Skúsenosti s diastázou u novorodencov
Ahojte mamicky, boli sme na prvej poradni s mojim tyzdnovym babatkom. Lekarka hned povedala ze mala ma diastazu nakolko ma velke vypukle brusko…. Mame cakat do tretieho mesiaca a potom rehabilitacie… citam si na internete ake to je pre dieta zle, ze nebude vediet sa spravne hybat, oneskoreny psychomotoricky vyvin… poplakala som si riadne a tak na zaujimaju vase skusenosti s diastazou u babatiek, hlavne vyraznejsou ako je to vyrazne siroke brusko. Chodili ste na rehabilitacie? Ako dlho trvalo kym sa diastaza stiahla ? Drobci zvladali napredovat po motorickej stranke? Myslite si ze je vhodne vyhladat fyzioterapeuta uz teraz a necakat do tretieho mesiaca? Pripadne ak je tu nejaka zienka z Kosic a vie mi odporucit dobreho detskeho fyzio tak budem rada 🙂
Ja som chodila s dcérkou cca od 2 a pol mesiaca. Bola trochu oneskorena, problém bol sed a stvornozkovanie. Ako sa naučila sadnúť hneď stvornozkovala aj sa stavala.
@gabriela2952 dakujem, mala teda tiez take velke gulate brusko?
Ano mala, teraz je už bez. Ma 2 roky 🙂 neboj nič, keď budete cvičiť všetko bude určite v poriadku 🙂
Absolutny zaklad je SPRAVNA MANIPULACIA. Nespravnou manipulaciou tento problem este zvyraznis, ak nevies ako na to, odporucam na ig napriklad profily fyzio kristy, detska fyzio mama, kde najdes skvele informacie a videa co robit a nerobit. Diastaza sa ja sama moze postupne zlepsit, ale urcite vyhladat dobreho detskeho fyzioterapeuta (nespoliehaj sa len na to kam ta posle pediater, radsej hladaj recenzie a odporucania mamiciek).
Joj neplač, naozaj správnym cvičením a manipuláciou bude všetko v pohode. Naša malá tiež diastazu, cvičila som až od 5 mesiaca, všetko v pohode dobehla. Teraz má síce herniu, ktorú asi pôjdeme operovať ale nie je to nič tragické. Sú horšie veci, naozaj. Aj keď asi chápem, pri prvom bábätku som tiež bola taká veľmi úzkostlivá. Všetko bude v pohode, nebude ležať na chrbte do 15tich, neboj 🙂
My nechodíme kvôli diastaze síce, ale kvôli slabému brušku, malý bol aj hypertonicky. A odporúčam Ti poradiť sa hneď s fyzio. Môjmu malému cvičenie hodne pomohlo.
Treba sa co najskôr objednať k fyzioterapeutovi.cim skôr začnete cvičiť,tým lepšie.da sa cvičiť aj s mesačným bábätkom.ja mam 2 deti s diastazou,cvičili sme Vojtovu metódu,už je to lepšie.teraz pokračujeme s cvikmi na fit lopte.vela šťastia prajem a neboj,nie je to nič hrozne😀najlepšie si necitat hororové scenáre na nete😀
Joooj moja, netráp sa! Veľmi veľa deti ma po narodení diastazu, je to bežne a pediatrička by to mala vedieť a nie ta zbytočne strašiť 🤦🏼♀️ U niektorých deti sa stiahne sama posilnením bruska, u iných treba pomôcť cvičením (a nemusí to vôbec byt hneď Vojtovka!). Mám 4 m dcérku, bola ako taká žabka, veľké brusko do strán a tenké rúčky a nôžky. Dosť silná diastaza a v 2 m sa jej urobila aj hernia (vypukly pupček). Chodíme na fyzio k Bucherovej, zavolaj a objednajte sa. Ak sa chceš viac popýtať kludne mi píš.

Ja som chodila s dcérkou cca od 2 a pol mesiaca. Bola trochu oneskorena, problém bol sed a stvornozkovanie. Ako sa naučila sadnúť hneď stvornozkovala aj sa stavala.