Starostlivosť o slepé dieťatko
Neviem,kde patri moj dotaz,tak skusim tu.Vie mi niekto poradit,ako sa postupuje pri podozreni,ze je dieta slepe?A ak sa to potvrdi,co nasleduje?
Toto by ti mali povedat uz v porodnici, tam sa hned dietatku kontroluje sluch a zrak. Ak je tam podozrenie,odoslu dietatko na oflalmologiu,kde urobia podrobne vysetrenia, na zaklade ktorych ta budu informovat o dalsom postupe,poskytnu dalsie info.
Pediater,neonatolog,očné,genetika.
@mamulienka8 okrem pediatra by som kontaktovala aj úniu slabozrakých a nevidiacich Slovenska. Možno by ti vedeli poradiť čo a ako.
V každom prípade treba skúšať či dieťa sleduje pohybujúce sa predmety, skúšaj z roznej diaľky a z rôzneho uhla, rôzne veľké predmety
Nemusí byt nevidiace, mize byt aj silno slabozrake.
my sme nevidomost zistili az po 6m. kedy sme badali ze dietatko nereaguje vhodne na podnety z okolia, nechyta hracky do ruk a nepouziva ruky. na mri zistili poskodeny a nedovyvinuty ocny nerv dieta rozoznalo len svetlo a tmu. v centre vcasnej intervencie (je v kazdom vacsom meste) ti s takymto dietatom pomozu, velmi malo deti je uplne nevidiacich, podla mna az 95 deti ma nejake zbytky zraku, ako dieta rastie zisti sa co a ako vidi (vyvija sa aj zrak) a podla toho sa nastavuju intervencie od orientacie v priestore az po sebaobsluhu.
@mamulienka8 napis mi ip, ja som s tym prešla, dcera vydela len na 5% Hrozilo jej slepota ,od 2%vyhlasuju cloveka za slepeho..nam sto sposobylo ockovanie trojkombinacia, na štastie za 5 12 sme jej zachránili zrak ale bola na chemoterapii..
@mamulienka8 napíšem kontakt do správy, ak smiem 😉
@nikaeli ano
@ildiko36 kde ho nájdem?Nemám skúsenosti s forami.Prvý raz som napísala príspevok
@adriannasvk nejde o bio dieťa
@mamulienka8 to nevadi, kazde dieta,ktore sa narodi vysetruju hned prve dni po porode ci vidi,pocuje atd
@kacena4 dakujem,to sú veľmi povzbudivé slová.
@adriannasvk to je irelevantne hned po narodeni nemusia nic zistit az casom sa zisti ci uz porucha zraku alebo sluchu (nie vsetko odhalia v porodnici)
@kacena4 tak neviem ako v inych porodniciach,u nas urobili vysetrenia,ktore dokazu odhalit vacsi deficit sluchu,zraku. Ak je tam podozrenie, riesia sa podrobnejsie vysetrenia. Netvrdim,ze v porodnici zistia hned vsetko.
@adriannasvk vobec to tak nieje, nám sa slepota ukázala po 2 mesiaci. Sice uz prvé dva mesiace som videla, ze nieco nieje v poriadku. A oci mal v pôrodnici vyšetrenie, boli uplne v poriadku.
@ildiko36 mozem aj ja dostať nejake informácie? Dakujem Vam
@michaela_mk napísala som ti ip, vyhľadaj Mudr Dabozciho v Košiciach, ked už on nevie pomôcť tak nikto iný, prešla som cele slovensko s dcérou, on je najlepší odborník, ktorý je aj ochotný pomôcť

@mamulienka8 nemám skúsenosť, ale ak máš podozrenie, treba sa poradiť s pediatrom, dá výmenný lístok na očné, potom podľa vyšetrenia ďalej.