icon

Strata sluchu u 5-ročného dieťaťa

1. jún 2025

Ahojte, keďže nemám priamu skúsenosť a snažím sa veci pochopiť, tak sa spýtam na rovinu. Som ucitelka a na triednych aktívoch mám mamicku, ktorá nosí ušné strojceky. Výborná spolupráca, syn snaživý, sikovny, nemôžem nič vytknúť. Ide len o komunikaciu a o to, čo sa snažím pochopiť. Keď stratila sluch ako 5 rocna, tak rec mala už osvojenu. Niekedy počuje aj jemnejšie ako bežnému slovu, inokedy treba zakričať. Bežnej reci úplne nerozumie, musím rec prispôsobovať typovo - budú týždeň idu deti na výlet, príde pre nich autobus, tak ona rozumie iba vete: deti pojdu výlet, príde autobus. Je to teda bežne pre človeka, ktorý sa narodil ako pocujuci? Nebicujte ma tu, naozaj to len chcem pochopiť, nakoľko naozaj ziadnu skúsenosť nemám.

maranta_leuconeura
1. jún 2025

Su este nepocujuci hlavne zo starsej generacie, ktori napriklad nerozumeju ani hivorenemu ani pisanemu textu... Pokial s nimi na tom v detstve nepravocali. V ich posunkovom jazyku je vetna skladba ina, vratane slovesnych casov a pod, takze preto aj potrebuju tlmocenie pri spravach, nestacia im titulky. Takze ano, moze to tak byt.

maranta_leuconeura
1. jún 2025

Príklad vety v slovenskom jazyku: Toto je jeho žuvačka. a preklad do slovenského posunkového jazyka: ŽUVAČKA + TÁ (rýchly opakovaný pohyb) + JEHO.

autor
1. jún 2025
@maranta_leuconeura

Príklad vety v slovenskom jazyku: Toto je jeho žuvačka. a preklad do slovenského posunkového jazyka: ŽUVAČKA + TÁ (rýchly opakovaný pohyb) + JEHO.

@maranta_leuconeura dakujem krasne, ano, pani vravela, že celu zs bola na internáte v Levoči a keď prisla domov, čakala ju práca na roli, dakujem za vysvetlenie 🙂

aduskalac
1. jún 2025

Ahoj keďže ako píšeš chodila do školy pre nepočujúcich tak tam si osvojila návyky aké používajú nepočujúci,môj manžel nepočuje od 2rokov a tiež má takéto vyjadrovanie,nepočujúci nerozumie celým dlhým vetam preto sními treba komunikovať v jednoduchých vetách,nepoznajú ani skloňovanie,česť výnimkám sú aj nepočujúci ktorý rozprávajú na nerozoznanie od pocujucich no tam sa im v detstve venovali ohľadom reči atď.

hipuska
1. jún 2025

Ja mám nepočujúcu kamarátku a teda, keďže sme sa kamarátili od malička, prispôsobila som jej reč. A tá moja reč presne tak skĺzla sama od seba do takého: ty zajtra lekár? Ona sa narodila ale ako nepočujúca.

aduskalac
1. jún 2025

A ktomu že niekedy počuje niekedy treba kričať,myslím že kričať netreba neviem aku má stratu sluchu,strojčeky môže mať aby zachytávala zvuk no hovorenej reči s nimi nerozumie,ja tiež nosím no hlavne veľa odzeram z úst ,niekedy si domyslim čo asi hovorili,treba skôr pomaly a dobre gestikulovat

stefka33
1. jún 2025

Niekde som o tom čítala. Ona ked sa dorozumieva vačšinou posunkami tak je pre nu hovorená reč ťažká. Príklad: "varila" sa v posunkoch prekladá ako "žena" "variť" "bolo". Jeden pán v článku uviedol sms ktorú písal nepočujúci a znela: "trebať bezpečnosť dvere"

deti95060810
1. jún 2025

v Levoči nie sú nepočujúci, ale nevidomí a slabozrakí... 😉

autor
1. jún 2025
@deti95060810

v Levoči nie sú nepočujúci, ale nevidomí a slabozrakí... 😉

@deti95060810 aj 50 rokov dozadu?

autor
1. jún 2025
@hipuska

Ja mám nepočujúcu kamarátku a teda, keďže sme sa kamarátili od malička, prispôsobila som jej reč. A tá moja reč presne tak skĺzla sama od seba do takého: ty zajtra lekár? Ona sa narodila ale ako nepočujúca.

@hipuska presne takto ano 🙂

autor
1. jún 2025
@stefka33

Niekde som o tom čítala. Ona ked sa dorozumieva vačšinou posunkami tak je pre nu hovorená reč ťažká. Príklad: "varila" sa v posunkoch prekladá ako "žena" "variť" "bolo". Jeden pán v článku uviedol sms ktorú písal nepočujúci a znela: "trebať bezpečnosť dvere"

@stefka33 nie nie on posunkami že komunikuje s úplnými nepočujúcimi 🙂

kacena4
1. jún 2025

ak stratila rec v 5r nema ju este osvojenu. to sa pocazuje az po naučení sa citania písania. v 5r sa hovori o perilingvalnej poruche teda nema osvojenu gramatiku ako pise vyssie funguje na zakladnych slovach, neurcitkoch a pod. verbalnu rec by som podporila pisomnou vie si to lahsie spracovat v mysli

janetinka27
1. jún 2025

Ahoj, moj ujo chodil do lucenca do skoly pre nepocujucich
Ano, gramatika je ina, on napriklad vie casovat, povie varila, ale casto komvinuje slovesa so slovom bolo
Aj muzi casto hovoria v zenskom rode, ucili ich ucitelky a ucili chlapcov a dievcata rovnako
U mnohych ludi nepocujucich akoby aj mozog, pamat a chapanie fungovali inak, aj nasa pamat sa silno spaja so slovami, do slovnym prekladom, slovnym opisom situacie, casto len ocny vnem nie je na pamat tak presny ako jeho slovne opisne spracovanie a ulozenie
Clovek sa musi akoby presvedcit, ze ste sa pochopili spravne

autor
1. jún 2025
@janetinka27

Ahoj, moj ujo chodil do lucenca do skoly pre nepocujucich
Ano, gramatika je ina, on napriklad vie casovat, povie varila, ale casto komvinuje slovesa so slovom bolo
Aj muzi casto hovoria v zenskom rode, ucili ich ucitelky a ucili chlapcov a dievcata rovnako
U mnohych ludi nepocujucich akoby aj mozog, pamat a chapanie fungovali inak, aj nasa pamat sa silno spaja so slovami, do slovnym prekladom, slovnym opisom situacie, casto len ocny vnem nie je na pamat tak presny ako jeho slovne opisne spracovanie a ulozenie
Clovek sa musi akoby presvedcit, ze ste sa pochopili spravne

@janetinka27 dakujem😌