icon

Starostlivosť o slepé dieťatko

mamulienka8
29. apr 2022

Neviem,kde patri moj dotaz,tak skusim tu.Vie mi niekto poradit,ako sa postupuje pri podozreni,ze je dieta slepe?A ak sa to potvrdi,co nasleduje?

tosomja
29. apr 2022

@mamulienka8 nemám skúsenosť, ale ak máš podozrenie, treba sa poradiť s pediatrom, dá výmenný lístok na očné, potom podľa vyšetrenia ďalej.

adriannasvk
29. apr 2022

Toto by ti mali povedat uz v porodnici, tam sa hned dietatku kontroluje sluch a zrak. Ak je tam podozrenie,odoslu dietatko na oflalmologiu,kde urobia podrobne vysetrenia, na zaklade ktorych ta budu informovat o dalsom postupe,poskytnu dalsie info.

babababka
29. apr 2022

Pediater,neonatolog,očné,genetika.

pribinak
29. apr 2022

@mamulienka8 okrem pediatra by som kontaktovala aj úniu slabozrakých a nevidiacich Slovenska. Možno by ti vedeli poradiť čo a ako.

V každom prípade treba skúšať či dieťa sleduje pohybujúce sa predmety, skúšaj z roznej diaľky a z rôzneho uhla, rôzne veľké predmety

Nemusí byt nevidiace, mize byt aj silno slabozrake.

kacena4
29. apr 2022

my sme nevidomost zistili az po 6m. kedy sme badali ze dietatko nereaguje vhodne na podnety z okolia, nechyta hracky do ruk a nepouziva ruky. na mri zistili poskodeny a nedovyvinuty ocny nerv dieta rozoznalo len svetlo a tmu. v centre vcasnej intervencie (je v kazdom vacsom meste) ti s takymto dietatom pomozu, velmi malo deti je uplne nevidiacich, podla mna az 95 deti ma nejake zbytky zraku, ako dieta rastie zisti sa co a ako vidi (vyvija sa aj zrak) a podla toho sa nastavuju intervencie od orientacie v priestore az po sebaobsluhu.

ildiko36
29. apr 2022

@mamulienka8 napis mi ip, ja som s tym prešla, dcera vydela len na 5% Hrozilo jej slepota ,od 2%vyhlasuju cloveka za slepeho..nam sto sposobylo ockovanie trojkombinacia, na štastie za 5 12 sme jej zachránili zrak ale bola na chemoterapii..

nikaeli
29. apr 2022

@mamulienka8 napíšem kontakt do správy, ak smiem 😉

mamulienka8
autor
3. máj 2022

@nikaeli ano

mamulienka8
autor
3. máj 2022

@ildiko36 kde ho nájdem?Nemám skúsenosti s forami.Prvý raz som napísala príspevok

mamulienka8
autor
3. máj 2022

@adriannasvk nejde o bio dieťa

adriannasvk
3. máj 2022

@mamulienka8 to nevadi, kazde dieta,ktore sa narodi vysetruju hned prve dni po porode ci vidi,pocuje atd

mamulienka8
autor
3. máj 2022

@kacena4 dakujem,to sú veľmi povzbudivé slová.

kacena4
4. máj 2022

@adriannasvk to je irelevantne hned po narodeni nemusia nic zistit az casom sa zisti ci uz porucha zraku alebo sluchu (nie vsetko odhalia v porodnici)

adriannasvk
4. máj 2022

@kacena4 tak neviem ako v inych porodniciach,u nas urobili vysetrenia,ktore dokazu odhalit vacsi deficit sluchu,zraku. Ak je tam podozrenie, riesia sa podrobnejsie vysetrenia. Netvrdim,ze v porodnici zistia hned vsetko.

michaela_mk
9. sep 2023

@adriannasvk vobec to tak nieje, nám sa slepota ukázala po 2 mesiaci. Sice uz prvé dva mesiace som videla, ze nieco nieje v poriadku. A oci mal v pôrodnici vyšetrenie, boli uplne v poriadku.

michaela_mk
9. sep 2023

@ildiko36 mozem aj ja dostať nejake informácie? Dakujem Vam

ildiko36
10. sep 2023

@michaela_mk napísala som ti ip, vyhľadaj Mudr Dabozciho v Košiciach, ked už on nevie pomôcť tak nikto iný, prešla som cele slovensko s dcérou, on je najlepší odborník, ktorý je aj ochotný pomôcť