icon

Povahy a správanie detí a dospelých s autizmom

lili246
25. sep 2025

Ahojte podelte sa aké sú detičky alebo aj dospelý s autizmom ja mam 30 rokov ale čoraz viac si myslím že aj ja sama som autista 😀 mam rôzne nálady keď som bola mala som bola hanblivejšia vyhľadávala som samotu mala som 1-2 obľúbené kamošky iných som neprijala poväčšine teraz počúvam že som introvert ale neviem aký je v tom rozdiel porovnávajú to s autizmom 😀

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
marsmykkok
25. sep 2025

@lili246 je to spektrum, takže každí autista je iní. Ale tak celkovo, hlavne únava alebo zmena nálad bez príčiny alebo kvôli banalite na ktorú si citlivá ako hluk, svetlo a podobne... A teda ak funguješ normálne môže ti byť to fuk či si na spektre alebo nie, ak nefunguješ normálne tak to rieš.

anonym_30b1f5
25. sep 2025

@lili246 Každé dieťa s poruchou autistického spektra má pravdepodobne jedinečný vzorec správania, ktorý závisí od toho, či sú príznaky mierne, stredne závažné alebo závažné.

Niektoré deti s poruchou autistického spektra majú problémy s učením a niektoré vykazujú známky nižšej inteligencie ako je obvyklé. Iné deti s týmto ochorením majú bežnú až vysokú inteligenciu. Tieto deti sa učia rýchlo, ale majú problémy s komunikáciou, uplatňovaním toho, čo vedia, v každodennom živote a prispôsobovaním sa sociálnym situáciám.

Ľudia s poruchou autistického spektra môžu mať problémy s vychádzaním s ostatnými a komunikáciou. Môžu mať kombináciu týchto a ďalších príznakov:

Nereagujú na svoje meno alebo sa im niekedy zdá, že nepočujú.
Nechcú byť túlení alebo držaní a radšej sa hrajú sami, uchyľujú sa do svojho vlastného sveta.
Majú slabý očný kontakt a nemajú žiadny výraz v tvári.
Nehovoria alebo majú oneskorenú reč, alebo strácajú schopnosť hovoriť slová alebo vety tak, ako predtým.
Nevedia začať konverzáciu alebo ju udržiavať, alebo ju začnú len preto, aby položili požiadavky alebo označili veci.
Hovoria nezvyčajným tónom alebo rytmom a môžu používať spevavý hlas alebo reč podobnú robotovi.
Opakujú slová alebo frázy slovo od slova, ale nevedia, ako ich používať.
Zdá sa, že nerozumejú jednoduchým otázkam alebo pokynom.
Neprejavujú emócie alebo pocity a nezdá sa, že by si boli vedomí toho, ako sa cítia ostatní.
Neukazujú na predmety ani ich neprinášajú, aby sa podelili o svoj záujem.
Sú pasívni, agresívni alebo rušiví pri interakcii s ostatnými.
Je pre nich ťažké pochopiť, čo znamená, keď majú ľudia rôzne výrazy tváre, rôzne polohy tela alebo hovoria rôznymi tónmi hlasu.
Vzorce správania
Ľudia s poruchou autistického spektra môžu mať obmedzené, opakujúce sa vzorce správania, záujmov alebo aktivít vrátane kombinácie týchto a iných znakov:

Robia ten istý pohyb znova a znova, ako je hojdanie, točenie sa alebo mávanie rukami.

Vykonávajú činnosti, pri ktorých by si mohli ublížiť, ako je hryzenie alebo búchanie hlavou.

Vytvárajú si špecifické rutiny alebo rituály a rozčuľujú sa aj pri malých zmenách.

Nie sú koordinovaní a môžu byť nemotorní, alebo sa pohybujú podľa vzorcov, ktoré nie sú bežné, ako je chôdza po špičkách.

Majú nezvyčajnú, stuhnutú alebo prehnanú reč tela.

Ich fascinujú detaily predmetu, ako sú napríklad otočné kolesá hračkárskeho autíčka, ale nevedia, na čo predmet slúži alebo ako funguje.
Sú citliví na svetlo, zvuk alebo dotyk, ale nemusia byť ovplyvnení bolesťou alebo teplotou.
Nenapodobňujú ostatných ani sa nezúčastňujú na vymyslených hrách.
Fixujú sa na predmet alebo činnosť s nezvyčajnou intenzitou alebo zameraním.
Uprednostňujú špecifické jedlá, napríklad jedia len niekoľko druhov jedál alebo nechcú jesť jedlá s určitými textúrami. Ako deti s poruchou autistického spektra starnú, viac interagujú s ostatnými a vykazujú menej porúch v správaní. Niektoré, zvyčajne tie s najmenej závažnými problémami, môžu nakoniec viesť typický alebo takmer typický život. Iní však majú naďalej problémy s jazykom alebo sociálnymi zručnosťami. A dospievanie môže priniesť viac behaviorálnych a emocionálnych problémov.

Porucha autistického spektra je stav súvisiaci s vývojom mozgu, ktorý ovplyvňuje to, ako ľudia vnímajú ostatných a ako sa s nimi socializujú. To spôsobuje problémy v komunikácii a spoločenskom vychádzaní s ostatnými. Tento stav zahŕňa aj obmedzené a opakujúce sa vzorce správania. Pojem „spektrum“ v rámci poruchy autistického spektra označuje širokú škálu symptómov a ich závažnosť.

Porucha autistického spektra zahŕňa stavy, ktoré sa kedysi považovali za samostatné – autizmus, Aspergerov syndróm, dezintegračnú poruchu v detstve a formu rozsiahlej vývinovej poruchy, ktorá nie je špecifikovaná.

anonym_f45f32
25. sep 2025

Mna by zas zaujimalo preco je teraz kazde druhe dieta autista pred 10-20eokmi to tak nebolo

lili246
autor
25. sep 2025
@anonym_f45f32

Mna by zas zaujimalo preco je teraz kazde druhe dieta autista pred 10-20eokmi to tak nebolo

@anonym_f45f32 presne aj to ….vraj je to vekom rodičov

jamimo
25. sep 2025
@anonym_f45f32

@anonym_f45f32 samozrejme že bolo, už dávno na Slovensku autisti prekročili vek 20-40 rokov. Doba sa mení 👉aj rizikové faktory, zlepšila sa diagnostika, prístupy.

anonym_30e87d
25. sep 2025
@anonym_f45f32

@anonym_f45f32 lebo žijeme v špinavom svete plnom bordelu a chémie. Nikto ma nepresvedčí, že to nie je z toho.

anonym_cd1c14
26. sep 2025

@lili246 mám dcéru aspergerku, má 22 rokov, povaha no ťažká, často mám aj som mala pocit keď bola malá, že je bezcitná a že keby som napríklad doma odpadla a zomrela, tak by týždeň chodila okolo mňa a ešte by bola nasrdená, že čo som si to vôbec dovolila, zomrieť. Navonok tak pôsobí, aj keď dnes už ju poznám viac a viem, že vnútri je veľmi krehká a citlivá. Priateľov nemá, ona je tak priama, že jednoducho každého odstraší. Teda má, ale z iných krajín a cez ineternet. Od mala sa upína na rôzne seriály, ale nie typu panelák alebo telenovela, skôr scifi a také pre nerdov, ako je napríklad Pán času, v tom ide do hĺbky a vie okolo toho všetko, aj to čo asi sami tvorcovia nevedia. Veľmi pekne kreslí, má blogy, kde to prezentuje a veľa nasledovateľov, má rada orchester, operu, miluje knihy, taká umelecká duša je to. Kontakt s ľuďmi je pre ňu nutné zlo, nerozumie konvenciám, pozdraviť sa, poďakovať, príde jej to zbytočné, časom sa naučila že sa to robiť musí tak to robí ale bol to boj a stále je.
Neviem podľa čoho o sebe súdiš, že si na spektre? Introvert nemusí byť automaticky autista.

anonym_b8b7ae
26. sep 2025
@anonym_f45f32

@anonym_f45f32 za mňa umelé oplodnenia a spol. Príroda vie prečo nechce vytvoriť plod zo spojenia dvoch zdravých ľudí, že genetika nie je dobrá. Ale hráme sa na Bohov a proste potom sú vady, nemusí byť napríklad choré to dieťa z umelého oplodnenia, ale má v sebe gény čo sa prejavia v dalšej generácií.

anonym_b8b7ae
26. sep 2025
@lili246

@anonym_f45f32 presne aj to ….vraj je to vekom rodičov

@lili246 s vekom blbosť, ako kedysi ženy rodili prvé v 16tich, 17tich, ale mali aj 7-8 detí, bez ochrany a posledné rodili po 40tke a boli zdravé. V podstate rodili kým mali menzes. To je len výmysel lekárov.

lili246
autor
26. sep 2025
@anonym_b8b7ae

@lili246 s vekom blbosť, ako kedysi ženy rodili prvé v 16tich, 17tich, ale mali aj 7-8 detí, bez ochrany a posledné rodili po 40tke a boli zdravé. V podstate rodili kým mali menzes. To je len výmysel lekárov.

@anonym_b8b7ae to je tiež pravda 🙂 tak bohvie možno raz sa dozvieme 🙂