icon

Skúsenosti s užívaním liekov na spanie pre 2-ročné dieťa

matusskaaaaa
21. jan 2020

Ahojte maminy, mate skusenost s predpisom sedativ pre deti? Nemyslim Sedaliu, Melatonin a podobne volnopredajne “akoze” lieky, ale ozajstne lieky na predpis na tlmenie a/alebo spanok od neurologa. Ako vam na ne drobce reaguju a co uzivate? Pozorujete aj nejake vedlajsie ucinky?
Beriem do uvahy, ze kazde dieta je ine a reaguje individualne.
Pokusala som sa na MK najst podobnu diskusiu a nic konstruktivne som sa nedozvedela, len same rady typu: “take svinstvo dietatu nedavaj”. Tak pekne prosim zdrzat sa podobnych komentov, ak sa da, nepoznate situaciu ;) Som velmi vdacna za akukolvek skusenost.

deti95060810
21. jan 2020

no bola som asi v podobnej situácii ako ty. Takže. mne lekár povedal, že lieky na spanie sa pre deti nepredpisujú. Je to zakázané. Dôvod? Veľa deti zomrelo počas spánku. Zadusili sa.Nedokázali sa prebudiť na vracanie.

hettinka
21. jan 2020

@matusskaaaaa a to dieťa vôbec nespí?

matusskaaaaa
autor
21. jan 2020

@deti95060810 az ma striaslo. Dakujem za prispevok. Dostali sme zatial Frisium, ale zle mi na to reagoval - bol este viac rozdrazdeny, tak sme museli vysadit.

matusskaaaaa
autor
21. jan 2020

@deti95060810 a ako ste to riesili?

matusskaaaaa
autor
21. jan 2020

@hettinka so spankom mame dlhodoby problem a zhorsuje sa. Dnes napr. zaspal pred 22.00, od 1.00 hore do 5.45. Nic vynimocne sa den pred tym neudialo, ziadna zmena denneho spanku alebo stravy. S muzom sme z toho na prasky, mame este doma nevyspateho prvacika.
Len by som rada podotkla, ze nejde o zdrave dietatko, mame dost dlhy zoznam diagnoz

eliska13
21. jan 2020

@matusskaaaaa počkala by som čo navrhne lekar, keď ten prvý liek ste museli vysadiť a k zlepšeniu neprislo.Chodite k psychiatrovi či neurologovi?

matusskaaaaa
autor
21. jan 2020

@eliska13 maleho riesi detsky neurolog, mna bude psychiater, ak to takto pojde dalej. Je mi jasne, ze hlavne slovo ma pri predpisovani liekov lekar, ale kedze prvy nam vobec netrafil, chcela som len vediet, ako su riesene ine deti s podobnym problemom

mogaa
21. jan 2020

@matusskaaaaa ono niektorý ľudia hlavne deti reagujú na tlmiace lieky(lieky na spanie) presne naopak...inak aj moja mama reaguje na takéto lieky naopakLieky na spanie ju ešte viac "rozhádžu" , ona je ešte po mozgovej príhode takže z nich má halucinácie.....tak neurologička skúsila Tiapridal - nepomáha, potom nás poslala k psychiatričke že ona ju nechce nastaviť na žiadne AD čo majú tlmiaci efekt....Psychiatrička jej dala kvapky Haloperidol ätesne red spaním 5-10kvapiek), no dala som jej ich raz lebo jednak nezaspala a druhý deň bola z nich celá roztrasená....potom jej skúsila dať dopamín(presný opak tlmiacich liekov)- nezaberal.....konečne sme natrafili na lieky čo ak mala obdobie že nevedela spať(doslova nevedela - bývala hore cez 36hodín, potom od únavy zaspala a tak sa to opakovalo)jej zabrli - boli to kvapky Rivotril(stačilo 6-8kvapiek a spala až do rána)a tie sa prestali na Slovensko dovážať....takže je to des, ešte sme zohnali z Rakúska ale aj tam sú len na predpis a doktorka nám už nechce dať recept lebo to už nie je v zozname schválených liekov čo sa dovážahjú na Slovensko.....takže tiež neveim čo budeme robiť....

hettinka
21. jan 2020

@matusskaaaaa my sme mali zdravé dieťa, ale od 1 do 2 rokov DENNE bola od 3:00 do 5:00 hore a chcela sa hrať. my sme sa tvárili, že spíme, ona sedla v posteli a hrala sa, prštekmi nám otvárala oči, hádzala sa po nás, ak sme nereagovali, tak sa rozplakala ... každú noc to isté. Tiež som myslela, že zaspím niekde aj postojačky. u mna o to horšie, že som chodila do roboty, vstávala o 6:30 do roboty a to vieš, že denne som od tej 2:00-3:00 už nespala. Cez den spala len v kočíku, ak sme ju uvozili.
Ale nikdy sme jej lieky nedávali, ani mi to nenapadlo jej dávať, vyrástla z toho potom postupne.

A vo vašom prípade je to iné, ale myslím si, že on ak večer zaspí, tak sa zobudí v noci bez ohladu na lieky, čo mu dáš. Skôr by som pozerala na nejaké prírodné prostriedky, homeopatiká alebo niečo také. Alebo ti musí poradiť lekár, nedávala by som malému dieťaťu niečo na základe rád na MK. O to viac, ak máte zdravotný problém.

A čo robí v noci, ked sa zobudí? Hrá sa? Plače?

saurian
21. jan 2020

Nespi alebo ma problém zaspať? Na zaspanie(=návodenie spánku) dávajú melatonin, ak je problém so samotným spánkom smer neurológ a pedopsychiater. Lieky nezaberajú každému rovnako, môže trvať niekoľko týždňov kým sa správne nastavia. Ale ak dieťa prespi aspoň tých 8 hod v úhrne za 24 hod, nezvyknú nič dávať (nám nechceli, malý od 8 mes.zaspaval o 23.30, a bud bol hore od 2do 6tej a potom 7.30 vstaval, alebo vstával o 4.15; cez deň na spal 35 min- nedali nám nič). Okrem toho treba zvážiť určitú podporu zdr.spanku (každý deň 2xvon, zmena stravy-vyhodiť cukry a umelé farbivá, limitovat modré svetlo, kúpeľ v magn.soli).

matusskaaaaa
autor
21. jan 2020

@hettinka ani moj prvy syn (zdravy az moc 😆) nebol nocny spac do cca 2 rokov a trochu mi to pripomina tie vase nocne zurky a prezili sme to, no, v ramci moznosti v pohode. Proste bolo treba vydrzat a upravilo sa to samo tym, ako sa vyvijal.
S tymto malym je to ine. V noci precitnem na to, ze je hore a bucha si hlavicku o postielku. Alebo place. Alebo sa len tak tesi a rozhadzuje ruckami. Alebo chce pozornost. Alebo hocico co ho napadne. Aj ked sa unavi, chce zaspat, ale neda sa mu, lebo ho jeho vlastne pohyby rusia, nedokaze ich ovladat. Narodil sa s pocetnymi vyvojovymi vadami a niektore sice priamo nesuvisia so spankom, ale niektore (detska mozgova obrna, poskodeny mozog a miecha) pravdepodobne ano. Pricinu odstranit nevieme, tak sa snazime riesit nasledky. Prirodna liecba, homeopatia a volne dostupne lieciva uz bola prva cesta riesenia veci, avsak nic nepomohlo.
Nechcem na zaklade diskusie dietatu naordinovat lieky a to ani nemozem, nie som lekar. Len zistujem, co deti s problemom so spankom beru a ako na to reaguju.

carduelis
21. jan 2020

@matusskaaaaa na margo toho nocneho budenia, napadla mi cast z knihy od spankovej antropologicky - S laskou o detskem spanku

prretygirl122
Autor odpoveď zmazal