icon

Skoro štvorročný syn má problém s kakaním

adrimacup
20. jan 2021

Dobrý deň mamičky,mame veľký problém s kakanim.
Syn má 3,8r a stále chce kakat do plienky,vie že sa to nesmie a vie že má ísť na wc ale stále plače a chce plienku.Niekedy ak mu nedám sa zdržuje q nepojde dokym mu nedám tu plienku,coz je chyba,nikdy sme ho nenútili nasilu,piskat sa naučil pekne sám že stojí 😭neviem skúšali sme všetko po dobrom milo ale nijak raz tam neche,posadí sa áno ale nevykaka sa😨prosím vás o nejakú vašu osvedčenú radu,tipy niečo čo by nám pomohlo tuto “traumu”prekonať😨😨s manželom sme už bezradní
Ďakujem 😓😓

pribinak
20. jan 2021

Ja by som mu tu plienku na to kakanie dala. Je lepšie keď sa vykaka do plienky ako keď sa naučí zadržiavať a aj týždeň nepojde na wecko. To je potom väčší problém, dlho sa rieši.
Chvíľu ho nechajte a potom zas pomaly skúmajte či nebude chcieť kakat na wecko

dahra
20. jan 2021

@adrimacup - tu je skupina https://www.modrykonik.sk/group/7904/ / problemy pri vyprazdnovani sa deti. Tam najdes urcite viac rad. Ten, kto zazil, bude vediet. Mne toto robila prostredna - mala 3 roky a 4 mesiace, ked konecne zacala na kakanie pouzivat wecko. Cikala do nocnika bez problemov, naucila sa rychlo - za dva dni, mala cca 2 roky. Kakanie neslo, od malicka kakala poobede do plienky este v posteli, ked sa zobudila. Toto bol navyk, kt. sa nevedela vzdat. Kakat do plienky v posteli po poobednom spanku. Skusali sme ju aj posadit na nocnik v posteli pod perinou. Uplne sisi napady. Bol to boj cca 3/4 roka sme zapasili.

ewka9
20. jan 2021

Aj my sa s tým trápime už dlho predlho..syn má 4 roky..kto nezažije, nepochopí..a pritom je to neskutočne rozumný, inteligentný chlapec. Cikať sa naučil skoro behom pár dní ale s kakaním má blok😔tiež len do plienky..už si aspoň sadne na wc aj akože tlačí ale neurobí tam potrebu..keď sme plienky schovali tak zadržiaval..a to bolo potom ešte horšie..na druhej strane ho nechceme v tom podporovať🙄už neviem čo s tým

tinapa
20. jan 2021

@ewka9 Ja už si to presne nepamätám, no viem, že nám pomohol jeho najobľúbenejší plyšák, bez ktorého nevedel existovať- oranžový tiger z Macka Puh. Hrali sme divadielko s ním, akože sa ide s ním vykakať na záchod.. Trvalo to dlhšie, ako blok nemal, skôr strach, lebo sa trochu tá redukcia na wc hýbala.. Čím viac tlačíte na pílu, tým horšie.. My máme zasa trochu problém s tým, že ide na malú, až v poslednej chvíli..a ja to už ani neriešim, lebo miliónty krát povedané to už lezie na nervy..a tak to nechávam už na neho, sám musí vedieť, kedy mu treba. Má ale 7,5 roka. Viac Vám s Vašim problémom neviem poradiť..

ewka9
20. jan 2021

@tinapa ste zlatá ďakujem..už sme s manželom zúfalí z toho..on je skôr za radikálnejšie riešenie, nedať plienku a hotovo..lenže keď si predstavím čo nás zasa čaká a čo to obnáša, tak mu chcem dopriať radšej ešte nejaký čas..už sme mu naslubovali hory doly, že si môže potom nejakú hračku vybrať keď sa vykaká, ale to s ním ani nepohne..vydrzí tam sedieť celkom dlho, zvyknem mu čítať knižky, ale aj tak sa nevykaka..neviem či mám dať tomu ešte čas 😕 skúsim aj nejaké to divadielko s obľúbeným plyšákom.. ďakujem❤️

adula12
20. jan 2021

moj cikal do nocnika uz ked mal 1,5roka, ale do plienky kakal tiez dlho, zhruba do 3r. 😀 a vzdy sa musel schovat za gauc, proste musel mat klud. jedneho dna si ho manzel zobral a chlapsky sa porozpravali. 😂 povedal mu, ze som smutna a velmi by ma potesilo keby skusil kakat na nocnik, tak ze ma prekvapia. 😀 slubil mu aj auticko a veru islo to.
ale nutit sa neda, to musi byt v nom. skusat postupne, peknym slovom. ked nie, skusit o par dni. budte rada, ze aspon nema blok si sadnut vobec na wc. to pride, nebojte.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
tinapa
20. jan 2021

@ewka9 Určite mu dajte čas..postupne to pôjde..možno aj napr.keď bude vidieť iného chlapca ako kaká, tak mu to dôjde, že tak to má byť. Nevolila by som radikálne nedať plienku, lebo môže mať ešte väčšiu traumu ako už má.. Náš sa nás stále pýtal- ideš cikať, či kakať? A my poslušne- cikať..alebo ..kakať..musela som sa v duchu vždy smiať ako vyzvedá.. Možno keď uvidí vás obidvoch, že idete tiež kakať, príde mu to normálne potom. Ja viem, možno to celkom nie je hygienické, keď vás bude vidieť, cítiť smrádoček, čo ja viem..ale možno zaberie..

evalin88
21. jan 2021

@adula12 my sme raz boli u nasich susedov a chlapec mal velku škatulu plnu malych kovovych autičok, lebo vždy, ked sa podarilo do serblika dostal jedno

dominka63
21. jan 2021

@adrimacup mame to iste dcéra bude mat 4 a zázračne tento týždeň začala kakat do záchoda sama bez hodinové revu a každý deň
Dali sme do taniera cencúľ a kukala ako sa topí chcela mu ukázať ako to vie 😅ja tomu nechapem ale som šťastná že mame po tých revoch a ešte vraví že hovienko ide na vandrovku do záchoda 😁😁😁😁

zuzanaete
21. jan 2021

Chce to cas a klud. U nas mal syn tiez blok na kakanie. U neho sme presne vedeli z coho to vzniklo. Uz ked bol aj vcelku nakloneny k tomu, ze by prestal do plienky, tak sme si dali preteky, ze kto sa skor vykaka. Dospely do zachoda alebo on do nocnika. Podarilo sa a uz bolo ok. Radsej plienku ako zadrziavanie.

matapo
21. jan 2021

...myslim ze je to urcitymi navykmi, sesternicine deti obe a to je medzi nimi 6 rocny rozdiel mali tento problem. Viem ze ked boli u nas bolo nam divne ze takmer 4 rocnemu dievcatku musi dat plienku lebo si zmyselo kakat a pritom normalne fungovala bez plienok, uvedomovala si ze ide robit velku potrebu a vypytala si plienku. Ozaj sa mi to zdalo divne, no ale tak co, kazdeho vec, lepsie takto ako zadriavat. Potom sa narodil chlapcek a znova to iste do 4 rokov ☹ Do skolky nastupili neskor ale pomohlo velmi, kym sli do skoly sa tohto divneho zvyku zbavili uplne. Ale je to ozaj asi len navyk a od takychto navykov sa odvyka tazko a hlavne dlho ☹

puertorico
21. jan 2021

Raz mi svokra hovorila, že môj muž keď bol malinký mal tiež takýto problém. Doktorka jej povedala, nech mu potrie nohy okakanou plienkou, že vraj to spravila, postavila ho do vane, malý reval a viac krát už nekakal do plienky, ale mne to príde ako jedna z posledných možností aj to neviem či by som spravila. Ja som pri mojom malom sedela pri nočníku, čítala knihu, sedel tam dlho, bál sa ale nakoniec sa podarilo, kakal tak raz za 4dni. Veľmi som sa bála ale nedala som mu plienku, treba hlavne trpezlivosť a podporovať dieťa, nie kričať na neho a byť nervózna lebo je malinký

zuzanaete
21. jan 2021

@matapo Nie je to navykmi. Tie deti maju na to svoje realne dovody, aj ked pre mas dospelych nepochopitelne. Vela raz deti nevedia pomenovat dovod, ale zvycajne je to strach z niecoho. Treba len trpezlivost.

kika52621
21. jan 2021

@adrimacup my sme mali tiež veľký problém s kakaním .......nikdy som na malého za kakanie nezvýšila hlas nikdy sme ho nehrešili nikdy sme ho nestrašili, že to bolí alebo ja neviem čo a aj tak do 3 rokov kakal do plienky..... dávno pradávno mi cikal do záchoda ale ked potreboval ísť kakať vypýtal si plienku a urobil to do nej a kedže som chcela aby ho nezapekalo a nebolelo bruško plienku som mu dala....čo sme sa s ním narozprávali nasľubovali..... skúšali sme všetko knižku na záchode, rozprávky aj sme ho nechali samého lebo sme si mysleli, že možno mu vadí naša prítomnosť.... nič nezaberalo no poviem ti vytrpeli sme si veľa neskutočne veľa on mi potom ku koncu začal robiť dokonca to, že si nevypýtal už ani plienku ale vykakal sa do tepláčkov a poviem ti radšej do plienky ako kakať do teplákov......až raz jedného dna sa rozhodol kakať do teplákov zaujal svoj postoj a začal tlačiť..... uplnou náhodou stál pri kúpelke a ked som vedela, že už má hovie... asi na polovičku z ritky vonku ja som ho vtedy schmatla a posadila na záchod jemu to hovi.... spadlo do záchoda on vlastne ani na záchode nemusel potlačiť ale mne vtedy v tej chvíli išlo o to mu ukázať, že kakanie do záchoda nebolí....ja som sa straaaašne tešila ako sa vykakal pritom som vedela, že do záchoda to iba padlo, že on nemusel vyvinúť žiadnu silu na záchode a vtedy sa veľmi tešil aj on zase rozhovor tipu vidíš ved to nič nebolo ved to nebolelo však vidíš aké to je jednoduché a ľahké tak skúsime to urobiť zajtra zase a ked sa vykakáš do záchoda opäť, môžeš si niečo v dráčiku vybrať a vtedy ked zistil, že to vlastne nebolí vykakal sa mi na druhý den zase tak sme šli kúpiť odmenu (ale do toho osudného dna sme mu nasľubovali toľko odmien a hračiek a nič nezabralo takže neviem či naozaj musia tie deti dozrieť) a odvtedy kaká už len do záchoda takže ťa úplne chápem aká si zúfalá. Ale náš malý nekaká nikde inde iba doma ani v škôlke ani u babky ani nikdy......on má svoj čas kedy to urobí a potom môžme ísť kam len chceme ak sme niekde na dovolenke je zaujímavé, že na hotelovej izbe s tým ale problém nemá.....Daj mu ešte čas bud kludná netlač nanho ale malými náznakmi mu stále pripomínaj, že na kakanie tu je záchod. držím palce