Predčasniatko málo spí a je veľmi aktívne. Poradíte mi?
mám vnúčika predčasniatko, korigovaný vek 8 mesiacov je to dieťa, ktoré nie je dve sekundy. v kľude, stále " trieska, plieska s ruky, nohy " proste v jednom kuse sa pohybuje, gúľa sa, snaží sa postaviť na nohy, proste na dnešnú dobu definované ako hyperaktívne. Čo ma trápi je, že veľmi, veľmi málo spí. V noci 8 hodín, cez deň 2x20min alebo poobede ak dá 2 hod otvárame fľašku sektu 😉 . Má niekto nejaké podobné skúsenosti alebo vie poradiť?
ahoj aj ja som mala také predčasniatko teda dve, len my sme aj v noci boli každú hodinu prípadne dve hore takže do troch rokov som o spánku len snívala, teraz má jedna 15r a druhá 12r a už sú kľudnejšie. Musí z toho vyrásť. Veľa som ich nosila hladkala a veľa som sa im venovala bolo to ťažké lebo som mala ešte dve staršie deti a manžel jazdil takže doma bol málo , ale ak bol doma staral sa on okrem kojenia a ja som sa snažila si oddýchnuť.
dobry den, mam dcerku, predcasniatko,narodenu skor o 3 mesiace, teraz ma 3,5 roka... u nas sme okrem inych veci mali a mame tiez problem so spankom, dcerke dost pomohlo spat cez obed v kociku vonku na cerstvom vzduchu...co sa tyka vecerneho spanku, tiez spi malo a ako pisete je pocas dna prilis aktivna - skuste to brat ako vyhodu a teste sa z toho ze je vnucatko zdrave...myslim ze ten spankovy rytmus sa vam nepodari nejako zasadne zmenit, dietatko spi tolko kolko potrebuje, resp. spanok u predcasniatok ako aj ostatne veci - jedenie, zrucnosti, sustredenie apod. neporovnavajte s natermin narodenymi detickami....chce to len cas a trpezlivost...viem, je to velmi narocne...
To, co popisujete, patri k nasledkom predcasneho porodu. Treba sa s tym len zmierit...
Ani len netušíte, čo to je, ak dieťa málo spí. ...
Môj syn sa narodil o tri týždne skôr (aj keď osobne si nemyslím, že by to malo s predčasným pôrodom nejaký súvis...) a prvý rok nespal takmer vôbec. Ako bábätko nám spával v noci 2-3 hodiny, cez deň polhodinové spánky... ak som to rátala, tak za 24h dal cca 5 hodín spánku.... Bolo to nezvládnuteľné.... Okolo deviatého mesiaca nastal zlom s denným spánkom, začal spávať aj hodinku a pol, ale v noci sa vždy okolo jednej zobudil a bol čulý niekedy aj do piatej....
Takže ak sa vám zdá, že 8 hodín spánku v noci a 2x 20 min. počas dňa je málo... tak nie... nie je. Jednoducho je to akčnejšie dieťa. Niektoré deti od roka cez deň vôbec nespávajú.
Nehľadajte diagnózy tam, kde nie sú.
Apropo, hyperaktivita je diagnóza, kt. si ani lekár netrúfne určiť v tak skorom veku, v akom váš vnuk je 🙂
Ja mam dve deti, ani jedno nie je predcasniatko a mala som uplne rovnaky problem.. Myslela som si, ze im nieco je, ale nic.. Jednoducho nepotrebuju tolko spat.. Druha dcera ma 10 mesiacov.. Doteraz nespala ani tolko, co vas vnuk, ale minuly tyzden som ju musela budit este aj z tych kratkych spankov a potom mi prespala 3 cele noci.. Jednoducho ked mu to bude chybat, tak spat bude.. Ale inak s tym nic nespravite.. Pri prvej dcere som vyskusala naozaj vsetko, ale zacala spavat celu noc az ked mala rok a tristvrte a cez den nespi uz od roka a par mesiacov..