Skúsenosti s diagnostikou v centrách Andreas a Calma?
Dobrý deň, máte prosím skúsenosť niekto s týmito centrami a diagnostikou v nich? Máme odporúčanú pedopsychiatrom pre 4 ročné dieťa s podozrením na PAS/ poruchu autistického spektra diagnostiku + ADHD, ale čo som ich poobvolávala, termíny sú cca o pol roka a vysoké ceny. Plus ten (asi?) základný test ADOS nerobia nikde samostatne, len v rámci série úkonov. Tak by mi veľmi pomohli Vaše skúsenosti, keď už máme čakať a platiť od 450-650 eur... Aj či Vám to pomohlo v ďalšom vývoji/usmernení s dieťaťom a či ich diagnostiku uznal aj UPSVaR? Ďakujem veľmi pekne 🙂
Pozdravujem, tiež by som chcela poprosiť o skúsenosti s týmito centrami ktoré z nich by ste odporučili? Vďaka
@sandralo kde sa vam podarilo objednat? ako to dopadlo, spokojnost?
@sandralo kde sa vam podarilo objednat? ako to dopadlo, spokojnost?
@margaretka Dobrý deň, napokon sme išli k pani dr. Jánošíkovej v Trnave a sme spokojní.
@margaretka Dobrý deň, napokon sme išli k pani dr. Jánošíkovej v Trnave a sme spokojní.
@sandralo mohla by som sa opýtať na viac podrobností? Potrebujeme tam aj nejaký výmenný listok alebo písomne odporúčanie? Ak áno, od koho, pediater alebo CPPPaP? Nas posiela školská psychologička, ale nemám nič pisomne.. Koľko ste čakali na termín? Objednať sa asi treba osobne, však? A ak sa smiem aj opýtať, mali ste dojem, že je to dôsledné? Zvyknú sa robiť tie dlhý anamnesticky rozhovor s rodičmi, plus aplikácia diagnostickej škály ADOS.. Robí takýto postup aj pani Jánošíkova? Ďakujem za odpovede
Dobrý, neviem presne, čo treba na všetko. Ja môžem opísať iba náš postup - odporúčanie sme mali zo škôlky, našli sme si psychologičku, ktorá prešla nejaké otázky so mnou a potom text s dieťaťom. Následne sme si mali vyhľadať detského psychiatra, ten robil sedenie so mnou i s malým. A tam nám bolo odporúčané ísť na testovanie v rámci PAS - odporučili nám Calma, Andreas..., keďže sme z BA. V Calme boli na linke veľmi milí, ale dali nás de facto do poradovníka, kde cca pol roka nebolo nič voľné a boli dosť drahí. Andreas mal myslím termín za cca 2-3 mesiace, tiež platíte. Potom som tu na MK našla nejaké názory na pani dr. Jánošíkovú, ktorú nám kedysi spomenula aj detská psychologička. Tak sme sa tam vybrali osobne spýtať sa a cca mesiac-mesiac a pol sme čakali na termín, už presne neviem. Robila pozorovanie a značila si veci a podobne. S prístupom sme spokojní, ale je to miestami náročné, či psychicky, či na logistiku a podobne. Ale určite si to viete obehať. Plus v škôlke nám potom spomínali aj CPP či nejaký Výskumný ústav psychologický alebo zariadenie v Dúbravke na psychologickú poradňu. Tak snáď vám to nejako pomôže. Pekný deň.
Dobrý, neviem presne, čo treba na všetko. Ja môžem opísať iba náš postup - odporúčanie sme mali zo škôlky, našli sme si psychologičku, ktorá prešla nejaké otázky so mnou a potom text s dieťaťom. Následne sme si mali vyhľadať detského psychiatra, ten robil sedenie so mnou i s malým. A tam nám bolo odporúčané ísť na testovanie v rámci PAS - odporučili nám Calma, Andreas..., keďže sme z BA. V Calme boli na linke veľmi milí, ale dali nás de facto do poradovníka, kde cca pol roka nebolo nič voľné a boli dosť drahí. Andreas mal myslím termín za cca 2-3 mesiace, tiež platíte. Potom som tu na MK našla nejaké názory na pani dr. Jánošíkovú, ktorú nám kedysi spomenula aj detská psychologička. Tak sme sa tam vybrali osobne spýtať sa a cca mesiac-mesiac a pol sme čakali na termín, už presne neviem. Robila pozorovanie a značila si veci a podobne. S prístupom sme spokojní, ale je to miestami náročné, či psychicky, či na logistiku a podobne. Ale určite si to viete obehať. Plus v škôlke nám potom spomínali aj CPP či nejaký Výskumný ústav psychologický alebo zariadenie v Dúbravke na psychologickú poradňu. Tak snáď vám to nejako pomôže. Pekný deň.
@sandralo dobrý deň, ďakujem pekne. My čakáme v poradovníku už niekoľko mesiacov v ACVA, termín by mal byť až v septembri najskôr. Naša školská psychologička nás suri, že máme inde skúsiť, aby to bolo čím skôr.. Zdalo sa mi, že pani Jánošíkova má kratšiu čakaciu dobu, ale obávam sa trochu, či je jej diagnostika naozaj spoľahlivá.. lebo sú aj prípady, kedy sa nezhodujú diagnostiky z dvoch rôznych pracovísk..Syn je vysoko inteligentný, podľa mňa aj vysoko citlivý, a ak má PAS, tak vysoko funkčný- Asperger.. a tie príznaky nie sú uplne jednoznačné.. Preto sa trochu obávam tej Trnavy, či to spravne posúdia.. Len keď nás naháňa tá pani psychologička..
@sandralo dobrý deň, ďakujem pekne. My čakáme v poradovníku už niekoľko mesiacov v ACVA, termín by mal byť až v septembri najskôr. Naša školská psychologička nás suri, že máme inde skúsiť, aby to bolo čím skôr.. Zdalo sa mi, že pani Jánošíkova má kratšiu čakaciu dobu, ale obávam sa trochu, či je jej diagnostika naozaj spoľahlivá.. lebo sú aj prípady, kedy sa nezhodujú diagnostiky z dvoch rôznych pracovísk..Syn je vysoko inteligentný, podľa mňa aj vysoko citlivý, a ak má PAS, tak vysoko funkčný- Asperger.. a tie príznaky nie sú uplne jednoznačné.. Preto sa trochu obávam tej Trnavy, či to spravne posúdia.. Len keď nás naháňa tá pani psychologička..
@fidea Dobrý deň, tak to máte všade tak, že nemusí sa pohľad jedného odborníka zhodovať s iným. Urobte podľa mňa tak, aby ste sa cítili komfortne či s termínom či vyšetrením, a aby to bolo prr malého najlepšie. Sama aj uvidíte, ako syn funguje a či a v čom, by mal potenciálne problémy, a na to sa prípadne sústreďte. Aby ste boli spokojní napokon obaja. Držím palčeky.
@fidea Dobry den, mozem napisat sukromne?

jasne ze diagnostika pomoze, inak sa pracuje s dietatom s pas, inak s adhd a inak len s "rozmaznanym" dietatom. dg. sa na zaklade serie testov, takze nestaci len 1 test na dg. PAS. napr. u dr. janosikovej, lazikovej su ceny o viac ako 1/2 nizsie. terminy su bezne vsade na sk okolo 6-12 mesiacov. na dg. na upsvar potrebujete nie len tieto testy ale aj psychiatrom potvrdenu diagnozu, nakolko ados robi psycholog a dg. urcuje psychiater na ich podklade.