Spánok 2,5-ročného dieťaťa
Musí dieťa ktoré spi v noci 12 hodín spat aj poobedny spánok? Syn má 2,5 roka a veľmi bojkotuje poobedny spánok. Chodí spat o 22:00 a vstava o 10:00
A tebe to takto vyhovuje ze chodi o 22:00 spavat? Lebo to je dost neskoro. Mne by vadilo, ze nemam aspon ten vecer pre seba.
My sme v tom veku mali rezim vecerny spanok od 19:00-6:00 a potom od 12:00 do cca 13:30.
@simona20201309 blbost. Poobedny spanok nie je v tom veku ani nutny ani nenahraditelny. Vsetko zavisi od dietata.
@simsalabim blbosť podľa teba. Podla odborníkov, psychológov to blbosť nie je
Tak mlija presla v 3r bez spanku tiez som nevedela ju uspat tak som sa nato vykaslala mesiac kus náročný pre obe ale dali sme a je to lepsie naplánovať si veci bez rezimu ;)
Inac sme mali cca od 1r nastaveny rezim ako pise vysse pani budik najneskor o 8 bol nastavený aby mi o 12 pol1 isla spat cez obed a to len max do 14hod tiez som ju budila a vecer okolo 20 najneskor o pol9 kedze som potrebovala aj ja klud a vypnut hlavu ;) aj teraz chodí spat okolo 9 nech mam pokoj aj ked nie je unavena a to ma uz 5r
@simona20201309 nielen podla mna . Je nacase, aby sa k detom nepristupovalo ako k mase ako za komunizmu. Vtedy v podstate mnohe deti potrebovali po obede spat, lebo ich matky uz boli na smene od 6 rano a oni vstavali naozaj skoro. Ja sama som nespavala od cca 2 rokov a potom spanok v skolke som neznasala, jedna moja dcera od 1,5 roka, druha bola spachtoska a spaval takmer do 5 rokov. Tak, ako dospeli ludia maju roznu potrebu spanku - ja naprikald potrebujem spat viac ako moj manzel - je to aj u deti. Autorkine dieta si potrebu spanku absolvuje pocas nocneho odpocinku. Ak im to vyhovuje, je to v poriadku.
@simsalabim no deti sú rovnaké ako pred rokmi.... to ze si neznášala poobedny spánok neznamená, že si ho nepotrebovala. Všetky deti v MS poobede zaspia, takmer všetky aj 6rocne
A nie, nikto im nedrží pri hlave zbraň a nezaspia ani zo strachu, ani z nudy. Nikto ma nepresvedčí, že také mape dieta nepotrebuje poobede oddych. (Pri ktorom takmer vždy zaspi)
@simona20201309 no my sme museli povinne lezat so zatvorenymi ocami 2 hodiny. Pamatam si to este teraz vo veku nad 50 rokov. To po takom case takmer kazdy zaspi. Moja dcera rovnako - povinne so zatvorenymi ocami. Sem tam sa stalo, ze zaspala - podla ucitelky "tak na 15 minut". Tych 15 minut u nas vies co znamenalo? Ze som sa o 1 v noci zobudila na WC a dieta v izbe zaznute a hralo sa. Ano, rezim sme mali, povinne isla spat, citali sme si, potom si mohla citat sama, potom sme vypli svetlo a ked sme isli okolo 10-10.30 spat my, bola este hore. Ona spat nepotrebovala, spavala malo od narodenia. A tvrdit, ze kazde 6 rocne dieta potrebuje poobedny spanok je uplne scestne. 6 rocne dieta chodi do skoly a tam sa nespava. Ak dieta poobede nespi, nie je to nedoslednost matiek. Ak ti dieta po hodine nezaspi a netvari sa unavene, nie je uplakane, nervozne a podobne, ale ide vecer normalne bez problemov spat, vsvetli mi NACO by matka nemala respektovat jeho individualitu a prirodzeny biorytmus a bojovat s nim? Moju starsiu dceru som poobede vzdy ulozila spat, aj ke duz nespavala. Dohodli sme sa, ze natiahnem kuchynske minutky na 30min. Ak dovtedy nezaspala - co teda nezaspala - odpocinok koncil. Spokojni sme boli vsetci. Ale to, ze moja starsia takto fungovala, neznamena, ze takto funguje kazde dieta. To, ze niekoho dieta spraska na obed polievku, druhe a 2x duplu neznamena, ze to musi kazde dieta. Kazdy sme iny a trvat, ze to takto MUSI byt nie je zdravy pristup. Vidis podla uryvku z vedeckej studie, ze aj vedci na to maju rozne nazory.
@simona20201309 ja by som napr. naozaj velmi velmi chcela, aby moja 2,5 rocna dcera na obed spala, vytvram jej na to vsetky podmienky.. ale vacsinou sa mozem aj rozkrajat a proste nespi 🤷♀️😁
@simsalabim 6r spánok už nemusí potrebovať, to beriem, ale 2,5 určite. A nie je unavené a nervózne preto, lebo si na to zvykne. Nastaví sa na ten režim.
@simsalabim moja dcéra niekedy zaspí do 10min, niekedy po hodine. Ale zaspí a spi 2-3hod. Keby som po pol hodine povedala ok tak nič....tak mam o 17tej jedno nervózne protivne decko. (Presne také, ako bežne stretávam vo večerných hodinách na ulici, či v obchode - nevyspate dieta vidieť a počuť na kilometre)
A keby som jej tak povolila raz....dva krát, samozrejme, že už ju viac do postele na obed nedostanem.
@simsalabim deti sú veľmi múdre a veľmi rýchlo pochopia, že sa dá,,zneužiť system"
To, že zaspí po hodine čítania, škrabania mi stojí za to. Do 8 večer mame doma anjelika, s ktorým sa dá hrať, rozprávať, ísť kdekoľvek a robiť čokoľvek. Tie deti co uz od 18tej cuchaju oči, tých mi je brutálne ľúto.... za mňa forma tyrania
A nie....nezaspava hodinu... občas sa to stane, ale nepovažujem to za signál, že nepotrebuje spánok, len bola menej unavena. Bežné zaspí do 15-20min
@simona20201309 poznam par deti, ktore nespsvali na obed uz od 2 rokov a su to jednickari... akosi to tym odbornikom nevychádza
Mojmu starsiemu synovi 12 h staci. Tiez zacal okolo 2 - 2,5 rokov obedny spanok bojkotovat. Ale teda my sme mali vecuerku skor - 20-20,30 a rano som dovolila spat max do 9
@zorkahorka ja nikde nepíšem, že z nich budú hlúpe deti. Píšem, že poobedny spánok prináša mnoho mnoho pozitív a je pre detsky mozog veľmi prospešný.
@simona20201309 pozri, ja len chcem, aby si pripustila, ze nie vsetci - vratane deti - maju rovnaku potrebu spanku. To je vsetko. Moja starsia nespala ani ako novorodenec. V 2 rokoch si urcite podvecer nesuchala oci, nebola nervna ci uplakana. Naopak, plac a nervy boli vtedy ked som trvala na poobednom spanku a to hned niekolkokrat - znovu aj vecer, ked mala ist znovu spat. V momente, ked som pochopila, ze NEMUSI spat, bolo vsetko jednoduchsie.
@simsalabim pripúšťam, že sú výnimky, ale je ich nejak veľa. Ja si myslim, ze sa poobedny spánok veľmi podceňuje a častokrát ide o pohodlie rodičov- mat o 19tej vyložené nohy. Dnes je už naozaj vynimka, keď dieťa doma poobede spáva. Nejak zázračne dnes už takmer žiadne dieta nepotrebuje.
Stacilo by 11h v noci a radsej sa snazit o jeden poobedny spanok. Raz za cas vynechat je normalne ale vobec ho nemat je narocne.. Dieta ho potrebuje.. Preunavene dieta je nepozornejsie,nepokojnejsie,emocne nestabilnejsie...

Neexistuje aby 2,5r dieta prespalo doobedie. Budík najneskôr na 8:00!
Poobedny spánok zvyknú deti v tomto veku bojkovat. Treba len vydržať, je nesmierne dôležitý a NENAHRADITEĽNÝ. Tzn., nestačí že spi v noci 12h. Je vedecky dokázané, že deti ktoré spia poobede majú neskôr lepsie výsledky, predchádzajú psychickým chorobám, stresom, ... treba si o tom niečo prečítať.
Určite nie je normálne aby spal do 10h....
Logicky ti potom na obed nezaspi. Mate veľmi zlý režim.