

Pomalý vývoj 11-mesačného bábätka

prissy
10. dec 2025

ahojte,

mam 11 mesacne dieta ktore je vacsinu dna ticho.
ocny kontakt ma, smeje sa, reaguje na meno, ale nechce blabotat. najradsej vytahuje z boxu hracky alebo listuje knizky.
chvilu aj blabotala ale akoby prestala.
ma axialnu hypotoniu a cvicime vojtovku. uz chodi popri nabytku.
zatial pozna veci v byte pozrie sa na ne ked sa spytam kde je to a to tak vie. uz ukazuje aj ukazovakom. vie tap tap a urob moja moja (pohladka) ked sa jej chce. vie listovat knizky. ked vidi znamu tvar tesi sa. aj hru kde som chape, hlada ma.
inak nic nove ju neviem zatial naucit.
nepride mi ze je autistka ale proste pride mi spomalena, ticha a je pre mna tazke ju nieco naucit.
mam sa obavat?

beata_k
10. dec 2025

@prissy Mas uuuuplne normalne, sikovne a tiche dietatko. Blahozelam 🙂

anonym_52ebfe
10. dec 2025

V com konkrétne je podľa teba autistka?

januska12323
10. dec 2025

Nehľadaj problém kde nie je.

mullerova46
10. dec 2025

@prissy bola som v 2 rokoch so synom s hypotoniou lebo mi nechce veľmi rozprávať, nerobí ani zvuky zvieratá a keď áno tak úplne inak. Povedal až že to je tou hypotoniou že potrebuje iba cvičiť a brat omega 3. Že cele svalstvo je oslabené ale že to príde 🙂

prissy
autor
10. dec 2025

ja praveze si nemyslim ze je autistka ale bojim sa ci bude v poriadku ci je normalne dietatko ked je taka tichucka ani stvornozkovat sa jej moc nechce cela je taka proste pomala.
zvuky zvierat, pit z poharika a tale proste nehrozi :(

anonym_178be2
10. dec 2025

má 11 mesiacov ... Niektoré deti začnú chodiť pomaly v roku a pol, rozprávať? niektoré idu do školky v 3r a vie 5 slov, moja nestvornozkovala len sa plazila a chodila pri nabytku,.. svagrinej malý sa naučil piť z pohara vo vyše 2r

Ja som mala zase naopak priliž hrave, emočné, energické dieťa a taka je doteraz a bude mať 5, zvieratka vedela okolo 12mes,... klud, bude to dobre 🙂

anonym_02de0d
10. dec 2025
@prissy

ja praveze si nemyslim ze je autistka ale bojim sa ci bude v poriadku ci je normalne dietatko ked je taka tichucka ani stvornozkovat sa jej moc nechce cela je taka proste pomala.

@prissy cakas od nej mozno vela, daj jej cas, moj krpec ma 15m a spravi max 3 zvieratka, aj to iba ak sam chce, tiez dosahuje milniky pomalsie ako ostatni ale treba detom len dat cas a verit im 💕

renka30
10. dec 2025

Moja dcera zacala prve slovicka v 9 mesiacoch ale zato motoricky bola pomalsia, stavat sa zacala v 13 mesiacoch, chodit v 16 mesiacoch. Ini jej rovesnici skor behali a neskor rozpravali. Dnes ma 19 rokov a nikto nevie kedy zacala rozpravat ci chodit 🙂 Myslim, ze tvoja dcerka je uplne OK ale ak sa ti nieco nezda urcite sa treba poradit s pediatrom. Mimochodom, chodila som opatrovat jedneho chlapca, v 18 mesiacoch robil iba zvuky, rozpravat zacal az ako 3 rocny a potom sa uz nedal zastavit 🙂

anonym_357545
10. dec 2025

Vy s tým dg autizmus neprestanete?

prissy
autor
10. dec 2025

ja netvrdim ze ma autizmus ja si to ani nemyslim. len mam obavy ohladom kognitivneho vyvoja ci stihne vsetko napr do nastupu MS lebo mi pride proste s chapanim pomala.
aj vase hypotonicke deti vam prisli trosku pomalsie? nemyslim motoricky

anonym_bebb2a
10. dec 2025

Autorka, si extrémne náročná na tak malé dieťa. Dávaj si pozor, aby sa malá necítila celý život pod tlakom, že neovláda presne to, čo susedovie Mara. Podľa popisu máš úplne normálne dieťa. A že je tichšie? Nie všetci sú urozprávaní, nie všetci sú extroverti, nie všetci neobsedia a majú "mrle v riti". Podľa mňa je malá v norme a ty si svojím nátlakom a prehnanými neopodstatnými požiadavkami mimo normy.

prissy
autor
10. dec 2025

ja uz jedno dieta mam a to bolo kontaktnejsie, viac sa chytala no ja som sa len chcela opytat resp poradit ci ste sa niektora s tym stretla ze dietatko nevedelo tolko veci co by malo a ci to casom dobehlo

anonym_bebb2a
10. dec 2025
@prissy

ja uz jedno dieta mam a to bolo kontaktnejsie, viac sa chytala no ja som sa len chcela opytat resp poradit ci ste sa niektora s tym stretla ze dietatko nevedelo tolko veci co by malo a ci to casom dobehlo

@prissy Vie všetko, čo v tom veku má a čo sa ti zdá, že nevie, časom dobehne. Naozaj si veľmi náročná. Deti môžu mať rozny temperament, nie sú to stroje.

kacena4
10. dec 2025

to ze je pomala a ticha nic neznamena, ak by nenapredovala a uplne sa zastavila je to ine. na to mas pediatricku aby zhodnotila ako na tom dieta je. moze byt len s oneskorenim ale nic ine to nebude castom dobehne. prosim ta v 11m neries co bude ked pojde do skolky na to ma este cas. treba sa jej primerane veku venovat a podporovat ju drzimi palceky

anonym_f91fed
10. dec 2025

Mám 11 mesačnú vnučku a robí to isté čo tvoja a určite nie je spomalená. Tak je proste tichšia povaha, nemusí robiť randál na celý byt. Dcéra na poradni každý mesiac vypisuje taký "dotazník" čo dieťa vie a je úplne v norme.

michaela329
10. dec 2025

@prissy mne teda príde úplne normálna, jednoducho je pokojnej povahy. Ja mám doma 11 mesačné tornádo, za chvíľu pokojnej hry by som vraždila. Skús sa trochu uvoľniť.

carduelis
10. dec 2025

Ja si myslím, že to vnímaš dobre a rozumiem tomu, čo sa ti nezdá. Mám 4 deti. Najstarší s hypotóniou. Cvičili sme keď bol bábätko, ale vojtovku až netrebalo. Bol dieťa typu - kde ma položíš, tu som. Bol môj prvý, čiže veľa vecí sa mi zdalo normálnych. Až pri vývoji ďalších detí som si uvedomila o koľko iný bol vývoj tohto syna. Áno, povedia ti, že každé dieťa je iné a nehľadaj problémy, buď rada, ale ak im chýba táto skúsenosť s takýmto dieťaťom tak to nie je objektívne.
S tým mojim hypotonikom sme si presli fyzioterapiou, od 2r logopediou, od 6r klinicka logopedia a specialna terapia. Diagnozu ma oneskoreny psychomotoricky vyvoj, co samozrejme ovplyvnilo rozvoj reci, pracu s jazykom, vyvoj zubov. Ale na nom by ai si nevsimla problem, to nie je ze chodi do specialnej skoly a IQ ma 50. Uplne normalny chlapec len musi vynakladat vacsie usilie na to, co ini zvladaju lahko.
A syn presne v tom veku ako tvoja neblabotal, nevydaval zvuky, nehral sa s hlasom. Nepamatam si zeby niekedy napodobnoval zvieratka. Ked sme zacali chodievat na logopediu, tak sa presne pytala na toto obdobie, ci džavotal, ci vydaval zvuky. Pretoze ta rec sa vyvija postupne. Cize ano, je to velmi dolezite co si si teraz vsimla a moze za to hypotonia. Nam poradila logopedicka rozpravat nanho velmi jednoducho - zo zaciatku jedno-dvoj slovne a vela opakovat slova. Musi sa ich ich mozog najprv vela napocuvat a az tak sa pustia do rozpravania. Nestaci povedat havo 10x ale 300-500x (jasne nie za sebou, ale vo vacsej frekvencii).
Ked sa ti nieco nebude zdat tak odporucam nejake dobre CPPPaP, vedia tam velmi dobre zhodnotit v akych oblastiach treba pomoct.

maryetta
10. dec 2025

Absolutne nie je spomalena. Len asi ma kusok narocnu maminku 😉

anonym_3d060a
10. dec 2025

@prissy tak je flegmaticka a má svoje tempo.Chodis k pediatricke tá má kontrolovať vývoj.Ma 11 m čo od nej chcete?spomal také dieťa za 2*3 m bude úplne iné.

maryetta
10. dec 2025
@anonym_3d060a

@prissy tak je flegmaticka a má svoje tempo.Chodis k pediatricke tá má kontrolovať vývoj.Ma 11 m čo od nej chcete?spomal také dieťa za 2*3 m bude úplne iné.

@anonym_3d060a deti casto aj z dna na den robia pokroky. Len si ich casto nevsimame alebo sa nam zdaju "malo".

prissy
autor
10. dec 2025
@carduelis

Ja si myslím, že to vnímaš dobre a rozumiem tomu, čo sa ti nezdá. Mám 4 deti. Najstarší s hypotóniou. Cvičili sme keď bol bábätko, ale vojtovku až netrebalo. Bol dieťa typu - kde ma položíš, tu som. Bol môj prvý, čiže veľa vecí sa mi zdalo normálnych. Až pri vývoji ďalších detí som si uvedomila o koľko iný bol vývoj tohto syna. Áno, povedia ti, že každé dieťa je iné a nehľadaj problémy, buď rada, ale ak im chýba táto skúsenosť s takýmto dieťaťom tak to nie je objektívne.
S tým mojim hypotonikom sme si presli fyzioterapiou, od 2r logopediou, od 6r klinicka logopedia a specialna terapia. Diagnozu ma oneskoreny psychomotoricky vyvoj, co samozrejme ovplyvnilo rozvoj reci, pracu s jazykom, vyvoj zubov. Ale na nom by ai si nevsimla problem, to nie je ze chodi do specialnej skoly a IQ ma 50. Uplne normalny chlapec len musi vynakladat vacsie usilie na to, co ini zvladaju lahko.
A syn presne v tom veku ako tvoja neblabotal, nevydaval zvuky, nehral sa s hlasom. Nepamatam si zeby niekedy napodobnoval zvieratka. Ked sme zacali chodievat na logopediu, tak sa presne pytala na toto obdobie, ci džavotal, ci vydaval zvuky. Pretoze ta rec sa vyvija postupne. Cize ano, je to velmi dolezite co si si teraz vsimla a moze za to hypotonia. Nam poradila logopedicka rozpravat nanho velmi jednoducho - zo zaciatku jedno-dvoj slovne a vela opakovat slova. Musi sa ich ich mozog najprv vela napocuvat a az tak sa pustia do rozpravania. Nestaci povedat havo 10x ale 300-500x (jasne nie za sebou, ale vo vacsej frekvencii).
Ked sa ti nieco nebude zdat tak odporucam nejake dobre CPPPaP, vedia tam velmi dobre zhodnotit v akych oblastiach treba pomoct.

@carduelis a co odplienkovanie, kolektiv a ked bol s detmi? Aky bol napr ked mal 2 roky? javil sa normalne ostatnym? normalne sa spraval ako ostatne deti? vedel sa s nimy hrat?

dotka04
13. dec 2025
@prissy

@prissy syn bol do cca 1r a tristvrte ovela pomalsi oproti rovesnikom. Tiez axialna hypotonia. 4nozkovat zacal v 13,5mes.!!!! V roku sedel, chodil pri nabytku, vedel tak cca do 10slov (za slovo sa povazuje aj zaciatovna hlaska alebo citoslovce). Oproti inym detom bol upone inde, bolo to viditelne.
Rozuzlenie? Pred 2.rokom sa nastartoval, v cca 2r aj kusok vsetko dohnal a vo viac oblastiach aj predbehol rovesnikov. Ma o chvilku 4, je neskutocne mudry, sikovny, ma krasne vyjadrovvacie schopnosti, je s nim zabava, pohybovo sikovny (chodi aj na kruzok, mam s cim porovnavat a urcite je jednym z naj). Hypotonia ostala - vidno, ze ma slabsie svaly na chrbte (sem tam sa prihrbi), stale ma slabu diastazu na brusku, hypo mu zasiahla aj tvar a ustnu dutinu, cvicime logi cviky na posilnenie. Je to nirmalne odstranitelne, len to chce trpezlivost.
Ja ti verim, ze ked vidis ten rozdiel, je to na nervy, kto nezazil nepochopi. Ine deti robia vsetko akoby same od seba, ty sa mozes roztrhat, milion razy zopakujes “urob pa pa”, ine dieta by uz mavalo ako cinsky turista a tvoje len kuka, ze co chces. Je to hroza. Ale prejde to. Okolo 2roka urcite, zam sa to vraj tak lame. Neboj, drz sa, nie si v tom sama 😉 ❤️

prissy
autor
14. dec 2025
@dotka04

@prissy syn bol do cca 1r a tristvrte ovela pomalsi oproti rovesnikom. Tiez axialna hypotonia. 4nozkovat zacal v 13,5mes.!!!! V roku sedel, chodil pri nabytku, vedel tak cca do 10slov (za slovo sa povazuje aj zaciatovna hlaska alebo citoslovce). Oproti inym detom bol upone inde, bolo to viditelne.
Rozuzlenie? Pred 2.rokom sa nastartoval, v cca 2r aj kusok vsetko dohnal a vo viac oblastiach aj predbehol rovesnikov. Ma o chvilku 4, je neskutocne mudry, sikovny, ma krasne vyjadrovvacie schopnosti, je s nim zabava, pohybovo sikovny (chodi aj na kruzok, mam s cim porovnavat a urcite je jednym z naj). Hypotonia ostala - vidno, ze ma slabsie svaly na chrbte (sem tam sa prihrbi), stale ma slabu diastazu na brusku, hypo mu zasiahla aj tvar a ustnu dutinu, cvicime logi cviky na posilnenie. Je to nirmalne odstranitelne, len to chce trpezlivost.
Ja ti verim, ze ked vidis ten rozdiel, je to na nervy, kto nezazil nepochopi. Ine deti robia vsetko akoby same od seba, ty sa mozes roztrhat, milion razy zopakujes “urob pa pa”, ine dieta by uz mavalo ako cinsky turista a tvoje len kuka, ze co chces. Je to hroza. Ale prejde to. Okolo 2roka urcite, zam sa to vraj tak lame. Neboj, drz sa, nie si v tom sama 😉 ❤️

@dotka04 dakujem za odpoved. super ze vsetko dobehol ❣️
a cvicili ste vojtovu metodu alebo nieco ked bol batola/dojca?

dotka04
14. dec 2025
@prissy

@dotka04 dakujem za odpoved. super ze vsetko dobehol ❣️
a cvicili ste vojtovu metodu alebo nieco ked bol batola/dojca?

@prissy cvicili sme bobath, ale musim povedat, ze nie uplne poctivo, ze by sme 3-4x denne cele tie mesiace cvicili po tych 15-20 mon. Ja som to nedavala, lebo priserne, priiiiserne pri tom plakal, vzpieral sa…

prissy
autor
Včera o 05:33
@dotka04

@prissy cvicili sme bobath, ale musim povedat, ze nie uplne poctivo, ze by sme 3-4x denne cele tie mesiace cvicili po tych 15-20 mon. Ja som to nedavala, lebo priserne, priiiiserne pri tom plakal, vzpieral sa…

@dotka04 my sme cvicili vojtovu od 4-8,5 mesiaca, potom zacala stvornozkovat aj sediet. akurat som zacala opat pretoze kvoli hypermobilite (ohybne klby) stvornozkuje nasiroko trosku a v sede sa sem tam hrbi fyzio vravi ze ma este cvicit ze ten trup- brusko je este slaby. tak cvicime opat. ja som si myslela ze ked sedi a stvornozkuje tak uz asi netreba ved to stvornozkovanie je asi najdolezitejsie ale tak ked vravi ze treba cvicit tak treba 😵‍💫
velmi mi pomohli tieto odpovede takto to vypada ze tie hypotonicke deticky su uplne normalne len sa om treba v urcititych oblastiach venocat ovela viac. hlavne ze su normalne zaradene do zivota to ma velmi tesi

dotka04
Včera o 07:30
@prissy

@dotka04 my sme cvicili vojtovu od 4-8,5 mesiaca, potom zacala stvornozkovat aj sediet. akurat som zacala opat pretoze kvoli hypermobilite (ohybne klby) stvornozkuje nasiroko trosku a v sede sa sem tam hrbi fyzio vravi ze ma este cvicit ze ten trup- brusko je este slaby. tak cvicime opat. ja som si myslela ze ked sedi a stvornozkuje tak uz asi netreba ved to stvornozkovanie je asi najdolezitejsie ale tak ked vravi ze treba cvicit tak treba 😵‍💫
velmi mi pomohli tieto odpovede takto to vypada ze tie hypotonicke deticky su uplne normalne len sa om treba v urcititych oblastiach venocat ovela viac. hlavne ze su normalne zaradene do zivota to ma velmi tesi

@prissy neviem, či chodievaš s malou do nejakej väčšej skupiny mamičiek s deťmi, pr na plávanie alebo tie detské cvičenia - "krúžky", ale ja som tam postupom času zistila, koľko detí má/malo hypotóniu 😀 Takže to, že by boli niečím "výnimočné", iné, ťažšie zaraditeľné do života atď., toho by som sa absolut nebála 🙂 Akože kedysi sa to tak nerišilo, ešte ja som generácia, kde sa deti v 4 mes. už bežne posádzali podopierané vankúšmi, "chodili" v pavúkovi/chodúľoch a vodili sa za obe ruky aby sa "naučili" chodiť. Pokojne tretina z nás mohla mať hypotóniu, len kto by to vtedy riešil, ak nešlo vyslovene o ťažký stav alebo deti s nábehom na DMO po veľmi skorých alebo zbabraných pôrodoch.
Určite cvičte, ja som s malým napr robila a aj robím veľa aktivít na jemnú motoriku - aleja som náramne reatívna duša a baví to, že sa môžem zase realizovať 😀 , len to prispôsobujem jeho potrebám - pr. aby sa naučil dobre držať nožnice a strihať, tak sme na balkóne striekali kvety akože polievame a "zmývali" z garážových dverí kriedové obrázky (fľaša s rozprašovačom), vymýšľala som mu hry na štipcovanie drevenými štipcami - zalaminované nákres ponožiek, mal ich popárovať a na natianutý motúzik v obyvačke akože zavesiť....; nechávam ho už od ani nie 2r normálnu škrabkou škrabať cuketu (tá ide najĽahšie), už vie oškrabať aj mrkvu či petržlen ako profík 😀 , v kuchyni so mnou od 1,5r. všetko presýpa, prelieva, váži... - bordel bol najskôr všade, ale krásne trénuje motoriku; zabalím mu mini plastové zvieratká alebo malé autíška do alobalu/omotám gumičkami či šnúrkou/do potravinovej fólie/prilepím na plech lepiacou páskou a má ich vyslobodzovať; ... My sa takto hravo trénujeme, mňa to baví, jeho asi aj 1000 násobne viac. Deti bez hypo, resp. mnohí jeho rovesníci to vedia po chvíľke automaticky (pr. pekne piť z pohára, rozkrojiť si na tanieri jedlo na menšie kúsky, strihať s nožnicami, zapnúť gombík...), on to musí natrénovať. Ale to je tak asi všetko.
Daj len potom pozor na reč/jedenie/mimiku, mňa veľmi mrzí, že mi až v 2r povedali to, že jemu hypo postihla aj pusinku a tvár, hoci sme chodili na fyzio, k neurol., ale nikto, ani pediatrička, niiikto to ani slovkom nespomenul. Ale zase z našich hypo kamošov sme tuším jediní, kto má s týmto problém, takže to je asi skôr výnimka.
Inak k tomu normálnemu zaradeniu do života - ja som do jeho takmer 2r bola presvedčená, že on bude mať nejaký mentálny postih, keď je tak pomalý a všetko si s ním musím vydrieť 😀 Ale on potom tak nabehol, že skôr mám občas teraz dojem, či nebude skôr nadpriemer inteligentný (aj by som asi bola radšej, keby nebol, lebo v spojitosti s jeho citlivou dušičkou a dbaním na morálne zásady to bude mať v živote ťažké :-P ), lebo nenormálne mu to páli, je veľmi chápavý, vnímavý, rýchlo sa učí nové veci..... A keď si spomeniem, že až v 1,5 roku na sea konečne postavil aspoň 4kocky.... 😀