icon

Prejavy celiakie u ročného dieťaťa

sanny2993
1. máj 2022

Ahojte. Na ročnej prehliadke si všimla naša Dr. vyhadzane miesta na synovom teličku - chrbatik, ruky, nôžky. Vyrážky sem tam ma sem tam nie. Vraj to zvykne byt aj alergia na lepok. Na záťažový test sme objednaní no aj tak sa vas chcem opýtať, ako odhalili celiakiu u vas?

stormie
1. máj 2022

Trosku ta opravim - alergia na lepok nie je celiakia, su to dve rozdielne veci aj ked obidvaja nemozu/nemali by jest lepok. U nas prvy priznak alergia na lepok zvracanie a ekzem, testy u alergologa potvrdili (+dalsie alergie)

evitka83
1. máj 2022

detto ekzemy pri intolerancii lepku

mb2021
Odpoveď bola odstránená
majamat
1. máj 2022

ako baby pisu, su to 2 rozdielne dg.
zatazove testy na lepok sa nerobia.

pri alergii sa vysetruju IgE protilatky z krvi, pri celiakii sa vysetruju ine protilatky, tych je viac, ak by sa potvrdili, robi sa biopsia z creva.
u malych deti sa celiakia prejavuje casto traviacimi tazkostami, aj ked to nie je podmienka. mnoho deti ma ekzem a nemaju celiakiu. urcite je dobre to preverit, ale dr. trochu predbieha.

jedina zataz, ktoru pri tychto vysetreniach treba, je konzumacia lepku, cize nesmie sa nasadit dieta predtym, nez sa diagnostikuje problem s lepkom.

@mb2021 celiakia nie je alergia na tranglutaminazu. celiakia nie je vobec alergia. pri alergii imunitny system zacne citlivo reagovat na nejaku bielkovinovu zlozku ( tyka sa to organicnej zlozky, chemike asi bielkoviny moc neobsahuju, ale neviem, mozno sa mylim )
transglutaminaza je nezym, ktory rozklada lepok, co je len zjednodusene povedane. pri celiakii sa zacnu vytvarat protilatky proti tomuto enzymu a aj prito tkanivam vlasneho creva, hlavne jeho vystelky tak dolezitej a vstrebavanie zivin. tato vystelka sa znici a ubuda teda schopnost ziviny vstrbavat, preto celiatik trpi podvyzivou.
celiakia je hlavne autoimunne ochorenie, kde si telo nici svoje vlastne tkaniva. a teda vyvolalva to lepok, rovnako ako pri alergii alergicku reakciu tez vyvolaval lepok. len mechanizmus vzniku ochorenia je iny. je to iny typ imunitnej poruchy

mb2021
Odpoveď bola odstránená
majamat
1. máj 2022

@mb2021 o tom som nepisala. pisala som o alergii. alergia vznika na bielkovinovu zlozku, ale viem ze je aj alergia na nejake chemikalie,ktore zrejme nebudu vzdy bielkovnove. tam som pouzila uvahu, ze neviem ci to su bielkoviny.
to som pisala teda v suvislosti s alergiou.

o enzymoch som uz pisala na inu temu, v suvisloti s celiakiou.

martina8995
14. jún 2023

@sanny2993 pekny den. Prosim.Vas aky zatazovy test to bol moja dcerka ma tiez tieto vyrazky ale aj nafuknute bolave brusko.

martina8995
14. jún 2023

@evitka83 pekny den. Prosim Vas upravila sa Vam senzibilita na lepok? Sice neviem ake stare dietatko mate. Aj moja mala ma mierne z krvi zistene mierne vaj.bielok a mlieko a po roku stale ekzemy a keratoza tie male bodky na stehnach rukach nafuknute brusko

sanny2993
autor
14. jún 2023

@martina8995 dobrý deň nakoniec nám test nerobili, vyrážky boli z diagn Keratosis pillaris 🙏

martina8995
15. jún 2023

@sanny2993 aj my mame keratozu ale aj ona je vraj z urciteho dovodu

sanny2993
autor
15. jún 2023

@martina8995 nám povedal kožný. Že je to genetické ochorenie ktoré vekom ustúpi. Môže byt aj ob mnohé generácie. My ju nemáme. Ani naši rodičia. Je to porucha kože kedy nedokáže odstraňovať sama odumrete bunky. Máme nato krém s kým mliecnou a pekne pomáha 🙏

evitka83
27. jún 2023
mary06
18. júl 2023

@sanny2993 prosím vás aký krém máte, je na predpis? Mám nato podozrenie ale zatiaľ sme u dr neboli.. dakujem

sanny2993
autor
18. júl 2023

@mary06 boli sme u kožného no ten nám povedal že si máme kúpiť krém s ureou alebo kyselinou mliecnou. U nás v lekárňach miešajú masť, 400ml v tegliku a volá sa že Masť na premastenie s kyselinou mliecnou. Stojí síce do 10 eur ale malý ma z nej veľmi peknú kožu. A teraz cez leto nám pomáha aj slniečko, aj kožný odporúčal byt na slniečku vtedy sa to zlepšuje 🙂

mary06
18. júl 2023

@sanny2993 ďakujem .. ja mám pocit že nám sa to objavilo teraz od leta so slnkom.. ak ešte môžem pridám foto, či ste to mali takéto alebo my máme niečo iné aj keď viem že podľa foto ťažko, ale aspoň názor Vaš

sanny2993
autor
19. júl 2023

@mary06 myslím, že to nebude keratoza, skôr alergia na slnko alebo podráždenie od slnka 🙂 zbehnite na kožné 🙂