icon

Skúsenosť s hypertoniou u bábätka: Je nádej na vyliečenie?

magnumka11
Dnes o 14:45

Ahojte zienky 🙂 dcerka má 3 mesiace. Narodila sa v 32+5 tyzdni tehotenstva, takze jej korigovany vek je cca 5 tyzdnov. Od narodenia ma hypertoniu. Dnes sme boli u rehabilitacnej lekarky, dala nam cvicit vojtovu metodu. Ked som sa spytala, ze ako to vidi s malou, tak povedala, ze nechce hovorit nic dopredu, ale ze 90% deticiek s touto diagnozou odchadzaju po rehabilitacii po svojich. Mate s tymto niekto skusenost, ze vase dieta malo hypertoniu a je z neho uplne zdrave dieta, ktore chodi atd? Mam z tohto celeho zmiesane pocity a velmi sa bojim. Dost som si vytrpela pocas tehotenstva a po porode a teraz toto 😞

anonym_631c1a
Dnes o 15:15

Ma pravdu,vacsine.deti okolo roka to mizne

svetlusska
Dnes o 15:46

@magnumka11 dcera ako babätko mala svalový tonus-ked som ju vzala na ruky skrutila sa akoby do písmena S a keď pasla koniky tak hlavku tahala na 1 stranu. Cim skor sa začne cvičít tým lepšie keďže so starším babatkom sa cvičí horšie...my sme začínali približne v 3,5 mesiacoch aj to nam bolo povedané ze kde sme boli doteraz.3x denne sme doma cvičili, príprav sa na hodne placu jej aj tvojho ale nemôžes povoliť je to pre jej zdravie.odporucam si cviky keď vám budú cviky ukazovať natáčať. Nam odporucili aj baby plávanie (nie obyčajne plávanie na plavárni) a to nam tiež velmi pomohlo v kombinácii s Vojtovkou, boli sme na 10 hodinach a bola tam profi cvicitelka ktorá každému rodičovi ukazovala ako ma s dieťatom v bazene pracovať. U nas Vojtovka aj to plávanie pomohlo a dcérka je ok.

svetlusska
Dnes o 15:49
@anonym_631c1a

Ma pravdu,vacsine.deti okolo roka to mizne

@anonym_631c1a nevymizne to treba to bud vycvičiť alebo riesit operacne..ak sa s tým vcas nepracuje tak to moze mat negativny vplyv na ďalšie zdravie dieťata. Tiež som si to myslela ze vymizne ale lekárka ma z omylu vyviedla.

anonym_853b4e
Dnes o 16:26

Tiež sa dcéra z toho dostala, len prišli zas iné diagnózy. Skús si vyhľadať info na nete.

kacena4
Dnes o 16:34

do roka dvoch nik nevie povedat ako sa dieta bude mat. niekomu to prejde, inym nie a dostanu dg. napr dmo. je este velmi malička drzte sa

svetlusska
Dnes o 17:05
@anonym_853b4e

Tiež sa dcéra z toho dostala, len prišli zas iné diagnózy. Skús si vyhľadať info na nete.

@anonym_853b4e nepotrebujem si to hladat na nete..mala som info od lekarky neurologicky a neskôr aj rehabilitacnej ktorim som polozila tuto otazku.v prípade neriešenia sa to prejavi neskôr na zhorseni stavu..u nás nastastie pomohla vojtovka a to plavanie.

anonym_631c1a
Dnes o 17:10
@svetlusska

@anonym_631c1a nevymizne to treba to bud vycvičiť alebo riesit operacne..ak sa s tým vcas nepracuje tak to moze mat negativny vplyv na ďalšie zdravie dieťata. Tiež som si to myslela ze vymizne ale lekárka ma z omylu vyviedla.

@svetlusska operačne?ale to by musel byt vážny neurologicky problém,obrna napr
Jasné cvičiť, plávať a okolo roku mizne to platí
Ak nemizne, hľadá sa ďalšia príčina

anonym_631c1a
Dnes o 17:11

Cvičenie je dôležité na to, aby si dieťa nevytváralo nesprávne pohybové mechanizmy

svetlusska
Dnes o 18:11
@anonym_631c1a

@svetlusska operačne?ale to by musel byt vážny neurologicky problém,obrna napr
Jasné cvičiť, plávať a okolo roku mizne to platí
Ak nemizne, hľadá sa ďalšia príčina

@anonym_631c1a s dcérou sme najprv absolvovali v rámci rehabilitácie baby masáže (bez vyšetrenia u neurologa) najprv nas detská lekárka poslala tam.a tam mi nejaký starší lekár povedal ked som mu povedala ze nemám pocit zeby to pomahalo povedal ze keď to nevymizne vekom tak operacne ak dôjde k zhoršeniu...jednym slovom to nepokladal za dôležité.

anonym_631c1a
Dnes o 18:27
@svetlusska

@anonym_631c1a s dcérou sme najprv absolvovali v rámci rehabilitácie baby masáže (bez vyšetrenia u neurologa) najprv nas detská lekárka poslala tam.a tam mi nejaký starší lekár povedal ked som mu povedala ze nemám pocit zeby to pomahalo povedal ze keď to nevymizne vekom tak operacne ak dôjde k zhoršeniu...jednym slovom to nepokladal za dôležité.

@svetlusska no chápem,muselo to byt stresujúce🙄

svetlusska
Dnes o 18:34
@anonym_631c1a

Cvičenie je dôležité na to, aby si dieťa nevytváralo nesprávne pohybové mechanizmy

@anonym_631c1a ani naša detska lekárka to nepokladala za problém ale vyziadala som si vyšetrenie u neurologa. neurologicka nam jednoznačne odporucala vojtovku a inu rehabilitacnu doktorku a tam sme zacali cvicit vojtovku..cca 2 mesiace sme stratili nezmyselnymi masazami..neurologicka sa čudovala prečo sme neprisli skor a ked som jej povedala prečo krutila hlavou.cim skor sa začne cvičít tým lepšie lebo dieťa si neosvoji zle návyky a s menším babatkom sa lepšie cvici.bolo to pred 10 rokmi takže si to nepamätám všetko od slova do slova ale viem že povedala ze keby sa to neriešilo moze to negatívne ovplyvnit jej dalsi vyvin a tiež pohybovy aparat.dovtedy som sa s tým nestretla..syn také problémy nemal.

svetlusska
Dnes o 18:35
@anonym_631c1a

@svetlusska no chápem,muselo to byt stresujúce🙄

@anonym_631c1a moja prva reakcia bola že som sa spýtala lekára ci si robí srandu.. prečo sa to nemôže riešiť inac a skôr..a odišli sme od neho.

anonym_631c1a
Dnes o 18:57
@svetlusska

@anonym_631c1a moja prva reakcia bola že som sa spýtala lekára ci si robí srandu.. prečo sa to nemôže riešiť inac a skôr..a odišli sme od neho.

@svetlusska takže len tvojou iniciatívou sa dostala k správnej liečbe, klobúk dole mamina
Škoda, že je to aj o tom na ,,koho,, človek natrafí lebo ak nie sú matky také prezieravé ako ty, zbytočne sú následky
🍀

svetlusska
Dnes o 19:08
@anonym_631c1a

@svetlusska takže len tvojou iniciatívou sa dostala k správnej liečbe, klobúk dole mamina
Škoda, že je to aj o tom na ,,koho,, človek natrafí lebo ak nie sú matky také prezieravé ako ty, zbytočne sú následky
🍀

@anonym_631c1a pomohla mi moja mama...jej sa to od začiatku nezdalo a skúsila si to pozrieť aj na nete a ja som sa potom pytala lekárky.. bol to beh na dlhú trať a vyplatil sa...ale ak by som nenaliehala tak by sa to neriesilo.

anonym_631c1a
Dnes o 19:14
@svetlusska

@anonym_631c1a pomohla mi moja mama...jej sa to od začiatku nezdalo a skúsila si to pozrieť aj na nete a ja som sa potom pytala lekárky.. bol to beh na dlhú trať a vyplatil sa...ale ak by som nenaliehala tak by sa to neriesilo.

@svetlusska rodina niekedy sa dopatra svojpomocne k lepsej pomoci ako lekár
No mali ste šťastie fakt🙂