icon

Skúsenosti s neskoro odhalenou poruchou sluchu u detí

sajbula
26. apr 2025

Ahojte. Nájdem tu niekoho, kto má dieťa s poruchou sluchu neskoro odhalenou? Synovi odhalili keď mal ani nie mesiac pred 5. narodeninami. Tri mesiace máme nacuvacie aparáty, je neverbálny a neviem kedy sa začne spúšťať reč, či vôbec ešte máme nádej. Makáme každý deň. Chodí na logopediu, surdopediu, rôzne doplnkové terapie. Ak nájdem niekoho s podobným príbehom pomôže mi porozprávať sa o tom. 🫂

kikadzi
27. apr 2025

@sajbula veľmi silno vám držím palce. Síce nemám vám ako poradiť lebo niekam v tej situácii ale minule som sa bavila s ORL doktorom povedal že v dnešnej dobe je porucha sluchu už nič. Je to krásne riešiteľna a vyriesitelna prekážka.

deti95060810
27. apr 2025

môže sa stať že reč ani nenabehne a o pár rokov vám uzatvoria diagn. pas.
tento príbeh poznám...

daniela237
27. apr 2025

@sajbula mojej dcére zistili obojstrannu poruchu sluchu keď mala asi 4.5 roka.byvala často chorá s nástupom do škôlky.ked sme išli na ORL niečo sa lekárovi nezdalo,robili jej vyšetrenia a napokon sa to potvrdilo. My ale máme viac diagnóz. Začalo to tým že začala odpadavat v škôlke a zistili jej epilepsiu , neskôr ten sluch a nks a oneskorený vývin.vsetko v priebehu roka. všetko sa vysypalo ako z vreca.yeraz má 6rokov.a navštevuje ORL má nacuvaci aparát v oboch uskach,do toho okuliare lebo sa jej pokazil zrak, navštevujeme logopeda už dva roky. A neurológa kvôli epilepsii. Narodila sa úplne zdravá.mentalne je v poriadku.chodi do štátnej škôlky.

snowflakenel
27. apr 2025

Kamoske prosli na to v 2 rokoch dcery. Teraz ma 15 a ma aparat,,z ust vie pekne odcitat.
Jeden lekar vravel ze pocuje, druhy, ze nie.....tahali sa dlhoooooo po vysetreniach.

lilke
27. apr 2025

@sajbula Synovi, ak je len neverbálny, ale intelekt je OK, sa ešte reč môže pekne rozbehnúť. Ale budú to roky drilovania. Zo strany vás, rodičov, rodiny, obrovskú trpezlivosť. Ale poteším ťa, dali to úplne nepočujúci, syn s nedoslychavostou má lepšiu štartovaciu čiaru.
Treba využiť veľmi intenzívne čas do 6 rokov, keď je mozog ešte dosť plastický. Samozrejme, aj potom, možno až do puberty, a potom už sám bude chcieť. Otázka je, aká je strata sluchu, nakoľko aparatiky dokážu vykompenzovať stratu.
A hlavne prijať,že aparatiky nie sú ako okuliare - nasadis a vidíš. Syn sa musí naučiť poznávať každý jeden zvuk izolovane (kopanie, buchnutie, zvonček, kanvica,... Krátke slová,... Jednoduché vety...) Je to naozaj beh na dlhé trate.
V logopedii odporúčam Laheyovej model, je vynikajúci na rozvoj reči, u slucháčikov detto. Veľa síl!

sajbula
autor
28. apr 2025
@daniela237

@sajbula mojej dcére zistili obojstrannu poruchu sluchu keď mala asi 4.5 roka.byvala často chorá s nástupom do škôlky.ked sme išli na ORL niečo sa lekárovi nezdalo,robili jej vyšetrenia a napokon sa to potvrdilo. My ale máme viac diagnóz. Začalo to tým že začala odpadavat v škôlke a zistili jej epilepsiu , neskôr ten sluch a nks a oneskorený vývin.vsetko v priebehu roka. všetko sa vysypalo ako z vreca.yeraz má 6rokov.a navštevuje ORL má nacuvaci aparát v oboch uskach,do toho okuliare lebo sa jej pokazil zrak, navštevujeme logopeda už dva roky. A neurológa kvôli epilepsii. Narodila sa úplne zdravá.mentalne je v poriadku.chodi do štátnej škôlky.

@daniela237 verím, že s a posúva a že je to všetko riešiteľné..mňa tiež namerali astigmatizmus ale len pomocou stroja plusoptix a lekár vraví že to meranie môže byť nepresné keď dieťa čo i len okom pohne takže niečo tam asi bude mať ale nie také hodnoty ako namerali, každopádne zrak má ako orol preto nechápem ako mohlo niečo tak byť, ale vyšetriť riadne sa nechcel nechať na z toho strach

sajbula
autor
28. apr 2025
@snowflakenel

Kamoske prosli na to v 2 rokoch dcery. Teraz ma 15 a ma aparat,,z ust vie pekne odcitat.
Jeden lekar vravel ze pocuje, druhy, ze nie.....tahali sa dlhoooooo po vysetreniach.

@snowflakenel inak ani ja nemám pocit, že by naša porucha sluchu mala byť taka silná ako namerali, lebo on reaguje aj na a pokyny ale je pravda že odkedy má nacuvatka tak sa to rapídne zlepsilo

sajbula
autor
28. apr 2025
@lilke

@sajbula Synovi, ak je len neverbálny, ale intelekt je OK, sa ešte reč môže pekne rozbehnúť. Ale budú to roky drilovania. Zo strany vás, rodičov, rodiny, obrovskú trpezlivosť. Ale poteším ťa, dali to úplne nepočujúci, syn s nedoslychavostou má lepšiu štartovaciu čiaru.
Treba využiť veľmi intenzívne čas do 6 rokov, keď je mozog ešte dosť plastický. Samozrejme, aj potom, možno až do puberty, a potom už sám bude chcieť. Otázka je, aká je strata sluchu, nakoľko aparatiky dokážu vykompenzovať stratu.
A hlavne prijať,že aparatiky nie sú ako okuliare - nasadis a vidíš. Syn sa musí naučiť poznávať každý jeden zvuk izolovane (kopanie, buchnutie, zvonček, kanvica,... Krátke slová,... Jednoduché vety...) Je to naozaj beh na dlhé trate.
V logopedii odporúčam Laheyovej model, je vynikajúci na rozvoj reči, u slucháčikov detto. Veľa síl!

@lilke vyzerá že je intelektovo ok, niekedy ma dňa prekvapí čo dokáže, minule vyriešil úlohu skôr ako ja kým mne došlo čo tam mám urobiť on už to mal urobené, takže preto si myslím, že by to mohlo byť ok, ale vplyvom spomalenia PMV neviem ako by tie intelektove testy vyšli keby si ešte aj postavil hlavu že nechce to robiť .. my s ním makáme od 3 rokov, teraz dokonca najaktívnejšie každý deň riešime spolu doma logopediu, chodí ku surdopedovi a všade pracuje už sa zhodli terapeuti že toho má dosť... Súhlasím aj ja s ním makám silno ako sa dá a ten čas má dosť deti ako si písala že už máme asi tak niečo vyše pol roka do 6 narodením