icon

Predčasne zarastený lebečný šev

ivuka
25. okt 2020

Ahojte, máte niektorá skúsenosti s predčasne zrasteným lebečným švom u dieťaťa? My máme a neurologička má podozrenie, že malá ma zrastený jeden šev. Boli sme na rtg lebky a ešte nás čaká sono mozgu. Máme plochú hlávku na zátylku tak to, že by šlo ešte s "prilbou" spraviť ale ten rtg, že musi prebrayso snímkarom. Mám strach čo sa bude diať a hádam len zle videla. ďakujem veľmi pekne za skúsenosti a rady.

barboritta
25. okt 2020

@ivuka s nami bola v nemocnici 7 mesačná slečna s týmto.operovali jej to

ivuka
autor
25. okt 2020

@barboritta a náhodou neviete viac resp koľko bola tam? hádam nás to nečaká ale preistotu.
ďakujem

barboritta
25. okt 2020

@ivuka boli tam tuším 10 dní

ivuka
autor
25. okt 2020

@barboritta a môžem sa spýtať kde, v ktorom meste?

barboritta
25. okt 2020

@ivuka v Martine,boli z DK

ivuka
autor
25. okt 2020

@barboritta ok dakujem
my sme zo stredného slovenska okres žarnovica a vôbec netuším kde sa také niečo robi

barboritta
25. okt 2020

@ivuka u nás vraj jedine v Ba a Mt, pravdepodobne do MT vás pošlú

ivuka
autor
25. okt 2020

@barboritta ste zlata
už len dúfam, že neurologicka zle videla na rtg
ďakujem veľmi pekne ešte raz

kacena4
25. okt 2020

ahojko pod do skupiny kraniosynostoza je to diagnoza kedy sa zrastaju lebecne svi a musi sa to operovat neda sa to spravit len helmickou, to sa da len ak je deformita - sorry za otvorenost. aj my sme sa absolvovali a neviem preco vas dr. trapi rtg a sono rovno vas mala poslat k neurochirurgovi a ten by to zisil najrychlejsie dieta skotroluje premeria antropometrologicka a ak treba spravi sa rovno mri a ak je potrebna operacia tak sa zoperuje ak nie tak sa bude sledovat, neviem aky mate vek dietata ale da sa to robit do cca 6m endoskopicky t.j. malicky rez a nasledne formovat helmickou vsetko sa dozvies v tej skupine

ivuka
autor
25. okt 2020

@kacena4 ďakujem veľmi pekne za typ
už som sa pridala

meluela
26. okt 2020

@ivuka drzim palce. v martine by mali byt dobri odbornici na tutu diagnozu

ivuka
autor
26. okt 2020

@kacena4 takže sa mame pýtať ešte na CT u neurologicky, ano? chodíme do LV teda boli sme a zajtra máme ísť ešte na to sono čo nás poslala neuro a potom jej mám volať čo nám povedia, a že sa dohodneme
už teraz mám strach ale dúfam, že to bude ok

kacena4
26. okt 2020

@ivuka na sono chodte uvidite ako dopane aj cez sono je nieco vidiet ak nie je zrastena fontanela ale neurologicka vas ma odporucit na neurochirurgiu ak ma podozrenie lebo aj tak toto riesi neurochirurg nie ona... a je potrebna antropometria je to specialne meranie hlavicky dietata nie len klasickym centrimetrom po obvode ale specilanymi pristrojmi sa zmeria hlavka zo svetkych stran ci nie je siroka ploska.... a podla statistickych udajov sa skontroluje ci dieta vybocuje z normy a podla toho sa zhodnoti a sleduje sa ako rastie a ci treba robit operaciu alebo nie, neuro alebo obvodak meria len obvod hlavicky dietata...

kacena4
26. okt 2020

@ivuka precitaj si u mna v blogu par rokov dozadu mam naskenovnu knizocku o tejto diagnoze ked nas operovali a dostali sme ju nech sa zorientujeme...

ivuka
autor
27. okt 2020

@kacena4 prečítala som si, dakujem velmi pekne. Dnes sme boli na sono, a že je mozog v poriadku a na neurologiu nás objednala o mesiac a uvidí sa ako sa zležaná upraví. Ak nie tak, že nás pošle na meranie ortézy do Ba. Máme zatiaľ polohovat (čo už asi veľmi nedám pri 6,5 mesačnej slecne) a nech je čo najviac pri hasení koníkov. Som zvedavá ale zároveň som rada, ze operácia nie je potrebná, že šev nie je zrastený. Len aj tak mám malého chrobáka v hlave stále. Ale spolieham sa teda, že by videli na sone niečo aj keď som si myslela, že jej pozrú sonom aj zátylok a nie len popriklada k vrchnej fontanele. ďakujem veľmi pekne

kacena4
28. okt 2020

@ivuka ak mate zlezanu hlavicku, je super nepotrebujete operaciu, ale kedze ma dieta 6,5 mesiaca netreba cakat pytaj ortezu hned cim dlhsie budete cakat tym dlhsie budete nosit ortezu, taketo deticky nosia ortezu aj skor a nosia ju 2-3 mesiace a vsetko je ok, ak ju budete nosit ako v 8-9m (pretoze budete cakat dlho kym sa spravi!) budete ju nosit kludne aj 1/2roka lebo dietatu uz tak rychlo nerastie hlavicka t.j. nebude sa tak rychlo upravovat urcite by som sa vratila spat k dr a nastojila by som aby vam predpisala papier na ortezu ak moze ona ak nie tak rehabilitacny (neviem ci moze aj neurolog pisat ortezu) drzte sa a neboj vsetko bude ok je to len kozmeticka "vada" ako nam hovoril neurochirurg 😀

ivuka
autor
28. okt 2020

@kacena4 ďakujem veľmi pekne. ja by som tiež bola najradsej keby sme ju mali cin skôr lebo to už bude mať pomaly 8mesiacov a aj čo som si čítala tak viem, že to pôjde pomalšie. Možno skúsim počkať nejaké 2tyzdne a zavolám dr ako to ide a ak nebude zmena tak nech nám to dá lebo tovie ako to bude ked je tá corona. ďakujem veľmi pekne