Skúsenosti s odstránením nosných mandlí u detí
Dobrý deň, dieťa 6 rokov, bolo odporučené vybratie nosných mandlí a pristrihnutie krčných..
Kôli častým zápalovým soplom, ktoré pediater rieši antb, ORL dala termín na vybratie v celkovej anestéze.
Aké máte skúsenosti prosím, zlepšilo sa to po operácii?
Lekárom dôverujeme, ale je tam obava, či zákrok naozaj bude benefitom a či nepočkať..
Sama mám vybraté a nebývam chorá, mohlo by ísť o skvalitnenie života aj do budúcna?
Ako to vidíte prosím, vďaka.
@patka06 Ďakujem pekne🌼
@patka06 čitame, že v 7 rokoch sa mandle deťom zmenšujú, tak preto aj to váhanie, či nejak nevydržať už poslednú sezónu, keď bude mať o pár mesiacov 7rokov..
Porozprávajte sa o tom s ORL lekárom, ale ak je často chorý a dostáva ATB, tak je rok dlhá doba a to zmenšovanie tiež nie je zo dňa na deň, čiže môžu problémy reálne trvať oveľa dlhšie.
Keď nastúpi do školy, budú mu chýbať vymeškané dni. Ja by som to radšej riešila hneď
Nosná mandľa môže tlačiť aj na zvukovody a tiež spôsobuje chrápanie. Teraz sa mandle odstraňujú laserom, je to rýchle. Krčné sa laserom len zrezu. Môjmu odstránili v piatich rokoch. Nie kvôli chorobám,ale kvôli tomu,že mu nosná tlačila na zvukovody
@patka06 chodí do školy práve a keďže pediater vyčerpal možnosti liečby, ORL sme boli 2x a už máme termín operácie..
Len zmiešané pocity z tej celkovej anestézy máme a aby nevznikli nejaké ťažkosti atď
@tetapetra ďakujem moc, s uškami problém nie je, len cítiť chuchmavý nos a hneď žlté a zelené sople… a áno, dieťa je z toho nervózne, fúka krv, pobolieva hlava a je ufňukané, trápi sa🥹
Ťažkosti môžu vzniknúť aj z častých zápalov, aj väčšieho množstva užívaných liekov
Chápem, že máš strach, tiež som mala, preto som aj naťahovala čas, kým som súhlasila.
Celková anestéza trvá 15-20 minút, vždy je samozrejme riziko, ale je oveľa väčšia šanca, že bude všetko v poriadku-
Áno, nosná mandľa by sa mala začať v tom veku pomaly zmenšovať. Ale úplne by mala byť zaniknutá až okolo 15 roku. Niekto ju má dokonca ešte aj v dospelosti. Tiež váham s výberom u syna.
My sme boli v novembri, dcera 6r a určite pomohli,mandľami vraj bola obrovská a teda jej to spôsobovalo aj problém so sluchom, čo ma stvalo viac ako chrápanie a sople
@patka06 áno, veď to, aj tie lieky nič moc…lieči sa vyše 2 týždňov, potom 2 týždne pokoj a potom to ide zasa..
Len tá celková anestéza pre dieťa tiež nie je bohviečo naliať do žíl chémiu🥹 operácia je za 2 mesiace tak je priestor na rozhodnutie.. určite by bolo úžasné ukončiť to soplavé trápenie, súhlasíme s tým, len teda chceme to naj.. ako každý 🙂
@domka222 Hmm do 15 rokov sa trápiť nechceme určite🙏🏼
Ťažko povedať môjmu vybrali nosné lebo mu to tlačilo na uši a mal časté zápaly stredného ucha a zhoršený sluch časté anginy. Momentálne je to rok od operácie robili mu pri Tom aj tie uši to si klopem že asi nemá už tak často tie zápaly ucha ale teda chorý býva aj tak pomerne často
Zaujímal by ma aj názor dospelej osoby bez mandlí ako to vníma a hodnotí..
Či predsa len človek bez kusu lymfy nie je náchylnejší na iné choroby, vážnejšie atď
@papaya308 áno, no my máme ,,len,, sopeľ, preto váhame a preto som napísala…
Mojej známej ako dieťaťu vyberali 2x,pretože po prvom výbere jej znova narástli
Sice je to uz davno, syn mal necelé 3 roky, vyberali mu nosne, nastúpil do škôlky a 2 dni v škôlke a dva týždne doma, na jar a v lete dobre, prišla jeseň a zase, ale uz ako predskolak to bolo lepsie. U nas vybratie nosnej uplne zbytočne.
Krčne ma velke, na imune dr stale len, ze zrezat, krciar v žiadnom pripade neodporúčal, vraj väčšia bolesť ako pri úplnom vybrati. Pokial nie su časté angíny, nie je tam ziaden bacil, neodporúčal vybratie krčných.
@veronika2316 ach, to ma mrzí🫤 vieme aj my, že pokiaľ je slabšia imunita tak chorobe sa aj tak neubráni..
len teda aspoň tie zápalové sople to snáď vyrieši🙏🏼
Kolegyni ako dospelej vybrali krčne, chorá býva ani viac, ani menej, ako ostatné, len jej to sada viac na priedušky, proste tie krčne maju svoju funkciu v tele.
@domka222 hovorila aj pediatrička, že môžu dorásť, a aj dorastú len v akej miere nikto nevie..
Ake zápalové sople? Sopeľ bude stale, ci tam bude bacil alebo nie, nezávisí, ci su mandle von.
@deny3 do kelu, veď to práve, aby to nebola zbytočná operácia😵💫 krčné chcú skrátiť.. minulý rok boli angíny, tento rok zatiaľ nie, ani kašeľ, tak tiež nerozumiem prečo chcú skrátiť tie krčné..
@deny3 ide o nosné mandle a tým že sa odstránia tak sa to tam nebude držať a hnisať zrejme..
Neviem, nie som lekár, niekomu tie operácie pomôžu, ale isto by som to konzultovala aj s inym krcnym. Nas napríklad poslal na gastro, zistili reflux, to uz mal cca 8 ci 9 rokov. Urcite aj na imuno by som isla, sople mozu mat rozne dovody.
Sople len tak z ničoho "nehnisaju", robi vam dr aj výter pri chorobe?
Úprimne, pri soploch by som to neriešila
Nám to sarapatu s ušami robilo
@deny3 vyčerpali sa všetky možnosti, imuno niekoľko vyšetrení…
Dospeli k tomu viaceré názory, že to robia nosné mandle a keďže po ich odstránení sa krčná mandľa väčšinou zasa zväčší tak sa trochu preventívne odsaje až z krčných..
@papaya308 veď toto je tá vec, či operácia v celkovej narkóze bude dostatočným benefitom🫤
Názor lekárov máme utvrdený, nepochybujeme o tom… skôr som chcela vidieť do ďalekej budúcnosti ako to vnímajú už dospelí, či to nemá súvis s nejakým vážnejším ochorením a problémami taký zásah..
@autorka mne vyberali oboje mandlí ako dietatu, nejakých 10-11 rokov som mala. Nakoľko som mala astmu, samozrejme alergologicka bola zásadne proti. Pediatrická vsak trvala na svojom, nakoľko som mávala hnisavu angínu aj 8x do roka. Dostala som aj z toho reumaticku horúčku (pokojne si precitaj co to je aj aké sú nasledky) Až v pri ich vybratí zistili, že krčné mandle som mala cele zo zadu ohnisane (vôbec to nebolo spredu vidno), o vysokom asle a následnej liecbe ani nehovorím... preto nechápem (a to teraz prosím neber v zlom voči tebe) tu debaty vybrať ci nevybrat, keď lekar povie ze mandle von 🤦♀️ lekar je jednoducho odborník, vie co "robi" a určite vybratie neodporúča len tak z nejakej pasie. Nakolko viem, co som si ako dieta "vytrpela", pokial by niečo takéto mali zažívať moje deti, mandle idú v momente von. A k tej anestéze... keby si dieta zlomilo nohu/ruku a musia ho operovať, tiez by ste rozprovali anestezu? Btw, mne to robili "pod oblbovakmi" pamätám si uplne všetko, nemám z toho žiadnu traumu.

Ak lekári odporúčajú, tak určite poslúchnuť a neodďaľovať to.
Ja som to rok naťahovala, dcéru trápila chorobami a liekmi, aj tak sa zákroku nevyhla. Teraz to ľutujem.
Dcéra bola o rok menšia ako tvoj, keď jej vybrali nosnú a zmenšili krčné - je to jednoduchý zákrok, na druhý deň ani nevedela, že jej niečo robili.
Zlepšenie 100% odvtedy vôbec nebývala chorá