icon

Prečo je moje dieťa extra podráždené po chorobe?

12. apr 2025

Ahojte, prosim citajte dokonca ked uz citate...Mam skoro 3 rocnu dcerku, posledny tyzden bola chora, uz ma iba trochu kasel a soplik, ale zacalo sa u nej diat to ze je extremne citliva a podrazdena, najviac viditelne je to pred spankom. Chapem ze ked bola chora je to normalne, ale teraz uz je celkom ok okrem obcasneho zakaslania , no stale sa nam deje to ze sa pri nejakom malom podnete rozreve, rozkrici, nevie co so sebou, hadze vecami , sebou ..... Ano obdobie vzdoru uz mame dlho, samozrejme sa k nej snazim pristupovat s citom, davat hranice, ale toto co robi teraz je extra mimo a zacalo to zrovna v obdobi ako bola chora, tak si hovorim ci to je nahoda, alebo to moze byt este doznievajuca choroba ? Neviem ju ukludnit nijakym sposobom, nakoniec to skonci tak ze sa trochu pogrca, rozkasle sa uplne ze az dychat pomaly nemoze a vlastne asi az ked je uz vycerpana tak nejak prestane sama od seba ale teda vyzera potom hrozne chuda...Niekedy takto robi aj polhodinu , hodinu. Zakazdym si vymysli nejaku hlupost co chce, ale nemoze to zrovna mat, a akoze kvoli tomu robi scenu, ale v podstate to je len taka zamienka preco chce protestovat. Mam pocit ze sme skusali uz vsetko - tulit sa s nou , rozpravat, ignorovat, povedat nech si poplace a pride ked sa ukludni, ze tym placom nic nedosiahne atd. take klasicke veci asi bez nejakych nasilnosti...Nejake napady ??? Uz mam normalne stres z kazdeho dna, a ci je s nou vsetko v poriadku...Dnes som pozerala sirup od kasla Livsane ci neobsahuje nieco skodlive co by jej mohlo drazdit nervovu sustavu :D (ale to uz fakt zo zufalstva)

jaass
12. apr 2025

Ako vyzerá váš deň? Nemôže byť podráždená z toho, že nemá pestrý program?

autor
12. apr 2025

@jaass no tak keď bola chorá tak sme boli len doma... dosť aj spala cez deň, teraz posledné 3 dni ked je lepšie tak už aj von chodime, ihrisko, prechádzka....to som ešte nepočula ze je dieťa neutisitelne z nedostatku programu, skôr naopak u nás býva, keď cez deň má niečo extra, vtedy býva taká citlivejšia po návrate domov.

akvi
12. apr 2025

Ona potrebuje vypustiť paru a najjednoduchšie to je tak, keď doslova "vyrobí" tú situáciu ona sama, pretože ju vie mať pod kontrolou. Môže to súvisieť aj s chorobou, kedy je ešte citlivejšia a frustrácia je väčšia, ako keď je úplne v pohode. To pozvracanie sa to krásne demonštruje aj "fyzicky", kedy doslova dostane zo seba preč to negatívne. Skús sledovať, či nemáš na ňu až príliš veľké očakávania v zmysle "poslušnosti" v priebehu dňa. Takto malé dieťa častokrát drží v sebe emócie, lebo sa buď bojí prejaviť, ak nedostane pochopenie alebo sa neprejavuje, lebo vie, že očakávania rodiča sú, aby bola "poslušná", lebo vtedy "poteší" rodičov. Lenže jej mechanizmy na zvládnutie emócií sú ešte nedostatočné a tak nahromadené raz proste "vybuchnu".

marianarem
12. apr 2025

Moze byt este unavena z choroby, u mojho muza ma vacsina chorob taky priebeh, ze najprv prebehne akutne stadium s priznakmi a potom priznaky ustupia a pride unava. Ten tyzden je take minimum, co trva.

autor
12. apr 2025

@marianarem vďaka, to si ma celkom potešila nakoniec...je aj ona veru taká unavená aj celkom dosť spí na obedny spanok, na to že uz normálne vôbec nespavala 🙂 tak to má možno ako tvoj muž, len samozrejme dieťa to horšie znáša...

simona92101
13. apr 2025

Neuzivala fenistil kvapky alebo Trifed sirup?deti boli po nich extra podrazdene

autor
13. apr 2025

@simona92101 mala ale uz posledné dni nie...

danielahamar
16. apr 2025

@simona92101 tiež som to išla pisat

pandusica
16. apr 2025

Podla mna je to z Trifedu, to ma napadlo, hned ako som videla nadpis

simona92101
16. apr 2025

Kym sa Trifed vyplavy z tela,par dni to trva

autor
16. apr 2025

@simona92101 tak o tom som nepočula, ale možno to tak bude, lebo už je teraz v pohode...