icon

Pomôže odstránenie krčných mandlí pri opakovanom streptokoku?

veyi
28. feb 2026

Ahojte, syn 5r má stále pozitívne výtery na strepkokoka v krku 4 antibiotiká a nič nezaberá, už to je v takom štádiu že mu máme dať vybrať aj krčné mandle tak sa vyjadrila pediatrička, orl lekárka aj imunologička (nosné má vybraté už 2r), Po vybratí nosných mandlí sa vtedy dalo všetko do poriadku znova dobre počul, celý rok a pol bez antibiotík celý rok bez chorôb. Teraz v decembri mal kiahne + angínu a od vtedy sa všetko pokazilo. Zistila som že ma sestrička klamala do telefónu keď som volala na výsledky, vždy ma do telefónu odfajčila s tým, že výsledky sú v poriadku, 3x! som takto volala 3x mi povedala že je to už dobré. Tak išiel malý do škôlky a po pár dňoch znova angína znova atb, až si ten streptokok vytvoril rezistenciu voči atb. A teraz sme doma zúfalí čo robiť. Pomôže výber krčných mandlí? Tie krčné mandle má naozaj extrémne veľké aj mimo choroby, v noci xhrápe,dýcha ústami. Zažili vaše deti také niečo stretli ste sa už stým?

miriam3334
28. feb 2026

@veyi ja som mala v detstve niečo podobné steptokokus pyogenes. Veľmi agresívny. Celkovo som bola chorľavá, taže som mala aj iné baktérie a skoro stále som bola chorá. Celé moje detstvo ATB, ale mandle mi mama nedala vybrať. Mala takú informáciu, že keď sa vyberú mandle zápal potom ide dolu nižšie do dýchacích ciest a to je ešte horšie. Ale až také veľké som ich nemala a rezistenciu som mala až v násť rokoch. Mne pomohla aj diéta vyhýbať sa kyslému a zmrzline aby som neochorela a v puberte mi to nejako samé zmyzlo.