Ročný syn sa nestavia na nohy. Ako mu pomôcť?
Dobrý deň,
synček bude mať o 2 týždne rok a stále sa nestavia na nôžky. Už sám sedí, z plazenie na štvornožkovanie prešiel pomerne rýchlo (po 3 týždňoch), štvornožkuje už mesiac, ale stále sa nestavia na nôžky. Začal sa len na kolienka vyťahovať k nábytku, a to tiež len občas.
Je hypotonický a hypermobilný. Začali sme s vojtovkou, cvičíme aj na fitlopte, plávať nám teraz neodporúčajú, aby neochorel a nevynechal cvičenie. Večer tiež masírujeme a cvičíme členky.
Ako mu ešte pomôcť? Robí mi to starosti, keďže veľa detí v jeho veku už robí prvé kroky.
Vopred ďakujem
@simca06022011 súhlasím presne
A este by som povedala, ze tvoj dokonca ide pekne postpne na to.. moja nikdy v zivote nestornozkovala.. :D
Mne dcéra začala stat až v 14m a chodiť v 16m.
Moja bude mat 11 mesiacov, ked ju dam,sediet, tak sedi, zatial nestvornozkuje.ale na 4 sa.pekne.da. aj sa,snazi rozhybat. Skusa sikmy sed.
Je pohodlnna asi. Prisla.na to, ze plazenim sa.dostane lam potrebuje. 🙂
@snowflakenel presne, moja sa takto plazila furt, potom po suflikoch sa vysplhala a zdvihla.. :D
Vobec nie je pravda ze rocne deti musia chodit. Tak pokoj... Cvicte to co mate, nessvaj ho nasilu na nohy
🍏 Baska, súhlasím so Simcou. Aj moje dieťa potrebovalo kvôli pôrodným komplikáciam čas... Ako každá matka aj ja som bola v pozore a s obavami som sledovala oneskorený vývoj. Potom prišiel deň D - v priebehu pár dní sa dieťa postavio, následne urobilo prvé krôčiky a začalo pomerne stabilne chodiť. Všetko máš nastavené správne. Poctivo cvičte a paniku nechaj za dverami. Synček to dá, neboooj . Príroda je mocná čarodejka.... a ty zodpovedná mamina. Držíme prsty. 😉
@baska2244 Píšem ako fyzio. Pre dieťa je fáza štvornožkovania veľmi dôležitá. Je dobré ,keď v tejto fáze dieťatko vydrží dlhšie obdobie. Posilní mu to svalový korzet,zvlášť s jeho problémom. Už len tým ,že ide pri nábytku na kolená ,tak sa postupne dostane do stoja. Aj tam je dôležité,aby to robil cez tzv polohu rytiera a nie pomocou rúk. Na chodenie má naozaj ešte veľa času. Robíte pre neho všetko,čo môžete, len mu doprajte viac času. Niekedy nadmerné úsilie môže aj uškodiť, treba všetko s mierou.
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem, mamičky 🤍
Asi sa budem musieť obrniť trpezlivosťou. Samozrejme, že sa snažím neporovnávať, ale keď človek vidí, čo dokážu ostatné deti a je tam veľký rozdiel, zpozornie.
Ale dali ste mi nádej, že všetko bude dobré 🙏
@simca06022011 🙂 za tym, co naozaj chce, tak za tym sa da.na 4 a vytiahne si to. Napr.,ovladac 🙂 inak sa stale plazi
@baska2244 mam 3 deti a kazde zacalo chodit v inom veku 🙂 ako pisu vyssie, najlepsie je co najdlhsie podporovat stvornozkovanie, nesnazit sa ho predcasne tahat do stoja ani podporovat vstavanie. Ak na to nebude dost spevneny, moze to uskodit. Viem o com pisem, syn ma hypotoniu a hypermobilitu a ver, ze po par rokoch nikto nikdy neriesi v kolkych mesiacoch deti zacali chodit 🙂 pravdupovediac ani ja si nepamatam presne mesiace nasich deti. To len ty sa teraz asi pohybujes v takom uzkom kruhu mamiciek s rovnako starymi detmi a ťaha to k porovnavaniu. Ale to moze syncekovi uskodit. Nic sa neboj, on si ide svojim tempom, ktore je mozno aj rychlejsie ako by bolo vdaka tomu ze s nim cvicis. Mas vacsiu zasluhu ako mamky deti, ktore napreduju normalne. Lebo my matky nevieme ovplyvnit kedy dieta zacne chodit, rozpravat, pytat sa na nocnik. To je vsetko v rezii dietata. Niekedy sa to vsak tak prezentuje ze sikovne dieta - sikovna matka. Ale ako spominam vyssie - kazde z mojich 3 deti je ine a pristup mame rovnaky. Takze - ak mas pocit ze je to aj o tebe, ze by si bola neschopna, tak to tak nie je 🙂
A.este mq.napadlo. moja sestra zacala.chodit ked mala.vyse roka a pol. Mie a nie sa.postavit. doktor dal vtedy nejake injekcie a ako dobrala poslednu , tak z hodiny na hodinu zacala behat. ( ale to bolo pred 40 rokmi 🙂 ) teraz pravidelne behava 7 km denne. Sa jej smejeme, ze si nohy usetrila

ale klud... robite vsetko co mate, dokonca aj viac.. je kopa deti co vobec prve kroky v roku nerobi. Mne zacala dcera chodit az v 15mesiacoch, a aj ak sa postavila / alebo bola postavena/ skor tak rovno isla na zem.. venujete sa tomu, cvicite, naozaj len klud a trpezlivost 🙂 raz to pride 🙂