icon

Resuscitácia a trachea

troskat
2. sep 2023

Ahojte. Zápal pľúc postihnutej dcérky sa skomplikoval tak, že teraz je na umelej ventilácii cez kanylu v ústach a doktori tvrdia, že už nebude schopná samostatne dýchať a treba jej zaviesť tracheu. Popri reči spomenuli, že sa rozhodli neoživovať.
Mám tri otázky.
1. Nevie niekto čo sa dá urobiť na podporu samostatného dýchania?
2. Má niekto skúsenosti s tracheou? Ako sa darilo rušenie a návrat k normálnemu dýchaniu?
3. Má doktor právo rozhodnúť o neresuscitácii proti našej vôli?
Ocením každú radu. Ďakujem.

deti95060810
2. sep 2023

skús sa opýtať v skupine zdravotníci na MK - sú tam väčšinou sestričky ale aj lekárky sa nájdu
alebo aj právnická poradňa - právnici odpovedia či je vôbec možné po právnej stránke niečo takéto.

esmeronka
2. sep 2023

Robila som na oaim dospeláckom are....1.na podporu samostatného dýchania treba nasjkôr aby odznel samotný zápal plúc plus dalšie veci,ktoré sa možno pridržili počas hospitalizácie,lekári pravidelne nastavujú na ventilácii dychové režimy a podla toho vidia či je človek schopný samostatne dýchať alebo nie,je to nastavené vysoko podla individuálnych potrieb pacienta
2. Tracheostomia sa zvyčajne dáva po 2 týždňoch ako je zavedená rúrka(neviem či to platí aj u detičiek) je to šetrenejšie ako zavedená rúrka a lepšie sa dajú cez ňu poodsávať hlieny,rušenie tracheostomie je tiež individuálne podla toho k akemu postihnutiu dýchacej sustavy došlo a či je možné aby si ten človek vedel odkašlať efektívne-toznamená poriadne odkašlať hlieny aby sa neopakovali zápalya dusenie vlastnými hlienami
3.bohužial niektoré stavy su také že keby aj resuscitujú a úspešne pre toho človeka to často znamená len dalšie trápenie na prístrojoch nejakú dobu,určite na take rozhodnutie maju lekári dôvod treba za nimi zájisť s tým že by ste to s nimi chceli dôkladne prebrať čo ich vedie k tomuto rozhodnutie,aké majú na to dôvody
-viem že je to pri dieťati obzvlásť vlastnom velmi ťažke rozhodnutie a aj všetko okolo toho.ale s tvojho príspevku mi príde že bud vám nedostatočne vysvetlili situáciu a je to potrebné znovu na čo by som si prizvala aj primára oddelenia alebo v takýchto náročných situáciách je normalne že ludsky mozog ako keby vytesná uplne niektoré informácie
čiže moja rada:Zavolaj na oddelenie,vyžiadaj si primára že by si rada znovu prekonzultovala stav a liečebné postupy vašej dcérky a celú situáciu si ujasnila

troskat
autor
2. sep 2023

Ďakujem