Rast chlpov u trojročného dievčatka: Ako postupovať?
Som matkou 3 rocného dievcatka a trápi ma táto vec. Počas mojej puberty som zacala trpiet hirzutizmom (nadmerné ochlpenie), stmavli mi chlpy na rukách, bokombradách, trochu chrbte ale nebolo to niečo az také výrazné, pretože hodnoty testosteronu v mojom tele boli navýšené iba trochu. Absolvovala som laserovú epiláciu a problemu som sa hlavne na tvári zbavila. Problém je však, že moja dcéra pravdepodobne po mne zdedila túto pliagu. Má už viditelne tmavsie chlpky na chrbáte, rukách, nohách, trochu bokombradách. Boli sme u detskej endikrinologicky, ktorá jej zmapovala hormonálny profil a vysledky boli v poriadku. Ziaden muzský hormon nemala navýšený. Takže to musela iba zdediť. Zatial to nie je až také zlé, ale skutocne neviem co budem robit dalej. Prichádza leto a mne ide hlavou iba to, že ja vlastne mojej dcerke nemozem obliect ani suknu alebo nejake pekné saty, pretože tie tmave chlpky na nohách jej tam vidno. Obzerám si jej rovesníčky oblečené v tričkách a oproti mojej dcérke je to rozdiel. Bojím sa toho, čo z toho vznikne ked bude rásť dalej. Holit ju mi zatial neprichádza ani do úvahy, ale naozaj neviem ako jej pomôct. Kebyze sa jej to stalo vo vyššom veku, tak by som to tiez skusila vyriesit laserom, ale v jej veku som bezmocná. Riesili ste takýto problém už aj vy? Dakujem za vypočutie.
Pokojne jej môžeš obliecť sukňu alebo šaty. Pokiaľ to nebudeš ty tak intenzívne prežívať, tak to dieťa si to ani nevšimne. Okrem toho, v lete pokožka trochu stmavne a ochlpenie zbledne, tak to nebude ani tebe tak vadiť. Dôležité je, že to nie je chorobná odchýlka a nemusíš riešiť predčasnú pubertu alebo poruchu štítnej žľazy. Áno, v súčasnosti by všetci chceli byť hladkí, ale rovnako by aj všetky ženy chceli mať iné prsia, muži iné svaly...
Naša začala mať už v poslednom roku škôlky aj ochlpenie pod pazuchami a dole. Teraz má 11 rokov a na podpazušie s ňou chodím do salónu na cukrovú pastu a dole sa to len pristrihne, keď je to dlhé. Vie, že má viac ako väčšina, ale rovnako vie aj to, že sú s tým spojené aj krajšie vlasy a pevnejšie nechty. Dôležité je, že sa na mňa môže kedykoľvek obrátiť a nielen toto riešime otvorene tak, aby bola spokojná.
Ja mam 8 rocnu dceru a od narodenia ma velmi, ale naozaj velmi chlpate nohy. V podstate aj ruky aj chrbat dost. Zatial to neriesi. Tie chlpy na nohach su aj riadne dlhe. Ja mam 4 chlpy dokopy a ona chlpata. Asi po tatovi. On je ako medved. Uplne v pohode nosi saty aj kratasy. Ako parkrat to spomenula, povedal som jej, nech sa tym netrapi, ze ked bude vacsia, budeme chodit do salonu depilovat. Predpokladam, ze buduce v roku 2027 alebo 28 to uz bude nutne. Ale zatial nie. V lete jej tie chlpky aj tak vzdy vyblednu.
Mate pravdu, nieco taketo som potrebovala pocut. Nebudem ju obmedzovat v obliekani a porovnavat so spoluziackami. Ja som si tym presla, tak to vo mne zanechalo stopy ale naozaj staci si len uvedomit, ze kazdy sme v niecom vynimocný a asi to tak má byt. Dakujem za podporu 🙂
Presla som si niecim podobnym v puberte, kedze mam cely zivot zvysene androgeny kvoli PCOS, takze ta uplne chapem, ze mas obavy. Este je malicka, neries to, ona si to neuvedomuje. Niektore babatka maju proste vyraznejsie ochlpenie od narodenia. Moja mladsia je na tom rovnako, jej ani to prve babatkovske ochlpenie nezmizlo a ma ho tmavsie, takze ho viac vidiet (nohy, chrbat). Pytala som sa na to dermtologicky a ona na to, ze je to v norme, ze to je udel nas tmavych zien. Pockaj, kym si to zacne dcerka uvedomovat a potom jej to primerane veku vysvetlis. Moja ma navyse na nohe velke materske znamienko na ktorom sa jej casom objavili chlpky, tak tie sme vlani v lete 1x v 5rokoch ostrihali, lebo sama chcela. Vie, ze si nan musi davat poroz na slnku a ze casom, ked bude vacsia a bude jej vadit, tak ho dame operovat (laser pri tomto type neprichadza do uvahy).

Pokial jej ty nedas pocitit, ze je ina, tak sa tak nebude citit... to je tvoja trauma, nie jej trauma, neprenasaj to na nu... .ona to nevnima ako negativum, zatial... riesit to budes, ked bude-ak bude... vobec ta situacia prijst nemusi pred pubertou... a v puberte to uz riesit vies a dohodnes sa s nou.