icon

Ročný syn sa nestavia na nohy. Ako mu pomôcť?

baska2244
10. jan 2025

Dobrý deň,
synček bude mať o 2 týždne rok a stále sa nestavia na nôžky. Už sám sedí, z plazenie na štvornožkovanie prešiel pomerne rýchlo (po 3 týždňoch), štvornožkuje už mesiac, ale stále sa nestavia na nôžky. Začal sa len na kolienka vyťahovať k nábytku, a to tiež len občas.
Je hypotonický a hypermobilný. Začali sme s vojtovkou, cvičíme aj na fitlopte, plávať nám teraz neodporúčajú, aby neochorel a nevynechal cvičenie. Večer tiež masírujeme a cvičíme členky.
Ako mu ešte pomôcť? Robí mi to starosti, keďže veľa detí v jeho veku už robí prvé kroky.
Vopred ďakujem

simca06022011
10. jan 2025

ale klud... robite vsetko co mate, dokonca aj viac.. je kopa deti co vobec prve kroky v roku nerobi. Mne zacala dcera chodit az v 15mesiacoch, a aj ak sa postavila / alebo bola postavena/ skor tak rovno isla na zem.. venujete sa tomu, cvicite, naozaj len klud a trpezlivost 🙂 raz to pride 🙂

superholka77
10. jan 2025

@simca06022011 súhlasím presne

simca06022011
10. jan 2025

A este by som povedala, ze tvoj dokonca ide pekne postpne na to.. moja nikdy v zivote nestornozkovala.. :D

veklipo
10. jan 2025

Mne dcéra začala stat až v 14m a chodiť v 16m.

aurora33
10. jan 2025

@baska2244 bud rada, že stvornozkuje. Cvičte poctivo čo máte, dôveruj odborníkom. Na chôdzu ma čas do 18 mesiacov. Nevsimaj si iné deti.

snowflakenel
10. jan 2025

Moja bude mat 11 mesiacov, ked ju dam,sediet, tak sedi, zatial nestvornozkuje.ale na 4 sa.pekne.da. aj sa,snazi rozhybat. Skusa sikmy sed.
Je pohodlnna asi. Prisla.na to, ze plazenim sa.dostane lam potrebuje. 🙂

simca06022011
10. jan 2025

@snowflakenel presne, moja sa takto plazila furt, potom po suflikoch sa vysplhala a zdvihla.. :D

colsami
10. jan 2025

Vobec nie je pravda ze rocne deti musia chodit. Tak pokoj... Cvicte to co mate, nessvaj ho nasilu na nohy

amazonka13
10. jan 2025

🍏 Baska, súhlasím so Simcou. Aj moje dieťa potrebovalo kvôli pôrodným komplikáciam čas... Ako každá matka aj ja som bola v pozore a s obavami som sledovala oneskorený vývoj. Potom prišiel deň D - v priebehu pár dní sa dieťa postavio, následne urobilo prvé krôčiky a začalo pomerne stabilne chodiť. Všetko máš nastavené správne. Poctivo cvičte a paniku nechaj za dverami. Synček to dá, neboooj . Príroda je mocná čarodejka.... a ty zodpovedná mamina. Držíme prsty. 😉

nina004
10. jan 2025

@baska2244 Píšem ako fyzio. Pre dieťa je fáza štvornožkovania veľmi dôležitá. Je dobré ,keď v tejto fáze dieťatko vydrží dlhšie obdobie. Posilní mu to svalový korzet,zvlášť s jeho problémom. Už len tým ,že ide pri nábytku na kolená ,tak sa postupne dostane do stoja. Aj tam je dôležité,aby to robil cez tzv polohu rytiera a nie pomocou rúk. Na chodenie má naozaj ešte veľa času. Robíte pre neho všetko,čo môžete, len mu doprajte viac času. Niekedy nadmerné úsilie môže aj uškodiť, treba všetko s mierou.

baska2244
autor
10. jan 2025

Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem, mamičky 🤍
Asi sa budem musieť obrniť trpezlivosťou. Samozrejme, že sa snažím neporovnávať, ale keď človek vidí, čo dokážu ostatné deti a je tam veľký rozdiel, zpozornie.
Ale dali ste mi nádej, že všetko bude dobré 🙏

snowflakenel
10. jan 2025

@simca06022011 🙂 za tym, co naozaj chce, tak za tym sa da.na 4 a vytiahne si to. Napr.,ovladac 🙂 inak sa stale plazi

carduelis
10. jan 2025

@baska2244 mam 3 deti a kazde zacalo chodit v inom veku 🙂 ako pisu vyssie, najlepsie je co najdlhsie podporovat stvornozkovanie, nesnazit sa ho predcasne tahat do stoja ani podporovat vstavanie. Ak na to nebude dost spevneny, moze to uskodit. Viem o com pisem, syn ma hypotoniu a hypermobilitu a ver, ze po par rokoch nikto nikdy neriesi v kolkych mesiacoch deti zacali chodit 🙂 pravdupovediac ani ja si nepamatam presne mesiace nasich deti. To len ty sa teraz asi pohybujes v takom uzkom kruhu mamiciek s rovnako starymi detmi a ťaha to k porovnavaniu. Ale to moze syncekovi uskodit. Nic sa neboj, on si ide svojim tempom, ktore je mozno aj rychlejsie ako by bolo vdaka tomu ze s nim cvicis. Mas vacsiu zasluhu ako mamky deti, ktore napreduju normalne. Lebo my matky nevieme ovplyvnit kedy dieta zacne chodit, rozpravat, pytat sa na nocnik. To je vsetko v rezii dietata. Niekedy sa to vsak tak prezentuje ze sikovne dieta - sikovna matka. Ale ako spominam vyssie - kazde z mojich 3 deti je ine a pristup mame rovnaky. Takze - ak mas pocit ze je to aj o tebe, ze by si bola neschopna, tak to tak nie je 🙂

baska2244
autor
10. jan 2025

@carduelis
ĎAKUJEM ♥️

ema229
10. jan 2025

@baska2244 kľud nesiliť. Moja tiež nevedela chodiť na 1. Rok. A teraz je ako strela

snowflakenel
10. jan 2025

A.este mq.napadlo. moja sestra zacala.chodit ked mala.vyse roka a pol. Mie a nie sa.postavit. doktor dal vtedy nejake injekcie a ako dobrala poslednu , tak z hodiny na hodinu zacala behat. ( ale to bolo pred 40 rokmi 🙂 ) teraz pravidelne behava 7 km denne. Sa jej smejeme, ze si nohy usetrila