icon

Skúsenosti a rady pre mladých s emetofóbiou

noone789
7. aug 2025

Ahojte... chcem sa opýtať, je tu niekto s emetofóbiou? Ja mám 12 rokov, a týmto trpím už cca 2 roky. Začalo to tým, že sa sestra vyzvracala vedľa mňa v posteli..., odvtedy mám strašnú paniku... potom sme prekonali aj Norovírus a mnoho ďalších situácií so zvracaním. Ja však mám aj strach, keď niekto v mojej prítomnosti zvracia alebo povie ze napr. "Včera som zvracal/ a". A viem, že danému človeku by trebalo pomôcť, ale ja proste utečiem a zavriem sa do izby... Rodičia to vška veľmi nechápu. Však to je ,,len,, zvracanie(pre nich)
Nevedel by mi niekto pomôcť?

agnes28
7. aug 2025

@noone789 ahoj. Chápem Tvoje pocity. S týmto ti ťažko niekto iný pomôže, musíš si sám/ sama uvedomiť niektoré veci... skús si niečo načítať o uvolnovacich technikach, napr. autogennom tréningu... ak vznikne pre teba nepríjemná situácia, snaž sa naučiť reagovať s kľudom, sústrediť sa na svoje dýchanie, osvoj si formulky na upokojenie... plus ak ti to pomôže, zaobstaraj si napr. dezinfekčný gél na ruky, je to taká barlicka, no môže pomôcť aj tvojej psychike, aj sa ochraniš pred bacilmi. Ak sa ti nebude dariť toto osvojiť, potom máš možnosť konzultovať opäť s rodičmi, skús sa zveriť dobrému priateľovi... ak to necháš tak, môže sa u teba rozvíjať časom úzkosť, panicke ataky, a tomu je lepšie predchádzať ☺️

anonym_270ba0
7. aug 2025

@noone789 moja skusenost je ze najviac pomaha EMDR terapia, ale hlavne terapeutka musi byt naozaj velmi empaticka a chapava

noone789
autor
7. aug 2025
@agnes28

@noone789 ahoj. Chápem Tvoje pocity. S týmto ti ťažko niekto iný pomôže, musíš si sám/ sama uvedomiť niektoré veci... skús si niečo načítať o uvolnovacich technikach, napr. autogennom tréningu... ak vznikne pre teba nepríjemná situácia, snaž sa naučiť reagovať s kľudom, sústrediť sa na svoje dýchanie, osvoj si formulky na upokojenie... plus ak ti to pomôže, zaobstaraj si napr. dezinfekčný gél na ruky, je to taká barlicka, no môže pomôcť aj tvojej psychike, aj sa ochraniš pred bacilmi. Ak sa ti nebude dariť toto osvojiť, potom máš možnosť konzultovať opäť s rodičmi, skús sa zveriť dobrému priateľovi... ak to necháš tak, môže sa u teba rozvíjať časom úzkosť, panicke ataky, a tomu je lepšie predchádzať ☺️

@agnes28 ďakujem, vyskúšam♥️