icon

Pomôže psychológ alebo je potrebný psychiater?

babydesire
30. okt 2024

Prosim Vas poradte mi na koho sa mam obratit. Nas syn je extremne zivy, nevie sa vpratat do koze..je taky uz od narodenia..nevieme si snim dat rady..obavam sa ADHD. U koho sa objednat? Dakujem za zdvorile odpovede

Strana
z2
simsalabim
30. okt 2024

@babydesire ADHD diagnostikuje psychiater.

gubcikova
30. okt 2024

Psychiater. Ten nám predpísal aj lieky tak bol potom kludnejsi

evickuska
30. okt 2024

@babydesire nie, nrma ADHD ani nic, mam ho rovnakeho, medzi lyzickami pribinacka urobi behom 100 km, chudne z toho jak nonstop lieta, nieze beha... prosto mame take deti 🙆‍♀️

bublinka1426
30. okt 2024

@babydesire

ty si lekar?

mozno nie je syn len vychovany , mozno ma len obdobie trucu, kazde dieta ma svoje obodbia. nie len tvoje.
este ma napada, deti sa nevmestia do koze, ked sa nudia napriklad. vymyslaju debilinky
to neznamena ze mas chore dieta.
a chodis tipujem k pediatricke, tak sa s nou spoj, a ona ta posle dalej.

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
dennissa16
30. okt 2024

@simsalabim psychiater je už len taká bodka na záver. Začať treba určite inde.

@babydesire Určite začať u psychológa, ale adhd dieta nie je len o tom,že je živé. Koľko ma rokov?

kacena4
30. okt 2024

pises ze si s nim neviete rady, t.j. asi mate nejake problemy vo vychove. ak by aj bol adhd treba pristny rezim a ten dodrziavat na 110% psycholog je dobre pre teba, nauci ta pracovat s dietatom, psychiater mu vie stanovit dg. ak tam nejaka je popr. v pripade velmi nevhodneho spravania, ktore ohrozuje jeho aj inych vie nasadit liecbu na tlmenie priznakov

rebellefleur
30. okt 2024

@babydesire - vek dietata? Pribliz slovne spojenie extremne zivy

simsalabim
30. okt 2024

@dennissa16 my s dcerou sme stratili rok na vysetreni v CPPP 🤷‍♀️ ”Nie, urcite nema ADHD, to maju mali chlapci” 🤷‍♀️🙈🤣 Testovali ju testami z 90.rokov…. “Ak trvate na tom, skuste psychiatra,iba ten moze stanovit ADHD, ale nic jej nie je” 🙈 Strateny cas. Prve sedenie u psychiatra a jasne ADHD.

dennissa16
30. okt 2024

@simsalabim a na základe akých vyšetrení psychiater určil diagnózu, ako prebiehalo vyšetrenie? Co sledoval?
Pri prvom vyšetrení dostala diagnózu? Fuha

simsalabim
30. okt 2024

@dennissa16 nie, nie pri prvom vysetreni, sedeni bolo viac. Ale uz z prveho to bolo jasne. Rozpravala sa s dcerou aj s nami ako rodicmi, o celkovom priebehu vela podrobnosti neviem. Dcera uz bola tesne po 18ke. Velmi dlho dokazala ADHD kompenzovat, sama roky tusila, ze nieco nie je ok a samozrejme, aj my doma sme si to vsimali, len nejako nevedeli zaradit (hoci mam vystudovanu psychologiu a aj starsia dcera). Asi sme to nechceli vidiet….
V tom CPPP mala az jedno sedenie… jedno s psychologickou (ta ma presviedcala, ze ADHD maju mali chlapci a dcera je na to privelka) a jedno so specialnou pedagogickou. No v tejto diskusii som reagovala na otazku, kto ADHD diagnostikuje.

dennissa16
30. okt 2024

@simsalabim neviem, nechcem sa s tebou nejako doťahovať, ale ak ste adhd riešili až v podstate na konci strednej školy, tak ste minimálne špecificky prípad… netuším, prečo ste to potrebovali riešiť až v dospelosti. Ako dokázala dcéra fungovať s touto diagnózou po celý čas v škole..
z mojej skúsenosti psychológ vidí dieta viackrat ako psychiater, čiže ma lepší obraz o dieťati.. lepšie ho ma vyšetreneho ako psychiater. Tam to je na max 15 minút. To je nič. Ale možno mám len inu skúsenosť. Nebudem sa hádať

Ale áno, diagnózu na konci všetkého musí dať psychiater.

simsalabim
30. okt 2024

@dennissa16 urcite mas inu skusenost, lebo sedenia u psychiatricky trvali 1.5 hodiny. Vysetrenia mala dcera koncom 2.rocnika SS. Trvala na tom, lebo potrebovala, aby skola respektovala jej potreby, mala pocit, ze uz nestiha, ale nie kvoli nedostatku inteligencie ci snahy. Ucila sa a aj sa uci dobre, s vyznamenanim, nema ziadnu 3. Ano, ako dievca vedela velmi dlho kompenzovat a navyse, covid a teda online vyucovanie ukrylo vela veci, ktore by sa pri prezencnom vyucovani vyhrotili skor, koncom ZS a skor by sme vyhladali pomoc. Mimochodom, o diagnostike ADHD v dospelosti sa teraz dost pise aj v odbornej literature. Ono to mas asi tak, ako za mojej mladosti bol dyslektik lajdak 🤷‍♀️ A este dalej v minulosti, zena s bolestivym menzesom hysterka….

pipistrel13
30. okt 2024

@babydesire Adhd urcuje aj neurolog,netreba detskeho psychiatra - terminy su casovo tazko dostupne...

babydesire
autor
1. nov 2024

Dakujem vsetkym za odpovede..porozpravam sa s pediatrom a uvidime ako dalej

babydesire
autor
1. nov 2024

@bublinka1426 ma 8rokov,,8rokov je to rovnake,,ano,nudi sa vkuse sa nudi,,len ked spi sa nenudi..obdobie trucu by mal 8rokov? Nie..u nas nefunguje "ma take obdobie" alebo " z toho vyrastie" a pod .

babydesire
autor
1. nov 2024

@dennissa16 8rokov

babydesire
autor
1. nov 2024

@rebellefleur 8rokov,, extremne zivy - stale sa nudi, ma rad aktivitu ale vkuse, kreslit, pozerat ci ine kludne aktivity vydrzi par minut,,napriklad ked uz sa zapozera do niecoho v telke a ide reklama , uz je dopozerane a vtom momente vystraja,,stale ho upozornujeme,okrikame, napominame,,je to vycerpavajuce a deprimujuce

babydesire
autor
1. nov 2024

@simsalabim ako sa adhd prejavovalo u dcery ? Na zaklade coho ste doma hodnotili ze "toto je uz moc, to nieje normalne, alebo ze to je neobvykle," ?

akje
1. nov 2024

@babydesire v skole nema problemy? Tam si ucitelka nic nevsimla? Ako zvlada sustredenie v skole a doma pri ulohach? Ako zvlada skolu?

babydesire
autor
1. nov 2024

@akje teraz ma novu ucitelku, je tretiak, minuly rok som riesila ,ze vsetkych diriguje (on musi byt vsade angazovany, vsade sef a vymysla stale nieco... ) Nemam info, ze by neobsedel v skole (doma to uz je ine) on je dost svedomity, preto viac dba na disciplinu mimo domu,lebo mu natom zalezi..znamky - priemer 2-3. No stale kazdy kruti hlavou, ze je riadne sidlo, ze mame doma riadne veselo a pod.komentare..vzdy beha niekam niekde, v druzke hra futbal a nici pritom teplaky..

simsalabim
2. nov 2024

@babydesire no my sme ju dlho brali ako svojsku a inu ako starsich dvoch a ani by nas to nenapadlo riesit. To ona sama povedala, ze ma problem, skusala zisit, co to je a mysli si, ze ADHD a chce ist na vysetrenie. Ako som pisala, ako vacsina dievcat to vedela dlho kompenzovat a maskovat a v skole fungovat medzi najlepsimi v triede (co je vraj caste, dievcata byvaju malokedy diagnostikovane v rannom veku, lebo maju ine prejavy a vedia to kompenzovat dlhsie - asi pofldobne, ako ma infarkt ine prejavy u muzov a zien). Sem tam na pisomke vybuchla, co ucitelia zhodnotili ako zly den… co si ja na nej najviac vsimam, su prejavy ako neschopnost viest normalne konverzaciu - pockat, kym sa moze zapojit (skace do reci, vzdy skakala do reci), vela krat temou uplne od veci. Nevie si zapamatat viac ako 2 instrukcie naraz (napr. Vyloz umyvacku, naloz ju, potom daj von smerny kos a polej kvety - si absolutne nezapamata). Vravi, ze rovnake to je aj pri vyklade ucitela - ak vymenuva charakteristiky napr. cicavcov, po druhej ona konci, nevnima, nezapamata si. Vraj sa tomu pri ADHD hovori “chybajuce krabicky” na ulozenie informacii - bezny clovek ich ma k dispozicii dajme tomu 10 a oni 2-3 a viac si nezapamataju - potrebuju na to cas. Pri uceni to je tiez dolezite - mne ak by mi niekto dal na 5 min zoznam, napr vybrane slova a okamzite na to ma vyskusal, viem to vymenovat. Ona vobec, potrebuje na to omnoho viac casu. Mali ucitela, ktory po vyklade na hodine casto koncil kratkou pisomkou z prebrateho uciva. Vzdy z toho mala 5 - ale ak ta pisomka bola az dalsiu hodinu, dostala 1. Ma problem s planovanim veci a zadelenim si casu, vsetko jej trva dlhsie. Odkedy pouziva rozne kompenzacne techniky a sposoby ucenia, funguje sa jej v skole lepsie. Ma aj predlzeny cas na pisomkach a projektoch. Faktom je, ze je sikovna a ucitelia boli velmi prekvapeni, ze ma diagnozu.

bielasovicka
2. nov 2024

Toto mam najradšej, keď hneď každého posielate psychológovi.deti sú živé, nato nemyslite?

babydesire
autor
8. nov 2024

@bielasovicka jasne, az nato, ze niekedy aj to je prilis...

babydesire
autor
8. nov 2024

@simsalabim velmi pekne ti dakujem za odpoved..syn je taky neposedny, stale musi nieco robit, uz od malicka neusedel, vrtel sa pri krmeni, vrti sa ked robi ulohy,,ked cital v prvej triede vykrucal tricko, natahoval, nohy mal vylozene vselijako..stale robi vsetko rychlo a hned hlavne to co ho nebavi a musi,radsej to odflakne, oblieka si veci naopak, nikdy nevydrzi pozerat film cely...Aj ja mu musim stale veci opakovat,,napriklad, prezlec sa a spinave daj do kosana pradlo, vyber z tasky veci a vyhod ten papierik do kosa..opakujem opakujem pokym to nespravi..je to na nervy,,len neviem ci je to tym ze vedome odignoruje moje poziadavky, alebo je to niecim inym. Skace do reci tiez (to obaja) najma ked telefonujem. Vadi mi hlavne to, ze neobsedi, vkuse sa nudi, nevie sa sam zabavit, najst si cinnost ktoru by robil rad aj sam, stale musi mat niekoho skym sa bud hra alebo mu robi zle,,stale rozprava, ked nema co, brble sprostosti, to len aby niekoho vyprovokoval..o tyzden je rodicko, uvidim co bude nove

jakubrianka
8. nov 2024

@simsalabim prosím ťa, ako jej psychiater (na akom podklade) na prvom sedení, bez vyšetrenia mozgu a neurotransmiterov stanovil diagnózu? Moc ma to zaujíma.

simsalabim
8. nov 2024

@jakubrianka ak si precitas vsetko, co som pisala, nepisala som, ze na prvom sedeni dostala diagnozu, iba to, ze to bolo uz vtedy jasne. Chapes ten rozdiel? Aj pidozrenie rakovinu vie lekar vyslovit a casto s vysokou pravdepodobnostou. U psychiatricky bola opakovane. A prepac, naozaj tu nechcem rozpisovat vysetrenia, ktore podstupila moja dospela dcera, kym dostala na papieri diagnozu. Som si ista, ze existuju rozne postupy , ked sa lekar snazi vylucit inu diagnozu… bude to u kazdeho ine. Kazde taketo vysetrenie sa zacina zberom anamnezy, strukturovanym rozhovorom, uskutocnuju sa rozne baterie standardizovanych testov (ine ako u deti) - tie prve dve sme robili aj my ako rodicia. Absolvovala aj MR, mimo ineho (trpi migrenami od utleho detstva, cize bola a nie raz aj u neurologa), brali jej krv… Psychiater je lekar ako kazdy iny, moze vypisat ziadanku na potrebne vysetrenia… Diagnosticky zaver urobila nakoniec psychiatricka - ano, ADHD moze diagnostikovat psychiater alebo neurolog, ale u nas to bola psychiatricka.

jakubrianka
8. nov 2024

@simsalabim napísala si : Prve sedenie u psychiatra a jasne ADHD. Viem čo všetko predchádza verdiktu diagnózy, tak ma to zaujalo. Teraz som prečítala, že dcérka už bola na SŠ v 2 ročníku, tak už chápem, že si dovolil vysloviť diagnózu hneď. Som myslela, že bola malinká keď ste to začali riešiť. Ďakujem za odpoveď.

simsalabim
8. nov 2024

@jakubrianka bola tesne pred 18.narodeninami, ked dostala diagnozu. Cely proces trval niekolko mesiacov. A ano, pisala som, ze prve sedenie, jasne ADHD (lebo to zrejme psychiatricke bolo evidentne ?) , ale ako som pisala dalej, absolvovala viac dlhych sedeni atd.

jakubrianka
8. nov 2024

@simsalabim áno, ked bola už veľká, tak chápem, že mu to mohlo byt evidentné. Je dobré, že sa ADHD už toľko diagnostikuje.

Strana
z2