icon

Prečo deti prvý rok v škôlke často ochorejú?

1321987
21. okt 2025

Dobrý deň ako dlho ste boli chorý kým ste začali chodiť do školky
Prvý rok že je najhorši je to tak či aj dlhšie ste sa trápili s chorobami
Dávam dcérka probiotiká od medveďa Šťastné bruško a vit d 6 kvapiek
Kedy to už prejde chcem aby dcérka už bola zdravá aspoň do konca roka
Šom s toho zúfalá už stále chorá

Strana
z2
sisska96
21. okt 2025

Ja už neviem. Dávno som chodila do škôlky 🙈

zuzacka16
21. okt 2025

napíšem ti to tak..imunita sa buduje..ja mám už 8 ročnú a stále mi býva chorá, ale je pravda, že je to lepšie, ako keď bola v škôlke..

cyneric
21. okt 2025

@1321987 Keď ktokoľvek, malé dieťa, školák alebo aj dospelí príde do väčšieho kolektívu po dlhšom čase tak sa jeho telo musí vyrovnať s množstvom nových baktérií/vírusov s ktorými sa zrazu dostáva do denného kontaktu. Keď nemá dostatočne vybudovanú imunitu (čo deti nemajú) tak je väčšia šanca že ochorie a že bude mať horší priebeh.

petronelag
21. okt 2025

@1321987 To si tie deti musia prejsť, nepomôžu ani vitamíny a iné doplnky, aj ja som pri synovi skúšala všetko dostupné a aj tak to bolo tak, že dva týždne v škôlke a dva doma (hlavne cez prechodné obdobie) postupne sa to zlepšovalo, v ZŠ to už bolo lepšie.

ivik4
21. okt 2025

2 roky nonstop chory syn aj ja, ale ze masaker. Pred skolkou nikdy chory nebol.

20erika07
21. okt 2025

@1321987 sklamem ťa, nie je to len prvy rok. Až po zš a kusok aj na zš to bolo este časté. Sú deti ,ktore skoro vobec nebývajú choré ani v škôlke, to vás pripad nebude . Počas škôlky žiadne vitamíny nerobili nic. Vyskúšali sme vsetko možné , aj na odporúčania tu iných mamičiek, zaberalo to ( mozno) az vo vyššom veku alebo uz bola imunita vycvicena . Treba vydržať a budovať imunitu aj ked je dieta zdrave.

viestta
21. okt 2025

@1321987 pretoze dieta stretne nove virusy a bakterie, s ktorymi sa doteraz nestretlo. Tie virusy a bakterie donesu ine deti zo svojich rodin, tak ako tvoje donieslo tie co koluju vo vasej rodine. Kedysi som citala, ze po nastupe do kolektivu dieta stretne niekolko stovak roznych bakterii a virusov, s ktorymi sa musi jeho telo "zaznamit", vytvorit si proti nim imunitu. Kazda choroba je odpoved imunitneho systemu na noveho "nepriatela". Je uplne jedno ci nastupi dieta do kolektivu v dvoch, troch rokoch alebo az rovno do skoly. Imunitny system sa s tym musi vysporiadat. Niekedy nebadane, niekedy to prepukne do choroby. Je to prirodzeny proces, ktory sa neda nijak oklamat. Jedine co sa da pomoct je posilnit imunitny sytem, aj ked aj to je take vselijake. Niekto nepotrebuje nic, imunitu ma dobru a inemu napriek vsetkej snahe a kadajakym pripravkom nepomoze nic

martul
21. okt 2025

@1321987 Ja som bola škôlkarka už dávno, už si to nepamätám, sory.

pralinka25
21. okt 2025

len necakaj ze po prvom roku zazrace vyzdravie.
to je jedna z najblbsich viet co mi kto povedal.
Z.N.: matka troch deti - uz 15 rokov sa motame v neustalom kolotoci chorob

1321987
autor
21. okt 2025
@zuzacka16

napíšem ti to tak..imunita sa buduje..ja mám už 8 ročnú a stále mi býva chorá, ale je pravda, že je to lepšie, ako keď bola v škôlke..

@zuzacka16 kamoškina chodí od septembra a ani ešte raz nebola chorá

anonym_e8b4d6
21. okt 2025

my sme sa takto trápili od 3 rokov až do 7, a to sme ozaj skúsili všetko čo existuje vrátane pobytov pri mori

terry658
21. okt 2025

@1321987 ešte stále bývajú chorí ale už je to lepšie. Syn je tretiak v škole a dcéra šiestačka. No my s mužom od nich chytíme snáď všetko.

natalia328
21. okt 2025
@1321987

@1321987 tak imunita je jednak aj daná, aj sa vie budovať alebo posilnovať.
Moja chodí posledný rok do školky (3tí) a lapla mi teraz Moraxellu a Pneumokoka do nosa. Prvý rok 5x zapal priedusiek po sebe,... Ale teda s porovnaním 1 rok a 2 a tento sa to naozaj nedá porovnať. Ale dávam si zaležať kupujem x pripravkov a skúšam .. Uskodiť neuskodi, maximalne pomože...

Ale máš velku odvahu a prianie myslieť si, že v chripkovom období jesen/zima vydrzí v školke prvý rok 2 mesiace. Musela by mať sakra dobru imunitu, ak prvý rok pri budovaní kolektívnej imunity neschyta všetko čo môže...

1321987
autor
21. okt 2025
@terry658

@1321987 ešte stále bývajú chorí ale už je to lepšie. Syn je tretiak v škole a dcéra šiestačka. No my s mužom od nich chytíme snáď všetko.

@terry658 môže to byť aj ze môže mať stafylokoka v hrdle lebo stále iba na hrdlo jej to ide

minesasubu
21. okt 2025

syn chodi od septembra do školky , bol doma cca 2t ale to bol nejaký virus kedže z 21 bolo v školke 7 deti zbytok doma s chorobou
inak nebýva chorý vobec ,od narodenia bol možno 2-3x
všetko zaleži od celkovej imunity dietata - vieš iba podporiť to aby sa dieťa z choroby dostalo rýchlejšie
odporúčam Dr wolz kinderimmun

anonym_73ec00
21. okt 2025
@minesasubu

syn chodi od septembra do školky , bol doma cca 2t ale to bol nejaký virus kedže z 21 bolo v školke 7 deti zbytok doma s chorobou
inak nebýva chorý vobec ,od narodenia bol možno 2-3x
všetko zaleži od celkovej imunity dietata - vieš iba podporiť to aby sa dieťa z choroby dostalo rýchlejšie
odporúčam Dr wolz kinderimmun

@minesasubu kamoška dava malemu a teda od začiatku roka je už 2x chorý, takže za mna bez učinku

simonkaa27
21. okt 2025

pretoze imunita a kolektiv. mozes ju dopovat cim chces, tak tak nieco chyti, tomu sa vyhnut neda. zase ale soplik za chorobu netreba povazovat. plus je dolezite aj kedy zacnes s tymi doplnkami, nestaci tyzden pred nastupom, alebo ked uz do skolky chodi. na tom treba pracovat dopredu.

minesasubu
21. okt 2025
@anonym_73ec00

@minesasubu kamoška dava malemu a teda od začiatku roka je už 2x chorý, takže za mna bez učinku

@anonym_73ec00 tu nejde o to aby nebol chorý ale aby mal lahši priebeh nato je to určené

anonym_73ec00
21. okt 2025
@minesasubu

@anonym_73ec00 tu nejde o to aby nebol chorý ale aby mal lahši priebeh nato je to určené

@minesasubu tak neviem no, bol týžden v školke a zase kasle ako hrniec. Možno niekomu zabera, ja len píšem že viem že ona to dava malemu

zuzacka16
21. okt 2025
@1321987

@1321987 ok, to neznamená, že bude aj tvoje dieťa, každý organizmus je iný..ale vitamíny jej môžeš dávať, neznamená, že po nich neochorie, no môže mať ľahší priebeh choroby..

anonym_dff1d7
21. okt 2025

lebo virusov su stovky a kazdy si z domu prinesie iny a dokial si deti nevytvoria imunitu proti vsetkym, budu chore. Nehovoriac o tom, ze virusy kazdy rok mutuju, cize kazdy rok dokola to iste.

1321987
autor
21. okt 2025
@zuzacka16

@1321987 ok, to neznamená, že bude aj tvoje dieťa, každý organizmus je iný..ale vitamíny jej môžeš dávať, neznamená, že po nich neochorie, no môže mať ľahší priebeh choroby..

@zuzacka16 áno ona keď aj je chora tak behá a má antibiotiká tie probiotiká pomáhahu hej keď je chorá

vilma7
21. okt 2025

Podľa mňa je to aj tým, že su tam spolu xy deti netrieskane takmer celý deň na kope.
Moje chodili v zahraničí, škôlka bola do 12.00 a ak boli 2x do roka trošku choré (den, maximálne 3 dní doma) tak to bolo asi tak všetko.

enusamt
21. okt 2025

Keby len rok.. Dva roky v kuse, vsemozne choroby.. Potom uz klop klop

anonym_f6caec
21. okt 2025
@vilma7

Podľa mňa je to aj tým, že su tam spolu xy deti netrieskane takmer celý deň na kope.
Moje chodili v zahraničí, škôlka bola do 12.00 a ak boli 2x do roka trošku choré (den, maximálne 3 dní doma) tak to bolo asi tak všetko.

@vilma7 moje chodilo do škôlky, keď bývalo v triede okolo 25 detí. Choré bolo za štyri roky raz, myslím, že to bolo druhý rok dochádzky, Žiadne týždeň v škôlke a dva týždne doma nepoznám, ani sople, kašle, hrdlo zapálené. Viem, že je to čiastočne genetikou, ale stačí sa pozrieť v jedálni škôlky, koľko detí odmieta ovocie, zeleninu, strukoviny, rybu. Zeleninové šaláty idú takmer všetky do koša. Deti v takomto počasí nosia bundy s kožušinou, pod nimi mikinu, teplé čiapky a rukavice. Netvrdím, že všetky, ale keď idú na prechádzku, tak polovica minimálne je oblečená priveľmi.
@1321987 veľmi veľa robí to, že deti sú neprimerane naviazené na matku, máloktoré dokážu byť bez nej čo len hodinu, dve u tety, susedky, maminej kamarátky. Pobyt v škôlke im spôsobuje veľký stres. Nie sú na škôlku pripravené ani čo sa týka samostatnosti, nevedia sa obliecť vyzliecť, najesť, napiť, ísť na WC, umyť si ruky. To, že to nevedia, im spôsobuje ďalší stres. Vystresovaný organizmus je na choroby ako stvorený. Stačí si prečítať zopár tém tu na MK - nedokážem od dieťaťa odísť ani na pol hodinu, nevládzem sa pozerať na to, že ho drží na rukách svokra, nedajboh ho kočíkuje. Doma mu ešte mixujem, aj keď má dva roky, lebo iné nezje. Pije len mlieko a točíme štyri jedlá. Nechce sa obliekať, veď sa v škôlke naučí....viem, že sa to nebude mamičkám páčiť, čo píšem, ale toto pred rokmi neexistvalo. A maminy milovali svoje deti rovnako, ako dnes, len sa nerúvali z toho, že ich dávajú do škôlky a nelúčili sa s nimi so slovami - vydrž to tu a nevítali sa s nimi - tak si to zvládla. Deti potom berú škôlku ako niečo strašné, keď má aj mama z nej strach.

1321987
autor
21. okt 2025
@anonym_f6caec

@vilma7 moje chodilo do škôlky, keď bývalo v triede okolo 25 detí. Choré bolo za štyri roky raz, myslím, že to bolo druhý rok dochádzky, Žiadne týždeň v škôlke a dva týždne doma nepoznám, ani sople, kašle, hrdlo zapálené. Viem, že je to čiastočne genetikou, ale stačí sa pozrieť v jedálni škôlky, koľko detí odmieta ovocie, zeleninu, strukoviny, rybu. Zeleninové šaláty idú takmer všetky do koša. Deti v takomto počasí nosia bundy s kožušinou, pod nimi mikinu, teplé čiapky a rukavice. Netvrdím, že všetky, ale keď idú na prechádzku, tak polovica minimálne je oblečená priveľmi.
@1321987 veľmi veľa robí to, že deti sú neprimerane naviazené na matku, máloktoré dokážu byť bez nej čo len hodinu, dve u tety, susedky, maminej kamarátky. Pobyt v škôlke im spôsobuje veľký stres. Nie sú na škôlku pripravené ani čo sa týka samostatnosti, nevedia sa obliecť vyzliecť, najesť, napiť, ísť na WC, umyť si ruky. To, že to nevedia, im spôsobuje ďalší stres. Vystresovaný organizmus je na choroby ako stvorený. Stačí si prečítať zopár tém tu na MK - nedokážem od dieťaťa odísť ani na pol hodinu, nevládzem sa pozerať na to, že ho drží na rukách svokra, nedajboh ho kočíkuje. Doma mu ešte mixujem, aj keď má dva roky, lebo iné nezje. Pije len mlieko a točíme štyri jedlá. Nechce sa obliekať, veď sa v škôlke naučí....viem, že sa to nebude mamičkám páčiť, čo píšem, ale toto pred rokmi neexistvalo. A maminy milovali svoje deti rovnako, ako dnes, len sa nerúvali z toho, že ich dávajú do škôlky a nelúčili sa s nimi so slovami - vydrž to tu a nevítali sa s nimi - tak si to zvládla. Deti potom berú škôlku ako niečo strašné, keď má aj mama z nej strach.

@anonym_f6caec naša vie papat sama obliecť sa umyť ruky a už si zvykla v školke je tam rada a už nemá žiaden streda viem že aj stres spôsobuje chorobnosť ale mu už sme za tým

leuska0910
21. okt 2025

Nie u kazdeho to tak je, za 4 roky, co dcera chodi do skolky, bola 2x chora a to aj iba taka silnejsia nadcha.. po straseni od okolia som cakala viac..

simca06022011
21. okt 2025

uz tu napisali, preco sa to deje... a k tomu kolko to trva: zalezi ako rcyhlo si dieta vybuduje imunitu, ako dlho bude trvat kym si nacvicite postupy pri zacinajucej chorobe (lebo to sa mi osvedcilo najviac, hned ako som videla ze nieco bude, tak nos, vit.c.. sa riesilo atd) a tak :DDD mojej pomohlo po prvych mesiacoch chorob.. pre dva mesiace bola v jasliach doslova par dni... ostat doma, hodit ribomunyl ci co to bolo, zacat otuzovat trochu, vitaminy.. a nastupit na jar... zazracne sa vsetko upravilo= dieta mi bolo uz potom chore tak 4x do roka max, v skole vobec.. a to sa nam imunologicka snazila nahovorit ze moje dieta nikdy do kolektivu nepojde, nepatri tam, bude chora a bludy... za to ze bola chora ako nastupila do jasiel :DDD V skole bola PRVY krat chora, v 5rocniku.. aj to dostala covid = ale az po, ked to vsetci mali xkrat za sebou :DDD Podla mna najhorsie pre tieto male deti je, ze nastupuju do kolektivov v septembri = proste zle nepriaznive pocasie na choroby uzasne, potom zima...

sisska96
21. okt 2025

Naše sú chore tak raz za pol roka. Okrem toho že jeme iba naše doma vypestované ovocie, zeleninu, nič extra im nedávam, žiadne umelé vitamíny.

beronsche
21. okt 2025
@1321987

@1321987 ani moje deti nebývali často choré.. vlastne je to tak doteraz.
Nič zvláštne som nerobila, bežné veci - zdravá strava, spánok...

Strana
z2