icon

Prvá menštruácia u desaťročnej: Rady a skúsenosti

noemikatka
2. aug 2024

Ahojte mamičky, keď dostali vaše dievčatá prvú ms kedy im prišla ďalšia? Mojej prišla prvá v júni ale len čierne spinenie pár dni dosť silne stiahla som jej do mobilu ms kalendár teraz v júli jej prišla ďalšia ms po 21dnoch bola tmavá ale aj červená vaše dievčatá mali hneď pravidelnú? Treba oznámiť lekárke ďakujem ma jej dorazila pár dni pred 10timi narodeninami 🙈🙈🥺 tak skoro musia tie deti trpieť

panda21
2. aug 2024

Ja som dostala ako 9 ročná, kúsok pred 10 narodeninami. Čo si pamätám, bola hneď pravidelná, ale slabá a krátka. Nikde mama nič neoznamovala. Ale bolo to teda dosť dávno už.

lucia13022023
2. aug 2024

Čo sa týka mňa, ja som dostala ms tiež niekedy v lete a potom až o pol roka na to. Trvalo cca rok kým sa mi to upravilo a mala som ms presnú na deň.
A teda menštruácia nie je niečo úžasné, ale skus to nebrať ako trápenie, nie je to trápenie. Skus jej od malička hovoriť ze je to potrebné pre ženské telo, vysvetluj prečo atď. Tak to robila mama mne, a nikdy som ms nebrala ako niečo hrozné, proste prišla, bola, odišla. Pri bolestivej ms dávať niečo teplé na brucho, v najhoršom liek od bolesti. Nič hrozné 🙂

saska.j
2. aug 2024

@noemikatka moja nemala pravidelnú. Niekedy mala po pár dňoch ďalšiu,potom dlhšiu dobu nemala a potom mala pravidelnú. Zo začiatku nemusí byť vôbec pravidelná je to normálne

saska.j
2. aug 2024

@noemikatka ja som sa doktorky len opýtala či musí byť pravidelná a čo dávať proti bolesti. Ale zvyknú sa dr pýtať či už má ms

ina2405
2. aug 2024

@noemikatka moja spolužiačka dostala menzes ako 10 ročná. Ja ako 12 ročná a mala som presne 28 dňový cyklus ihneď.

estellas
2. aug 2024

Ja som tiež mala menštruáciu skoro, mala som asi dva týždne pred 11. narodeninami. Hnevala som sa vtedy lebo moje spolužiačky ešte nemali, strašne som im závidela. Hovorila som že by som oveľa radšej chcela byť chlapec. 😅

luccija
2. aug 2024

@noemikatka nemusí byť pravidelná môže mať len spinenie.Ako sa má otec?ty si tu písala nedávno

katica06
2. aug 2024

@noemikatka moje mali tiež skorej staršia v 11 mladšia v 10 od vtedy majú pravidelný, zle jej vychádzajú roky aj keď nie je najstaršou v ročníku aj tak mala ako prvá a dlho nikto, proste ju to štvalo navy má aj krče a mingénu po mame

andreakotesova
2. aug 2024

Od prvej MS ju má dcéra pravidelnú a silnú.

simsalabim
2. aug 2024

Moje mali obe hned pravidelnu, ale nie ako hodinky. Raz 28dni, raz 37. A najprv dlhu, 10 dni. Az po cca 2 rokoch sa skratila na 4-5dni.

mamatroch
2. aug 2024

@noemikatka Moja 11-rocna dostala tiez v maji / juni prvykrat, potom mala po cca. 35 dnoch a dalsiu po cca. 5 tyzdnoch, no ta trvala len jeden den (prve dve mala 5-dnove)... Lekarke by som to len jednoducho povedala pri najblizsej preventivke (isto sa na to aj bude pytat) a pokial nema dcera nejake extremne tazkosti (extremne silne krvacanie, odpadavanie, neznesitelne bolesti...), tak to nijako riesit netreba. Pri beznych bolestiach klasika Nurofen / Paralen, termofor alebo zohriaty vankusik s ceresnovymi kostkami (pozor, aby nebol prilis horuci a nepopalil ju)...
Nepravidelna ms je uplne normalna, ja som ju zacala mat pravidelnu az po 2. porode v 31 rokoch a to som ju mala od 12 r. a cykly od 28-60 dni.

mamatroch
2. aug 2024

A suhlasim s nazorom vyssie, ze ms netreba dcere prezentovat ako utrpenie a ju brat ako chudatko... Normalne jej vysvetli, ak to este nevie, aka je ms dolezita pre zenske telo a ze je to vlastne prvy znak toho, ze jej telo funguje ako ma... Pripadne jej povedz, ze sa tesis s nou, ze sa z nej uz pomaly stava zena, chodte same dve na zmrzlinu alebo do drogerie, vyberte jej napr. peknu vonavku spolu alebo lesk na pery... Skratka, aby aj tento aspekt svojej zenskosti vnimala pozitivne 😉

sara07
2. aug 2024

@mamatroch presne ako to matka podá tak to bude vnimat aj dcéra , potom svoje telo
patrí to k životu ... k prírode ..

mamickalisticka
2. aug 2024

@noemikatka hlavne sa o tom s ňou porozprávaj. Vysvetľuj, upokoj. Je ešte veľmi malá. So mnou sa mama nerozprávala o tom, bolo to tabu a dosť mi chýbalo vtedy.

noemikatka
autor
2. aug 2024

@mamatroch áno zle to vyznelo ako som to napísala ale doslova som to rak nemyslela aj keď niektoré ženy ktoré mávajú neskutočne neznesiteľnú to berú zle 😢 pekne som jej všetko vysvetlila že to k ženám patrí a ona mne nato keby Eva neodkusla to jabĺčko nemuselo by sme mať menštruáciu 😅😅 len je sklamaná že teraz keď to ma nemôžeme ísť na kúpalisko bruško ju pobolievalo už 2r predtým a lekárka nám povedala že sa jej môže blížiť ms ona je taká vedcsia na svoj vek najvedcsia z triedy 😃

noemikatka
autor
2. aug 2024

@lucia13022023 ja som to myslela len vtom zmysle že 10rocne dievčatá sú ešte dosť malé na menštruáciu a bolesti spojené snou možno to tak zle vyznelo 🙉🙈 viem ako trápim ja keď mám ms a ju tiež dosť voli brušku ale tak stym nič nespravíme telo si vyberie samo kedy to príde a dcérka to pochopila a rozprávali sme sa otom 😊 stiahla som jej aplikáciu a pozera si ju občas 😊 len ju mrzí to kúpanie teraz v lete

stanislavicenka
2. aug 2024

@noemikatka len ta prosim, nenazyvaj to utrpenim🤦. Takto to potom pojme aj tvoja dcera a bude to dokola to iste. Nazyvat menstruaciu mrcha, kramy, nieco otrasne. Radsej jej pomoz a ukaz, ake je skvele byt zenou

tetapetra
2. aug 2024

@noemikatka je to normálne,aj 10r dievčatá dostávajú menzes aj ho dostávali. Je to úplne normálne, ona nezomiera. Je to prirodzený vývin