Použitie Pamyconu pri zelených soplíkoch
Caute, caka nas ockovanie, ale syn ma zelene sople. Iba rano. Vyfuka a potom uz nic cely den. Rano opat. 4x vyfukame, kym nema prazdny nos a potom cely den nic.
Volala som lekarke, ze tym padom kedy mame ist na ockovanie, a povedala, ze vypise pamycon kvapky, fenistil a mam striekat morsku vodu. 😏
Presne tie veci, ktore nemam rada pri tychto soplikoch, lebo raz som mu dala pamycon a bolo to este horsie. A co som citala, tak absoluyne nepomah, iba robi rezistenciu. Takze za mna nie... Fenistil na beznu nadchu tiez nedavam. Pisala o tom jedna pediatricka, ze iba pri alergickej nadche sa odporuca. A morsku vodu davam iba opatrne a iba max na zaciatok nosnej dierky, lebo mam pocit, ked mu to striekam dozadu, tak mu tam este aj zavediem viac skody........
Tak ja neviem.... Aky mate na to nazor? Ako riesite tieto zelenozlte ranne sople????
Napisem to v skratke...Pamycon je nezmysel. Dolezity je preplach nosa solnym roztokom. Pri upchatom nose moze byt na zaciatok hypertonicky (max 7 dni), potom event fyziolog. Sinupret kvapky a pripadne do nosa Nasivin.
Očkovanie odložiť kým nos nebude ok. Mojím pomáha na začiatok preplach morskou vodou, inhalacia. Keď sú už sople zelené tak dávam na pár dní nasivin + inhalacia. Skrz alergie to majú často.
Podľa mňa pamycon nemá zmysel
Dakujem pekne. Tiez som toho nazoru, ze total zbytovne davat....... Teraz mi prisiel zo skolky a nos cisty na totalku. Som zvedava potom rano.
Ach boze, vsak logicky ma zeleny soplik ked sa mu tam celu noc hromadi a rano ho vyfuka a potom ma pokoj, uplne normalny stav. Absolutne ziaden racionalny dovod na aplikovanie Pamyconu NIE JE. Super, ze si informovana a nerobis bez rozmyslu co ti nakaze lekar, aj ked je to blbost 👍 smutne, ze taki lekari su..

Pýtate sa – my odpovedáme
Je správne liečiť začínajúcu rinitídu antibiotickými kvapkami do nosa? Kedy môžeme použiť chinolónové kvapky do nosa? Ako ich aplikovať? Začínajúca rinitída je ochorenie spôsobené najčastejšie vírusmi, preto liečba by mala byť za meraná na odstránenie klinických symptómov, ktoré najviac obťažujú pacienta. Teplotu a zápal liečime antipyretikami, opuch v nosovej dutine kvapkami do nosa s vazokonstrikčným resp. adstringentným účinkom. Cieľom použitia kvapiek do nosa je zníženie opuchu nosovej sliz nice, čím predchádzame komplikáciám nádchy, t. j. tubotympanickému kataru, prípadne víruso vej otitíde. Teda v začiatočnom období nád chy nepodávame antibiotické (chinolónové a iné) lokálne pôsobiace kvapky, nakoľko nie sú v tomto prípade indikované. Použitie lokálne pôsobiacich antibiotík na nosovú sliznicu je často diskutovanou témou nielen v ambulancii pediatra ale aj detského otorinolaryngológa. Často sa vedú diskusie na internetových laických fórach, kde vo veľkom rodičovská verejnosť zastáva názor, že lokálna aplikácia antibiotík je to najlepšie, čo môžu pre svoje dieťatko spraviť. Neexistuje guideline po dávania lokálnych antibiotík do nosa, zatiaľ čo u aplikácie lokálnych kortikoidov áno (dokument EPOS). Je to škoda, nakoľko z pohľadu detských otorinolaryngológov, alergiológov a mikrobio lógov chýba takýto konsenzus. Prax ukazuje, že liečba lokálnymi antibiotikami je často zneuží vaná, a vedie k vzniku rezistentných kmeňov. Samozrejme v indikovaných prípadov, v závislosti od klinického stavu dieťaťa, keď nemá teplotu, nemá problémy s ušami, nekašle a cel kovo nie je alterované chorobou, môžu byť po kultivačnom zistení citlivosti na antibiotiká indikované lokálne antibiotické/chinolóno vé kvapky do nosa. Ak je po 5 – 7 dňoch efekt takejto lokálnej liečby minimálny resp. žiadny, alebo sa vyskytne komplikácia rinitídy – ako je sekretorická otitída s výpotkom, otitída, trachei tída, bronchitída, je potrebné nasadiť celkové antibiotiká. Pri rozhodovaní sa o preskripcii cel kových alebo lokálne pôsobiacich antibiotík v prvom rade treba zohľadniť celkový stav die ťatka a jeho imunitného systému, pridružené choroby, predchorobie a sociálne prostredie. Ak sa majú podávať lokálne antibiotiká, ktoré by mali pôsobiť na sliznicu nosa prípadne prinosových dutín, musia sa aplikovať: do dobre vyčisteného nosa od hlienov (vysmrkanie, poodsávanie a +/– preplach fyziologickým roztokom) na sliznicu, ktorá nie je opuchnutá, t. j. po predchádzajúcej aplikácii adstringentných kvapiek do nosa. A táto časť sa veľmi často odbornou a laickou verejnosťou obchádza, nakoľko kolujú prehnané „povery“ o závis losti od nosových kvapiek. Ak sa nepoužijú adstringentné kvapky, dochádza často k ho re zmieneným komplikáciám rinitídy. Literatúra 1. Staníková A. Akútny zápal stredného ucha u detí. Pediatr. prax. 2008; 4: 198–201. 2. Staníková A. Už zase má nádchu. Pediatr. prax. 2012, 13(2): 58–61. Pýtate sa – my odpovedáme MUDr. Alena Staníková, PhD. Detská ORL klinika DFNsP Limbová 1, 833 40 Bratislava stanikova.alena@procare.sk