icon

Skúsenosti s vývojom detí s autizmom do 6 rokov

annak14
29. sep 2025

Moja dcera ma 27 mesiacov a zatial nema dignostikovany autizmus, ale vsetko , ale uplne vsetko tomu nasvedcuje.prosim tych ,ktori maju skusenost, podelte sa somnou o vase skusenosti. Ked to z detmi v dvoch rokoch mozno nevyzera dobre, ci sa to moze na dobre obratit…. Potrebujem trochu povzbudit…dakujem

anonym_bf9323
29. sep 2025

@annak14 dcéra začala ukazovať prstom na 27 mesiacov, prvá reč na 2,5, celé vety na 3,5 roka, pozadu aj motoricky, skákať začala na 4,5 roka.Dnes má " len ADHD a črty autizmus", chodí do bežnej školy s asistentom. Problémy sú, ale myslím, že z nej bude vcelku inteligentný a schopný človek. Dnes má 10.

thereisabear
29. sep 2025

To sa vôbec v tom veku nedá predpovedať, dve rovnaké deti sa môžu vyvinúť úplne odlišne. Tiež som toto riešila keď mal dva roky...

annak14
autor
29. sep 2025
@thereisabear

To sa vôbec v tom veku nedá predpovedať, dve rovnaké deti sa môžu vyvinúť úplne odlišne. Tiež som toto riešila keď mal dva roky...

@thereisabear potrebujem len trochu povzbudit,cloveku sa najprv ruca cely svet.mala aj ked sa nauci nejake slovko ,casom ako keby zabudne.druhe deti si vobec nevsima,alebo by som povedala vsima coraz menej.zacalo sa to u nej prejavovat okolo 2. rokov nastal regres prestala reagovat a bola ako vymenena. Potom som sa jej snazila tak intenzivne venovat, ze reaguje na nas celkom fajn ale na druhych ludi menej….

anonym_f02af2
29. sep 2025
@annak14

@thereisabear potrebujem len trochu povzbudit,cloveku sa najprv ruca cely svet.mala aj ked sa nauci nejake slovko ,casom ako keby zabudne.druhe deti si vobec nevsima,alebo by som povedala vsima coraz menej.zacalo sa to u nej prejavovat okolo 2. rokov nastal regres prestala reagovat a bola ako vymenena. Potom som sa jej snazila tak intenzivne venovat, ze reaguje na nas celkom fajn ale na druhych ludi menej….

@annak14 naša v 4 rokoch nezvládnuteľné dieťa, prvé slová po 4 roku, 3r a 9m kým sa odplienkovala. Ani prstom neukazovala. Teraz ma 18, veľmi rozumná, študovaná, nádherne kreslí, vie ísť sama do školy, ale určité problémy tam sú.
Ale za tým bolo od 3 rokov vela “drezúry”, vkuse no stop učenie s ňou. Od troch rokov chodila do súkromnej špeciálnej MŠ, kde bola 1 učiteľka na 1 dieťa. Tam chodila 2 roky. Neskôr prešla do štátnej, špeciál ZŠ, teraz gymnazium. 3 roky odklad. Takže je prváčka SŠ. Od malička 1 rok sme chodili k špeciálnej logopedičke, kanisterapie, artererapie, hipoterapie.

anonym_ff744b
29. sep 2025

pohybujem sa denne medzi deťmi a mamičkami s týmto problémom.
akonáhle nastal problém - už sa nikdy neodstránil - ani po neviem akom drilovaní.
práve naopak, postupom sa problémy nabalovali.

joesvk
29. sep 2025

Toto,čo ty popisuješ,nie je podľa mňa typické pre autizmus.
Ten regres.

lienka.7
29. sep 2025

@annak14 treba ísť na diagnostiku, ak máš pochybnosti. To, ze ti tu napisu, ze to bude dobre ti nijako nepomoze. Čakacie doby sú veľmi dlhé, takže konaj čím skôr. ACVA teraz zháňa maličké deti na diagnostiku, tak sa mrkni. Je to zároveň aj pre tých, čo majú iba nejaké pochybnosti. Drzim ti palce.

joesvk
29. sep 2025

Ale v prvom rade ísť za pediatrom a poriadne dieťa vyšetriť.

annak14
autor
29. sep 2025
@lienka.7

@annak14 treba ísť na diagnostiku, ak máš pochybnosti. To, ze ti tu napisu, ze to bude dobre ti nijako nepomoze. Čakacie doby sú veľmi dlhé, takže konaj čím skôr. ACVA teraz zháňa maličké deti na diagnostiku, tak sa mrkni. Je to zároveň aj pre tých, čo majú iba nejaké pochybnosti. Drzim ti palce.

@lienka.7 chodi k nam uz aj speci pedagogicka a caka nas aj logopedia.to uz ani nie je o tom ,ze by som mala pochybnosti,len som chcela pocut pribeh niekoho ako sa to v lepsom pripade moze vyvinut. Na povzbudenie… a diagnostika nas urcite neminie

annak14
autor
29. sep 2025
@joesvk

Ale v prvom rade ísť za pediatrom a poriadne dieťa vyšetriť.

@joesvk preco sa ti to nepodoba na autizmus? Ano, to urcite, nechcem sa utesovat , ze bude dobre a vyrastie z toho, chcem iba par pribehov precitat ….ze nemusi vyt tak zle
@joesvk

joesvk
30. sep 2025
@annak14

@joesvk preco sa ti to nepodoba na autizmus? Ano, to urcite, nechcem sa utesovat , ze bude dobre a vyrastie z toho, chcem iba par pribehov precitat ….ze nemusi vyt tak zle
@joesvk

@annak14 Lebo píšeš,že dieťa je ak9 vymenené. Áno,môže ísť o autizmus, ale aj o iné choroby.

anonym_f02af2
30. sep 2025
@annak14

@annak14 naša všetko vedela, aj prvé slová boli, ukazovala prstom, potom nastal zlom a zmena správania po očkovaní

annak14
autor
30. sep 2025
@anonym_f02af2

@annak14 naša všetko vedela, aj prvé slová boli, ukazovala prstom, potom nastal zlom a zmena správania po očkovaní

@anonym_f02af2 ano tiez som s tym davala ockovanie do suvislosti… ale uz sa stalo, nezmenime…

annak14
autor
1. okt 2025

Dakujem vam za odpovede

thereisabear
1. okt 2025

Tiež som takto pátrala po príbehoch so šťastnejším koncom. Existujú aj také. Neexistuje žiaden zázračný liek, ale dajú sa vyskúšať rôzne veci. Niekomu pomôže úprava stravy (bez lepku/mlieka, gaps), nemechek protokol, rôzne detoxy, terapie (niekomu pomôže aba, niekto zažije zázrak po delfínoch a pod.). Nám najviac pomáha veľa lásky, zábavy a zážitkov.

anulik12
1. okt 2025

To, že syn je autista som si myslela už keď mal 2 roky. Správa sa zvláštne? To že v tomto veku nevyhľadáva iné deti je podľa mne bežné.

annak14
autor
1. okt 2025
@anulik12

To, že syn je autista som si myslela už keď mal 2 roky. Správa sa zvláštne? To že v tomto veku nevyhľadáva iné deti je podľa mne bežné.

@anulik12 ano mne zacalo svitat okolo 22 mesiaca ,ked som si zacala vsimat rozdiely medzi nou a jej rovesnikmi.deti nevyhladava,pride mi to ako by ju zaujimali coraz menej.necakam na zazrak , ze vyrastie z toho.dufam len v to , ze su aj lepsie pripady s ktorymi dieta ako tak vie fungovat v beznom zivote.

annak14
autor
1. okt 2025
@thereisabear

Tiež som takto pátrala po príbehoch so šťastnejším koncom. Existujú aj také. Neexistuje žiaden zázračný liek, ale dajú sa vyskúšať rôzne veci. Niekomu pomôže úprava stravy (bez lepku/mlieka, gaps), nemechek protokol, rôzne detoxy, terapie (niekomu pomôže aba, niekto zažije zázrak po delfínoch a pod.). Nám najviac pomáha veľa lásky, zábavy a zážitkov.

@thereisabear dakujem za odpoved ,citala som viac krat tvoje komenty, neprikraslujes veci , stale priamo a realne.

anulik12
1. okt 2025
@annak14

@anulik12 ano mne zacalo svitat okolo 22 mesiaca ,ked som si zacala vsimat rozdiely medzi nou a jej rovesnikmi.deti nevyhladava,pride mi to ako by ju zaujimali coraz menej.necakam na zazrak , ze vyrastie z toho.dufam len v to , ze su aj lepsie pripady s ktorymi dieta ako tak vie fungovat v beznom zivote.

@annak14 ešte je malička. Nemusí byť autista. Čas ukáže. Skús vyhľadať cpp vo vašom okolí. Nasmeruju ťa ďalej, prípadne urobia diagnostiku.

anonym_c1f188
1. okt 2025
@annak14

@joesvk

@annak14 neplas sa.Ako sa hrá funkčne?má iba 27 m.Ved dieťa nebude opakovať slovíčka ako papagáj sú deti, ktoré v tom veku ani nerozprávajú.Rozumie, keď jej povieš prines, zahod, kopni.Tuli sa?Má nezvyčajné výbuchy plaču, zlosti?Má dobrý sluch?Môže mať NKS hlavne ju nediagnostikuj ty.

annak14
autor
1. okt 2025
@anulik12

@annak14 ešte je malička. Nemusí byť autista. Čas ukáže. Skús vyhľadať cpp vo vašom okolí. Nasmeruju ťa ďalej, prípadne urobia diagnostiku.

@anonym_c1f188
@anulik12 to nie , ze by som sa plasila.nie som psycholog a ani kompetentna na diagnostiku,ale som si ista ze su x matky, ktorym nebolo treba papier na to aby vedeli ze ich dieta ma autizmus.kiez by si mala pravdu a bola to nks.chodi k nam spec,pedagogicka , caka nas logoped, pediater tiez dieta videl a dal odporucania.

annak14
autor
1. okt 2025
@anonym_c1f188

@annak14 neplas sa.Ako sa hrá funkčne?má iba 27 m.Ved dieťa nebude opakovať slovíčka ako papagáj sú deti, ktoré v tom veku ani nerozprávajú.Rozumie, keď jej povieš prines, zahod, kopni.Tuli sa?Má nezvyčajné výbuchy plaču, zlosti?Má dobrý sluch?Môže mať NKS hlavne ju nediagnostikuj ty.

@anonym_c1f188 ked som si to zacala vsimat ze nereaguje ako by dieta malo,som zacala vsetko citat a zbierat info.o autizme som nemala ponatia ako sa vlastne prejavuje.malej pomaly odchadza aj ocny kontakt takze sa bojim vlastne tej tazsej formy. Chcela som len pocut nieco na povzbudenie

lienka.7
1. okt 2025
@annak14

@anonym_c1f188 ked som si to zacala vsimat ze nereaguje ako by dieta malo,som zacala vsetko citat a zbierat info.o autizme som nemala ponatia ako sa vlastne prejavuje.malej pomaly odchadza aj ocny kontakt takze sa bojim vlastne tej tazsej formy. Chcela som len pocut nieco na povzbudenie

@annak14 neexistujú 2 rovnaki autisti. Ani nemajú rovnaké prejavy. A co sa tyka formy, to je tiež diskutabilné. Musis zistiť, čo tvoje dieta potrebuje. Pozri si stránku kliniky Calma, maju tam aj rôzne videa, semináre a pod. Zbytocne sa dopredu nestresuj.

beata_k
1. okt 2025
@annak14

@annak14 Moje jedno dieta malo v 2,5 roku ine deti uuuplne v pazi. Nie je autista a nema ziadnu diagnozu, ktora by s tym suvisela.

anulik12
2. okt 2025
@annak14

@anonym_c1f188
@anulik12 to nie , ze by som sa plasila.nie som psycholog a ani kompetentna na diagnostiku,ale som si ista ze su x matky, ktorym nebolo treba papier na to aby vedeli ze ich dieta ma autizmus.kiez by si mala pravdu a bola to nks.chodi k nam spec,pedagogicka , caka nas logoped, pediater tiez dieta videl a dal odporucania.

@annak14 chapem, tiež patrim medzi matky, ktoré to vedeli. Môj syn bol diagnostikovaný v 4.rokoch v tom čase som už bola na to pripravená, zmierena a prijala som to. Zvladnete to. Je veľa funkčných autistov a aj keby nie, život može byť krásny aj s autizmom. Držím vám palce.

michaelajednorozec
2. okt 2025

Ak chces povzbudit a precitat si pekny pribeh odporucam knihu od autistu daniela tammeta narodeny v modru stredu. Je to jeho autobiografia a myslim ze ti pomoze