icon

Skúsenosti s užívaním lieku Rispen u detí

alison11
1. okt 2025

Ahojte mamičky aké máte skúsenosti z Rispenom u vašich detí? Mne ho berie od 13.9. včera ho bolela hlava aj videnie mal zvláštne trpla mu časť jazyka a úst,v ruke mal čudný pocit.Stalo sa to už niekomu?Detskú máme pn.Momentálne mu nič nebolo,tak som uvažovala,že mu Rispen vysadím,psychiatrička mu ho 2x nasadila pri predošlom užívaní len z rukami mal ťažkosti a darmo som jej vravela,že mu tento liek nie je dobrý,ona tlačila na mňa aby som mu ho dávala lebo ináč bude schyzofrenik...Akoby ste postupovali?

anonym_4e45af
1. okt 2025

rispen sa predpisuje deťom s diagn. PAS. - teda väčšinou ho užíva táto skupina.
rispen ukľudňuje a hlavne sa z neho priberá.
nemá vysokú dávku? moja dcéra má 15r a užíva 1/2 tabl. 2 x denne. rispen 1 mg.
asi by som dávku dala o niečo nižšiu aspoň kým príde lekárka.

alison11
autor
1. okt 2025
@anonym_4e45af

@anonym_4e45af Môj syn má elektívny mutizmus a autizmus čiže PAS.Má na večer 1celú.Tak mu mám dať len polovičku?A má 14rokov.

alison11
autor
1. okt 2025
@anonym_4e45af

Cez deň mu nechcela dať aby nebol unavený v škole.
@anonym_4e45af

anonym_4e45af
1. okt 2025
@alison11

@anonym_4e45af Môj syn má elektívny mutizmus a autizmus čiže PAS.Má na večer 1celú.Tak mu mám dať len polovičku?A má 14rokov.

@alison11 áno dala by som určite menšiu dávku aspoň o nejakú časť. nič iné nedávaš na ukľudnenie? zvyknú dávať aj Tisercin, napr.

alison11
autor
1. okt 2025
@anonym_4e45af

@alison11 áno dala by som určite menšiu dávku aspoň o nejakú časť. nič iné nedávaš na ukľudnenie? zvyknú dávať aj Tisercin, napr.

@anonym_4e45af Nie má len na alergiu zenaro C vitamín mu dávam a D vitamín ale tieto 3 ráno

anonym_4e45af
1. okt 2025

nám pomáha aj magnerot - alebo hoc aké magnézium. to kľudne môže . aj to ukľudní.

alison11
autor
1. okt 2025
@anonym_4e45af

nám pomáha aj magnerot - alebo hoc aké magnézium. to kľudne môže . aj to ukľudní.

@anonym_4e45af Magné B6-tku mu občas dávam.Môj je vpodstate kludný,len keď ho zkritizuje nejaká učiteľka sa uzavre a nerozpráva a ak sa mu niečo nevadarí keďže rád rozoberá montuje elektronické veci tak vtedy hádže veci.

alison11
autor
1. okt 2025
@anonym_4e45af

@anonym_4e45af Napadlo mi či to nemôže mať tetániu? Sú podobné príznaky dve moje kolegyne to mávajú trpnutie ruk,úst,jazyka a je im vtedy zle.

pribinak
1. okt 2025
@anonym_4e45af

@anonym_4e45af s jeho diagnózami? Na toje magnezko slabé

anonym_4d0d79
1. okt 2025

@alison11 to nie je dobrý doktor, keď ťa do lieku tlačí. Keď mu liek nerobí dobre, tak vysadiť. Mne ho dcéra mesiac jedla a začal plakať bezdôvodne každý deň. Doktorka vravela, že rispen buď zaberie, alebo ešte zhorší príznaky. Nie je pre každého dobrý. Magnézium pomohlo kúsok na večer jedna, alebo aj guajakuran ( na voľný predaj, taký zelený, môžu aj deti. ) Treba zmeniť doktora.

anonym_4d0d79
1. okt 2025
@anonym_4d0d79

@alison11 to nie je dobrý doktor, keď ťa do lieku tlačí. Keď mu liek nerobí dobre, tak vysadiť. Mne ho dcéra mesiac jedla a začal plakať bezdôvodne každý deň. Doktorka vravela, že rispen buď zaberie, alebo ešte zhorší príznaky. Nie je pre každého dobrý. Magnézium pomohlo kúsok na večer jedna, alebo aj guajakuran ( na voľný predaj, taký zelený, môžu aj deti. ) Treba zmeniť doktora.

@anonym_4d0d79 ešte sa opýtam ak môžem ohľadom mutizmu, beriete nejaké terapie? Niečo zaberá? Trápime sa s v rodine s chalanom 14 ročným, pomaly na strednú ide, ale nič nehovorí, ani v škole, ani s kamarátmi, ani nikde. Tak sme zúfalí. Terapie nezaberajú. Berie od psychiatra sertraline.🙏

alison11
autor
1. okt 2025
@anonym_4d0d79

@anonym_4d0d79 Ahoj Na mutizmus chodíme k pedopsychologičke ktorá mu v škole uľahčuje známkovanie aby neprepadol,žiaľ ani náš nehovorí z cudzími len snami rodičmi a z mladším súrodencom z tetami strýkami nehovorí,jedine z deťmi z ktorími chodil do škôlky má takých dvoch bývalých spolužiakov menili sme školu v 5triede predošlá zš proste boli problémy z učiteľmi a riaditeľom.Tu sú väčšina učiteľov PHDr a berú všetko čo pedopsychologička nariadi predošlá škola nebrala vážne doktorku ☹ aj náš má 14rokov tvrdila pedopsychologička keby nebol mal zlú skúsenosť z rpedšlími pedagógmi mohol sa rozhovoriť,hoci ja tomu neverím.Po novom psychiatrička nám povedala že elektívny mutizmus už padá pod autizmus nuž a ztoho sa nedostanú :-/ Rispen je na ukludnenie aby si neublížil,keď sa mu neičo nevydarí...Je to veľmi ťažké
@anonym_4d0d79 Nemám tú možnosť som orkrese Vk a aj táto je až v Poltári najbližšie aj to vyťažená lebo termíny dostávajú pacienti vždy len o 4mesiacov a stalo sa aj 2x že mala dovolenku a o ďalších 4mes. termín...

alison11
autor
1. okt 2025
@alison11

@anonym_4d0d79 Ahoj Na mutizmus chodíme k pedopsychologičke ktorá mu v škole uľahčuje známkovanie aby neprepadol,žiaľ ani náš nehovorí z cudzími len snami rodičmi a z mladším súrodencom z tetami strýkami nehovorí,jedine z deťmi z ktorími chodil do škôlky má takých dvoch bývalých spolužiakov menili sme školu v 5triede predošlá zš proste boli problémy z učiteľmi a riaditeľom.Tu sú väčšina učiteľov PHDr a berú všetko čo pedopsychologička nariadi predošlá škola nebrala vážne doktorku ☹ aj náš má 14rokov tvrdila pedopsychologička keby nebol mal zlú skúsenosť z rpedšlími pedagógmi mohol sa rozhovoriť,hoci ja tomu neverím.Po novom psychiatrička nám povedala že elektívny mutizmus už padá pod autizmus nuž a ztoho sa nedostanú :-/ Rispen je na ukludnenie aby si neublížil,keď sa mu neičo nevydarí...Je to veľmi ťažké
@anonym_4d0d79 Nemám tú možnosť som orkrese Vk a aj táto je až v Poltári najbližšie aj to vyťažená lebo termíny dostávajú pacienti vždy len o 4mesiacov a stalo sa aj 2x že mala dovolenku a o ďalších 4mes. termín...

@anonym_4d0d79
@alison11 Volala som dnes na detskú neurologiu do Lučenca dostali sme termín na 22.10.nateraz znížime na polovičku večer liek a budeme mu dávať magnézium denne 500mg tabletu pre istotu ak by to bola tetánia.

alison11
autor
2. okt 2025
@anonym_4d0d79

@anonym_4d0d79 ešte sa opýtam ak môžem ohľadom mutizmu, beriete nejaké terapie? Niečo zaberá? Trápime sa s v rodine s chalanom 14 ročným, pomaly na strednú ide, ale nič nehovorí, ani v škole, ani s kamarátmi, ani nikde. Tak sme zúfalí. Terapie nezaberajú. Berie od psychiatra sertraline.🙏

@anonym_4d0d79 Môžete mi napísať ip?