icon

Strie - strata dôvery v samej seba v 13. rokoch

lucsiac
20. feb 2021

Ahojte.Strie sú podľa mňa téma, o ktorej by sa malo hovoriť.
Moje meno je Lucia a je mi 13. Áno viem, možno málo, no chcem vyslať do sveta túto správu.
V 8 rokoch mi diagnostikovali zlyhanie obličiek. Kritické zlyhanie,ktoré sa na mne podpísalo. Ak vám zlyhajú obličky, tak sa nedá ovplyvniť kolovanie v krvi v tele. Moja choroba je dedičná, mám ju po mamine. Od ôsmich rokov mám na tele strie, viem, zrejme zvláštne. Mám ich na prsiach , stranách, bokoch, zadku, viacmenej všade. Neznášam a neskutočne sa hanbím chodiť von v šortkách, plavkách do bazéna, či po pláži.
V triede mám ľudí, ktorí sú hrozní už len sami o sebe.
Veľa ľudí začne ohovárať ešte predtým než zistia pravdu a to ma mrzí najviac. Nikto z nich má nepozná, pretože všetci ma odsúdili už na začiatku.
Strie sa mi postupom času stále zväčšujú, predlžujú.
Asi 3 roky som sa liečila u psychológa ktorý sa mi snažil pomôcť, čo zabralo približne na 2 mesiace.
Nemám problém rozprávať sa s niekým o striách, no takmer všetci chalani majú zo mňa doslova " potrhaného " šaša.
Vážne ocením každý názor, či vyjadrenie

ivanizna
20. feb 2021

@lucsiac Ahoj Lucka 🙂 v prvom rade ma mrzí, že už od takého útleho veku sa potýkaš s takými ťažkými a závažnými fyzickými a psychickými zdravotnými problémami. To ti verím, v takom veku, a celkovo počas školy, ostatné deti vedia byť veľmi zlé, necitlivé a neohľaduplné. Ale nestrácaj vieru v seba a pestuj si v sebe lásku voči svojemu telu. Ono robí všetko najlepšie ako za daných okolností dokáže, a ver mi, zaslúži si tvoju láskavosť. Keď ho iné deti hania, nie je mu na pomoc dostávať negativitu ešte aj od tvojej mysle. Je veľa inšpiratívnych ľudí, ktorí taktiež s nepriaznou dokázali bojovať a postaviť sa osudu, neprežívať život v utrpení a smútku, a otočili svoje zdravotné hendikepy na výsady, a takto ďalej inšpirujú svojou pozitivitou ďalších, skús si niečo o takých ľuďoch prečítať. Chápem, že si vo veku, kedy ťa chlapci zaujímajú, ale ak momentálne vo svojom okolí nemáš chalana, ktorý ťa vie oceniť za to všetko, kým si, tak to nesíľ. Oni to jednoducho nechápu, je to smutné, že sú takí neuvedomelí. Maj vieru a radosť a ten správny chlapec príde. Ty si medzitým pestuj lásku a sebaúctu k sebe. Už aj malé strie vedia potrápiť nejednu ženu, ale skús veci prijať také aké sú, keď ich nemôžeš zmeniť. Uvedom si, že ty nie si len tvoja diagnóza, tvoje strie. V tebe sa skrýva omnoho, omnoho viac, nenechaj svoj mladý život a potenciál utopiť v komplexoch a sebaľútosti. V živote môžeš dosiahnuť všetko, aj byť hrdá na svoje nedokonalosti, ale práve ty si tá, čo musí byť neoblomná a pestovať svoju vnútornú silu. Sama ako mama ti vravím, že si nádherný človiečik, zaslúžiš si len to najlepšie a máš v sebe veľa úžasných vlastností a talentov. Druhým ľuďom sa nikdy nezavďačíš, hlavne maj v sebe láskavosť voči svojemu telu. A ešte jedna vec, v živote sme raz hore a raz dole, je to taký kolobeh, či to dobré, či zlé, všetko raz pominie. Užívaj si život, pouč sa zo svojich skúseností, rob veci, ktoré ti prinášajú radosť, lieč sa, a jedného dňa sa za tým obzrieš a budeš rada, že si sa naučila ako aj také ťažkosti prekonať. Prajem ti veľa šťastia a lásky, dievčatko ❤

zuzanna822
20. feb 2021

@ivanizna toto je tak nadherne napisane, ze ani nezapriem slzy❤️

andreatytler
21. feb 2021

@lucsiac Fandim ti a poviem ti ze napriek tomu ze mas velke trapenie, si neskutocne odvazna. Zelam ti nech najdes v sebe silu byt stastna napriek svojmu handikepu a zdravotnym problemom, alebo to dokonca obratit na nieco pozitivne... napriklad, tym padom ze sa s tymto problemom pasujes uz vela rokov, urcite o tom uz vies velmi vela a urcite by si vedela pomoct ostatnym ludom, ktory len nedavno dostali diagnozu.

terezka1947
21. feb 2021

Dnesna doba si velmi zaklada na dokonalosti tela,dikonalej vonkajsej uprave. Dokonalom make up-u,ci stylovom.obleceni.
Nejako sa zabuda,ze cloveka robi jedinecnym nieco uplne ine.
V puberte sme si kazdy presli obdobin,kedy sme boli citlivi na pohlady,sliva,hodnotenia okolia.
Neboj....nie si sama a nikdy ani.nebudes,kto ma problemy. Ty mas strie,ina ma nadvahu,ina mensie prsia,dalsia vacsie....ina kokta,skratka kazdy nieco mame.
Urcite si.niecim vynimocna. Neverim,ze nie.
Urcite mas na nieco speci talent,ci ptedpoklady,ci vies byt chapavejsia,ci,ci,ci.
Nepozeraj sa na seba iba cez strie.
Je vela ludi,aj mladych,kt.nestaci dokonale telo,obak...chcu vidiet,ci nie je prazdny. Aj chlapci v tvojom okoli,verim tomu,ze nie vsetci ta vidia ako tu so striami. Aj keby sa usmiali,zasmiali...verim tomu,ze aj medzi nimi sa najdu taki,co ta vidia inak. A verim tomu,ze mnohi este dozreju a zmenia nazor na svet,zmenia priority,atd.
Nedaj si nahovorit,ze kazda zena je dokonala...
O.par rokov si tak.povies,ze...aaaa,naco som sa tak trapila,oberala.sa o radost zo zivota(aj ked plne chapem,ze teraz ta to velmi trapi).

lucsiac
autor
21. feb 2021

@ivanizna bože, to je tak krásne napísané, že som so musela zbehnùt po servítky. Naozaj ti krásne dakujem za tvoje slová, ktoré mi psychicky pomohli velmi vela

lucsiac
autor
21. feb 2021

@terezka1947 dúfam, že nie o pár rokov, ale možno aj tento rok

lucsiac
autor
21. feb 2021

@andreatytler dakujem🥰😘😘😘
áno, snažím sa povzbudit dievčatá a občas aj chlapcov(tych skor uvedomit, ze dievcata a zeny so striami odsudzovat nemaju) na svojom Instagrame. Sama zverejnujem fotky na stranky, ktore su overene a zaobetaju sa striami. Raz a opat velmi pekne dakujem