icon

Skúsenosti s centrom včasnej intervencie a autizmom

10. jún 2025

Dobrý večer. Mamky ktoré toto zariadenie navštívili. Aj kvôli tomu že mali obavy z autizmu a videli nejaké črty. Chcem sa spýtať, či sa vám nestalo ,že vám povedali, že dieťa sa nejaví ako autista ale nakoniec ním bol. Ja viem že oni neurčujú diagnózu, ale určite videla veľa detičiek s autizmom z pracujú s tým. Len či nemáte skúsenosť, že sa pomýlili, že tvrdili že je všetko v poriadku a na koniec dieťa bolo autista. Alebo aké máte aj skúsenosti s týmto zariadením. Máme tam ísť, a mám trocha obavy. Ďakujem Vám. Fakt také ktoré máte skúsenosti budem rada keď sa podelíte. Anonymne píšem len preto, lebo mám tu aj známe a nechcem aby o všetkom vedeli 🙂

blueapinky
Autor odpoveď zmazal
miriamzba
10. jún 2025

Moja skusenost s CVI nijako valná nebola. Angažovanost ano, odbornost nie. Neviem, kam sa chystáš Ty, ja som bola v Rači.

kacena4
11. jún 2025

oni sa nevedia pomylit nakolko je to len odhad ak sa dieta v ranom veku neprejavuje neznamena to ze sa neprejavia príznaky casom - vyvinom

autor
11. jún 2025
@kacena4

oni sa nevedia pomylit nakolko je to len odhad ak sa dieta v ranom veku neprejavuje neznamena to ze sa neprejavia príznaky casom - vyvinom

@kacena4 ďakujem,čiže keď v 15 mesiacoch povedia že oni tam znaky nevidia a vyzerá byť v poriadku časom sa to môže zmeniť a predsa len sa potvrdiť autizmus?

vladi4444
11. jún 2025

To je hrozne individuálne. Ale ak nemá žiadne znaky, z akého dôvodu je potrebná s nimi spolupráca? Ani nestraším, chápem aké to musí byť náročné takto čakať, či je všetko v poriadku. Ako niekto z odboru, čo sa týmto detičkam venuje ti poviem, ze v zahraničí už sa praktizuje veľmi skorá diagnostika detičiek práve z dôvodu toho, aby sa to všetko včas podchytilo. Podla mňa, v CVI pracujú ľudia, ktorí by mali mať naozaj skúsenosti aj odborne vzdelanie. Ja, ak by som si dovolila tvrdiť rodičom, že znaky autizmu nevidím (ono treba aj taky diagnostický cit), tak by som bola na tvojom miestepokojnejšia.
Ale - z nejakého dôvodu s nimi spolupracuješ. Teraz ti to nikto nepotvrdí s istotou.
Maminka neboj, všetko bude v poriadku 🙂

kacena4
11. jún 2025

v 15 mesiacov hľadať u dieťaťa pas je veľmi náročné, ak je tam pridružené aj mentálne postihnutie vidia to aj v 15 mesiacoch ak tam mentálne postihnutie nie je dá sa to vidiet okolo dvoch troch rokov najskôr, poprípade ak je to asperger tak kľudne aj v siedmych rokoch

luciazahornadska
14. jún 2025

Áno, máme takú skúsenosť. U nás si neboli istí, no v špecializovanom centre ihneď potvrdili autizmus. 🙂 A je to tak v poriadku - oni síce pracujú s deťmi s autizmom, ale diagnózu musí potvrdiť klinický psychológ a psychiater.

autor
15. jún 2025
@luciazahornadska

Áno, máme takú skúsenosť. U nás si neboli istí, no v špecializovanom centre ihneď potvrdili autizmus. 🙂 A je to tak v poriadku - oni síce pracujú s deťmi s autizmom, ale diagnózu musí potvrdiť klinický psychológ a psychiater.

@luciazahornadska kedy ste boli v centre a kedy vám diagnózu potvrdili?

matkahelka
15. jún 2025

CVI ta nasmeruje na klinickeho psychologa, takeho kt.ma skusenosti aj s malymi detmi. ja som to u dcery tiez riesila cca v 20 mes. mna kazdy presviedcal, ze tam pas nie je, aj klinicka psychologicka mi to dala pisomne. u dcery vsetky akoze prejavy pas boli len nedozreta cns, vsetko vymizlo. cize som si mohla usetrit kopec stresu, nervov a penazi, keby som par mesiacov pockala.

autor
15. jún 2025
@matkahelka

CVI ta nasmeruje na klinickeho psychologa, takeho kt.ma skusenosti aj s malymi detmi. ja som to u dcery tiez riesila cca v 20 mes. mna kazdy presviedcal, ze tam pas nie je, aj klinicka psychologicka mi to dala pisomne. u dcery vsetky akoze prejavy pas boli len nedozreta cns, vsetko vymizlo. cize som si mohla usetrit kopec stresu, nervov a penazi, keby som par mesiacov pockala.

@matkahelka dali nám kontrolu o pol roka, teraz sa im zdalo všetko v poriadku

autor
15. jún 2025
@matkahelka

@matkahelka a čo sa ti na nej nezdalo ?

matkahelka
15. jún 2025

Aj mne klinicka psychologicka povedala, nech pridem s dcerou o pol roka, ale ze si je ista, ze do pol roka vsetky prejavy vymiznu.a presne to tak aj bolo. dcera sa tocila dokola, obzerala si zblizka ruky, vzdy si doma sadala na to iste miesto, malokedy reagovala na meno. v priebehu 4-5 mes.vsetko vymizlo. aktualne ma dcera 3 a pol roka a je to uplne zdrave temperamentne dieta.

autor
15. jún 2025
@matkahelka

Aj mne klinicka psychologicka povedala, nech pridem s dcerou o pol roka, ale ze si je ista, ze do pol roka vsetky prejavy vymiznu.a presne to tak aj bolo. dcera sa tocila dokola, obzerala si zblizka ruky, vzdy si doma sadala na to iste miesto, malokedy reagovala na meno. v priebehu 4-5 mes.vsetko vymizlo. aktualne ma dcera 3 a pol roka a je to uplne zdrave temperamentne dieta.

@matkahelka ďakujem toto sa úžasne číta ❤️

luciazahornadska
15. jún 2025

S CVI sme začali spolupracovať v cca 20 mesiacoch. 🙂 Diagnózu nám potvrdil klinický psychológ v 2 rokoch. Dcéra už bude mať 7 rokov.

annak14
5. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka mozem sa optytat, mala dcerka aj ine priznaky ako rec , ktora nenastupila napr?

matkahelka
5. sep 2025
@annak14

@matkahelka mozem sa optytat, mala dcerka aj ine priznaky ako rec , ktora nenastupila napr?

@annak14 precitaj si moj koment este raz, pisem tam o priznakoch. s recou sme problem nemali, mala ine typicke PAS prejavy