icon

Problémy s refluxom a alergiami u detí

mirkaknm
25. máj 2025

Ahojye, ani neviem kde zacat. Dcerka 6r.mi vyrazne v Maji ochorela. Zacalo to kaslom po kazdom jedle. Reflux asi, alebo hit. Pridali sa k tomu sople no postupne neskutocny kasel. Z vyterov nosa jej vysiel streptokok, a ano ma vela soplikov zlto zelenych. Ale to mi nepride ako hlavny problem. Ona zacala mat take neskutovne zachvaty kasla, ako pri laringitide. Ide jej dotrhat hrdlo ked ju ten zachvat chyti. Ten kasel sa pocas dna velmi meni, rano akonahle vstane, kase aj 2 hod., mme to pride ako vlhky kasel, niekedy sa jej podari vykaslat zelene hlieny, ae to tak max 1x za den.Dr.tvrdi ze to je suchy kasel, dala nam Tussin, kt.nezabera a Atb. Oddrha cely den takmer, ci uz po jedle, rano, najhorsie to je vecer ked ide spat.
Vsimli sme si, ze ked je vonku na zahrade, tak nedrhne, ale akonahle vojde dovnutra domu, zacne to :( neviem si t vysvetlit.
Dcerka viem, ze ma reflux, ale nechapem preco sa jej to mohlo takto neskutocne zhorsit od maja.
Je alergicka, bojim sa ci nema astmu. Ideme na spirometriu a vysetrenie bronchitidy. Aj ked ta spirometria je asi klamliva, ze ak dieta nevie nadychat, ma hned astmu?
Citala som o Eer refluxe, slor mi to pride na to. Poznate to niekto?
Dalej dcerka mava zihavku, ma hit int., laktozovu int.,papame len maso niektore, zeeninku a ma malicko ovocia.Nemoze jest ziadne sladkosti, dalej ziadne obilniny, strukoviny....
Nasa gastro je katastrofa, musime najst asi inu, no teraz potrebujem hlavne poriesit preco sa jej ten reflux tak nenormalne zhorsil, ona nemoze ani cistu vodu sa napit lebo z toho dostava tie zachvaty kasla, uplne ju skriabe v hrdielku a nevie sa zastavit v kaslani.
Prosim je tu nejaka mamicka kt.ma podovne skusenosti s detmi, alebo niekto, kto by nam vedel poradit, nasmerovat nas, ake vysetrenia si pytat?
Niekoho kto sa naozaj vyzna v tychto problemoch, kto vie dat deti dokopy ;) dudam, ze niekto taky existuje.
Dakujem moc.

nellyuana
26. máj 2025

@mirkaknm ahoj. Moj syn ma reflux, tiež odkasliava, hlieny v hrdle ho drazia a neustále odhmkava, aby sa ich zbavil. Vyskúšaj sa od gastro pytat na pH metriu. Ja idem so synom o týždeň, na základe toho nasadia liečbu na reflux.

mirkaknm
autor
26. máj 2025
@nellyuana

@mirkaknm ahoj. Moj syn ma reflux, tiež odkasliava, hlieny v hrdle ho drazia a neustále odhmkava, aby sa ich zbavil. Vyskúšaj sa od gastro pytat na pH metriu. Ja idem so synom o týždeň, na základe toho nasadia liečbu na reflux.

@nellyuana Ahoj, toto by som nikdy nedala robit dietstu, uz sme boli na lieceni a videla skm deticky, kt.to mali ake to je :( zial, nechcem ju takto trapit.

nellyuana
26. máj 2025
@mirkaknm

@nellyuana Ahoj, toto by som nikdy nedala robit dietstu, uz sme boli na lieceni a videla skm deticky, kt.to mali ake to je :( zial, nechcem ju takto trapit.

@mirkaknm vôbec to nie je nič strašné. je to tenká hadička. Mne to robili pred 30 rokmi, vtedy šla hadička omnoooho hrubšia cez hrdlo a táto je tenučká cez noštek. Inak neprídu nato, ako ti ju majú liečiť. V žalúdku môže mať nízky alebo vysoký obsah žalúdočnej kyseliny, ktorá spôsobuje ten reflux. Ak jej zle nasadia liečbu, akurát jej uškodia.

xxemma
26. máj 2025

A co beriete na ten reflux?

mirkaknm
autor
26. máj 2025
@xxemma

A co beriete na ten reflux?

@xxemma Helicid sme zacali.

xxemma
26. máj 2025
@mirkaknm

@mirkaknm my sme mali omeprazol sirup 4m, ucinna latka je ta ista len my este tabl nezjeme. Pred dennym a nocnym spankom gastrotus.
Naviac sme mali 3m flixotide lebo reflux sa jej urobil po antibiotikach ked bola chota a zostali jej senzitivne priedusky.

xxemma
26. máj 2025
@mirkaknm

@mirkaknm este dodam, ze na orljej zistili spaleny hltan, tak preto aj ten gastrotus, ktory po jedle vytvori nieco ako gelovu zatku v zaludku prave preto aby sa kysly obsah zalydka nedostaval do hltana, pripadne do dychacich ciest. Mali sme eer reflux.

mirkaknm
autor
26. máj 2025
@xxemma

@mirkaknm este dodam, ze na orljej zistili spaleny hltan, tak preto aj ten gastrotus, ktory po jedle vytvori nieco ako gelovu zatku v zaludku prave preto aby sa kysly obsah zalydka nedostaval do hltana, pripadne do dychacich ciest. Mali sme eer reflux.

@xxemma Ako jej to prosim zistili ten spaleny hltan, to presne podozrievam.

mirkaknm
autor
26. máj 2025
@xxemma

@xxemma A kto vam prosim povedal ze to je eer reflux, ake vysetrenia vam robili? Uz ho nemate?

jakubrianka
26. máj 2025
@mirkaknm

@mirkaknm orl vyšetrením

jakubrianka
26. máj 2025
@mirkaknm

@mirkaknm reflux je väčšinou následok nepodchytenia, nevyradenia alergénov v strave (pokiaľ nejde o anatomickú píčinu). Väčšinou následkom nevylúčenia alergénov sa poškodí sliznica čreva a tak vzniká HIT. Alebo môže byť aj úplne opačný mechanizmus nspríklad, kedy chýba napríklad DAO ale to má malé percento ľudí.

xxemma
26. máj 2025
@mirkaknm

@mirkaknm pisala som-na orl somdou.

xxemma
26. máj 2025
@mirkaknm

@xxemma A kto vam prosim povedal ze to je eer reflux, ake vysetrenia vam robili? Uz ho nemate?

@mirkaknm na gastre, my mame lepok.

xxemma
26. máj 2025
@mirkaknm

@mirkaknm my sme mali brutal zachvaty kasla, ze sa az dusila, tak nas gadtro hospitalizovala lebo nevedeli co je to, bol to dost specificky kasel.
Robili nam viac krat sono brucha aj pocas zachvatu, rontgen, eeg pre vylycenue brusnej epi, ktora sa tiez takto prejavuje, samozrejme odbry, tam neviem uz co vsetko bolo. Original dg eer sa potvrdzuje endoskopiou do zaludka.
Naj vysetrenia co tyka aj refluxu by ti urobili v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Smokovec. Tam nas chcela gastro poslat ak sa nic nezisti.

mirkaknm
autor
26. máj 2025
@xxemma

@mirkaknm pisala som-na orl somdou.

@xxemma Ta sonda nebola nahodou ph metria?

xxemma
26. máj 2025
@mirkaknm

@xxemma Ta sonda nebola nahodou ph metria?

@mirkaknm nie to bolo klasicke orl vysetrenie, ph metria trva cca 24h.
Odporucam ti tie tatry, tam urcite zistia o co ide no priprav sa mnozstvo vysetreni.